asus-wl530g-ap-akorat-tak-do-kapsy
Sítě a Internet Článek ASUS WL530G - AP akorát tak do kapsy

ASUS WL530G - AP akorát tak do kapsy

Kuchař Martin

Kuchař Martin

6. 5. 2005 00:00 24

Seznam kapitol

1. První seznámení 2. Technické parametry 3. Web Management 4. Testy a závěr

ASUS WL530G je velice nekonvenční HWAP. Velikost tří krabiček od zápalek a hmotnost asi jako běžný mobilní telefon umožňuje bezproblémové přenášení například i v kapse vašeho kabátu. Nyní již opravdu není problém vytvořit si WiFi síť kdekoliv je zrovna třeba. Říkáte si, že velikost mohla být snížena pouze na úkor některých funkcí? Nyní si tedy ukážeme jak tomu ve skutečnosti je.

Reklama

ASUS si dal s tímto AP opravdu velice záležet. Na první pohled každého jistě zaujme jeho elegantní černo stříbrné provedení. Především ale zaujme jeho velikost kterou jsem v nadpisu přirovnával ke třem krabičkám od zápalek. Opravdu je tomu tak. Přitom zůstaly zachovány veškeré vlastnosti jeho předchůdce WL500G - čili 4x 10/100 Ethernet port + 1x 10/100 WAN port pro přivedení konektivity.

ASUS WL530G - AP akorát tak do kapsy
i Zdroj: PCTuning.cz


Krabice s HWAP, anténou, manuálem a CD.

U ASUSu myslí samozřejmě také na bezpečnostní prvky jež jsou u WiFi sítí nezbytné. Od samozřejmých jako jsou WEP 64 128bit přes WPA-PSK, TKIP až po WPA-PSK2  kdy už je však potřeba provést upgrade firmware na nejnovější dostupnou verzi.

Mezi další užitečné funkce patří Children Protection. Je to nástroj, jež umožňuje blokovat URL adresy na základě zadaných klíčových slov, frází apod. Tím je pak vytvořen alespoň základní faktor pro ochranu mladistvých před nechtěnými vlivy internetu jako jsou erotika, násilí, rasismus atd.

ASUS WL530G - AP akorát tak do kapsy
i Zdroj: PCTuning.cz


Velice čisté a estetické provedení.

Určitě také ocení možnost automatického přepínání mezi módem AP a módem Router. Samozřejmostí je také DHCP server,  příjemný a jednoduchý Web-Management atd.

Popis a obsah balení

Krabice je vyrobena velice kvalitně, vše je v ní přehledně uloženo a opětovné složení není vůbec složité. Na obalu pak naleznete popis základních vlastností a získaná ocenění kterým se výrobku dostalo.

V krabici naleznete samotné AP, externí anténu, napájecí adaptér, CD s ovládači a manuál. Velice příjemným doplňkem oproti konkurenčním produktům jsou různé násady na adaptér, jež umožňují použití prakticky po celém světě.

ASUS WL530G - AP akorát tak do kapsy
i Zdroj: PCTuning.cz


Obsah balení. Všimněte si vpravo nahoře kolik násad je na napájecí adaptér.

Jakmile krabici otevřete, pak budete jistě velice mile překvapeni samotným HWAP. Jak již jsem se zmínil, tak jeho velikost se opravdu blíží velikosti tří krabiček od zápalek. To umožňuje že AP si pohodlně vezmete do kapsy a na cestách se můžete připojit k bezdrátovým sítím či u známého pokrýt signálem jeho byt.

ASUS WL530G - AP akorát tak do kapsy
i Zdroj: PCTuning.cz


ASUS WL530G ze zadní í strany.

Manuál je bohužel pouze v angličtině, ale za to je jeho obsah velice rozsáhlý a obsahuje podrobný návod jak AP zprovoznit ve všech možných módech a jak jej připojit například k lince ADSL apod.

CD obsahuje manuál v elektronické podobě ve formátu .pdf (Acrobat Reader) a také utilitu Device Discovery, jež slouží pro vyhledání všech připojených HWAP jež jsou v síti dostupné. Po kliknutí na vyhledané AP se pak automaticky přepnete do jeho web managementu a tak není nutné si pamatovat jednotlivé IP (pokud by bylo na AP nastaveno ať si získává IP z DHCP serveru bylo by pak pamatování prakticky nemožné).

Anténa je určena pro připojení do konektoru R-SMA. Nevýhodou je, že neobsahuje žádný kloub a tudíž může být pouze v kolmé poloze vůči konektoru.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama