Wi-Fi profesionálně - 5 klientských jednotek pro 5 GHz
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Wi-Fi profesionálně - 5 klientských jednotek pro 5 GHz

Wi-Fi profesionálně - 5 klientských jednotek pro 5 GHz

Simandl

Simandl

10. 12. 2009 03:00 10

Seznam kapitol

1. Připojení na úrovni 2. EapBoard 3. GentleUnit 411R a 411C 4. GMT-627DP 5. PoyntKlient 6. Závěr a zhodnocení

Počet fixních přípojek k internetu řešených přes Wi-Fi stále lineárně roste i přes často zarušená pásma a další problémy s tím spojené. Stabilní spoje na profesionální úrovni tak často využívají 5 GHz pásmo. My se dneska na několik takových kompletních jednotek připravených k venkovní instalaci podíváme.

Reklama

Dřevní doby, kdy se takové jednotky vyráběli „na koleni“ z levných „APček“ zasazených do plastového boxu s vyvrtanými dírami jsou ty tam, a tak stále více přibývá právě kompletních jednotek s integrovanou anténou.

Jistou revoluci v těchto jednotkách přinesla firma Ubiqiti, když začala vyrábět jednotky NanoStation, které vynikají hlavně příznivou cenou.

V poslední době však začalo vznikat mnoho jednotek postavených na platformě RouterBoard konkrétně s deskou RB411, která je pro klientské účely přímo určena. Tyto jednotky se mezi sebou pak liší v použitém boxu s anténou, rádiovým modulem, snadností montáže a v neposlední řadě cenou. Na rozdíl od zmiňovaných jednotek od Ubiquiti jsou komplety s RB411 ve většině případů vyráběné přímo ČR nebo dokonce samotným prodejcem, který má blíže k požadavkům zákazníků, než management v Číně.

Srovnal jsem tedy 5 klientských jednotek pro 5 GHz s podobným ziskem antény a integrovaným Mikrotik RB411. Zajímá vás, kdo zvítězil?

Pohání mě RouterOS Mikrotik

Než přejdeme k samotnému testu, musím se zmínit o systému RouterOS Mikrotik, který používají všechny jednotky. Mikrotik je velmi pokročilý systém vhodný do hardwaru, který je používán výhradně pro síťové účely.

Wi-Fi profesionálně - 5 klientských jednotek pro 5 GHz
i Zdroj: PCTuning.cz

S tím je také spojená větší složitost nastavení, které se primárně provádí přes program WinBox. Ovládání se tedy výrazně liší od standardních firmwarů čínských krabiček. Mikrotik lze však konfigurovat i standardně přes webový prohlížeč. V tomto případě je však možné nastavit pouze základní konfigurace pro připojení k internetu.
 
Mikrotik má ve výchozím nastavení definovanou adresu 192.168.88.1, takže po nastavení adresy ze shodného rozsahu (např. 192.168.88.5) se lze na zařízení dostat přes webový prohlížeč nebo WinBox.
RouterBoard RB411 jsou dodávané s verzí licence Mikrotiku L3 což znamená, že je možné je použít pouze jako Wi-Fi klienty a režim AP nepodporují.

Do testu byly zahrnuty tyto produkty:
 
  • EapBoard
  • GentleUnit 411R
  • GentleUnit 411C
  • GMT- 627DP
  • PoyntKlient

Porovnání

Čisté technické parametry nejsou vždy tím jediným, co lze porovnávat a objektivita takového srovnání padá s nepřesnými informace od výrobců jednotlivých komponent. Zaměřím se tedy na srovnání:
 
  • ceny
  • snadnosti instalace
  • rozměry
  • kvalitu (otestováno před prodejem)
Maximální výkon nemá smysl měřit, jelikož všechny jednotky mají takovou bezdrátovou kartu a anténu, které v součtu mohou přesáhnout max. povolené limity ČTU tj. 30 dBm.
 
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama