prvni-45nm-dvoujadra-na-trhu-core-2-duo-e8200-a-e-8400
Hardware Článek První 45nm dvoujádra na trhu - Core 2 Duo E8200 a E 8400

První 45nm dvoujádra na trhu - Core 2 Duo E8200 a E 8400

Z. Obermaier

Z. Obermaier

14. 1. 2008 01:00 76

Seznam kapitol

1. Úvod - nové procesory 2. Core 2 Duo E8200, E8400 a E8500 3. Testovací sestava 4. Pozor na základní desky
5. Přetaktování a spotřeba... 6. Testy výkonu 7. Zkušenosti a závěr ...

Do uvedení nových dvou-jádrových procesorů vyráběných pokročilým 45nm procesem, zbývá ještě více než týden. Několik těchto nových čipů se nám dostalo do rukou, a proto si exklusivní test můžete právě nyní přečíst. V testu se podíváme na všechny dostupné modely  řady E8000.

Reklama
První 45nm dvoujádra na trhu - Core 2 Duo E8200 a E 8400
i Zdroj: PCTuning.cz

O novém 45nm výrobním procesu procesorů, jsme vám na těchto stránkách říkali již několikrát. Detailní pohled na novinky v architektuře a funkcích nových čipů, najdete ve starším testu - zde. Náš předchozí test se zabýval novým 45nm čtyř-jádrovým procesorem QX9650, který je svým výkonem, možnostmi přetaktování a hlavně nízkou spotřebou tím nejdokonalejším procesorem na desktopovém trhu. Je nutné ale říci, že tento procesor je pro velkou většinu uživatelů nedostupný, z důvodu extrémně vysoké ceny.

Dvě jádra vládnou trhu

Trend trhu je ale stejně jiný. I když čtyř-jádrové procesory výrazně zlevnily, a jsou již dostupné pro každého, mnohem větší počet uživatelů stále spoléhá na dvou-jádrové procesory. Těch se stále prodává o řád více, než nejlevnějších čtyř-jader. Uživatelé se totiž již nehoní za zbytečným luxusem čtyř-jader, když je prostě nepotřebují a nevyužijí. Pro hlavní využití počítačů - hraní her, je stále mnohem lepší volbou vysoce taktované a výkonné dvou-jádro. Za nižší cenu je výhodnější, než dražší čtyř-jádro s téměř nulovou užitnou hodnotou ve hrách. Více, než dvou-jádrové čipy najdou uplatnění v profesionálnějším nasazení počítače a práci. Pro hry ale stačí rychlé dvou-jádro - toto pravidlo platí stále, ale dle trendů v počítačových hrách asi ještě platit bude.

První tři 45nm dvou-jádra

Masivní oblíbenost dvou-jader právě podcenili AMD, a soustředili se pouze na vývoj nativního čtyř-jádra. O tom jaká to byla chyba, a jaké jsou důsledky se dnes zmiňovat nebudeme - všichni znalí vědí. Intel ale nic neponechal náhodě a přichází s opravdu zásadním produktem - 45nm dvou-jádrovým procesorem. Technologický 45nm postup výroby byl dokonce letos  vyhlášen jako nejpokrokovější inovace v technice! Podívejme se tedy, co Intel nabízí.

První 45nm dvoujádra na trhu - Core 2 Duo E8200 a E 8400
i Zdroj: PCTuning.cz

Dne 20.1 se na trh dostanou oficiálně pouze tři první produkty s 45nm výrobou. Všechno budou dvou-jádrové procesory řady E8000. Kromě nového výrobního procesu, mají všechny modely i stejně velkou paměť cache L2 - 6MB. Pracovní frekvence FSB je také stejná, 1333MHz pro všechny modely. Velmi zajímavý je právě laciný model E8200, který výkonem překoná i E6700/E6750 při nižší ceně i spotřebě. Jeho velkou nevýhodou je ale nízký násobič, pro jeho přetaktování budete muset mít již solidní desku. Ideálním čipem bude E8400, má vysoký základní takt, a vysoký násobič ideální k vysokému přetaktování. Model E8500 je již zbytečně předražený, a jeho nákup není nikterak výhodný.

První 45nm dvoujádra na trhu - Core 2 Duo E8200 a E 8400
i Zdroj: PCTuning.cz

S nejrychlejším modelem E8500 s frekvencí 3.16GHz výrobce počítá jako s high-end dvou-jádrem až do konce tohoto roku. Již žádné rychleji taktované dvou-jádro by se nemělo objevit. Spekulovalo se o modelu E8600, ten byl ale zřejmě zrušen. Místo výkonnějších čipů zastoupí některý z plánovaných levných čtyř-jader. Nyní se tedy podívejme, co nás ještě čeká za nové modely - včetně čtyř-jádrových.

Kompletní řada 45nm procesorů

Nejdůležitější informací je datum uvedení všech oznámených 45nm čipů. Čtyř-jádra přijdou na trh s měsíčním zpožděním vůči dvou-jádrům. Dočkáme se jich až v druhé polovině února. Spolu s odložením uvedení čtyř-jader se objevilo spousty spekulací a domněnek. Prvním důvodem měla být blíže nespecifikovaná chyba v návrhu, která za jistých podmínek mohla vést k zamrznutí systému. Tento problém je již vyřešen, a nemusíme se jím tedy dále zabývat.

Druhým, závažnějším problémem je špatná kompatibilita s některými levnými základními deskami s firemním čipsetem P35 Express. Levné desky s čtyřvrstvým PCB prý mohou mít s novými čtyř-jádrovými 45nm čipy problém, kvůli zvýšenému "šumu" na FSB sběrnici. Doufám, že se i tento problém podařilo již zdárně dořešit a nová čtyř-jádra se ještě dále neopozdí.

První 45nm dvoujádra na trhu - Core 2 Duo E8200 a E 8400
i Zdroj: PCTuning.cz

Velmi očekávaná 45nm čtyř-jádra se v únoru představí ve třech modelech. Cenově zajímavé modely Q9450 a Q9300 se jistě stanou prodejním hitem, záleží ale na skutečné ceně. Odhadované ceny nejsou nikterak vysoké, v dnešní konkurenci se ale model Q9450 zdá zbytečně dražší. Za nejrychlejší model Q9550 si ale Intel nechá řádně zaplatit, cena je o pět tisíc korun vyšší než nižší model. Než ale budete nad novými čipy jásat, podívejte se na velmi nízké násobiče těchto procesorů. Klidně dnes se vsadím, že Q9300 nebude v žádném případě král přetaktování - jen málokterá deska dokáže s čtyř-jádry pracovat s potřebně vysokou frekvencí FSB. Druhý model je díky násobiči 8 také omezen. I kdybyste měli desku, která s čtyř-jádry umožní frekvenci FSB 450MHz, bude maximální přetaktování Q9450 "slabých" 3600MHz. Pouze nejdražší a nejlepší desky na trhu by mohly zvládnout frekvenci FSB 500MHz a teoreticky taktovat tento čip na 4GHz. Šance na tuto situaci je ale mizivá. Intel nám s novými čipy moc nadějí na vysoké přetaktování nedává, spíš se dostaneme na hranici desky nebo pamětí, než samotného procesoru.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama