intel-core-2-duo-e6850-nove-procesory-s-taktem-sbernice-1333mhz
Hardware Článek Intel Core 2 Duo E6850 - nové procesory s taktem sběrnice 1333MHz

Intel Core 2 Duo E6850 - nové procesory s taktem sběrnice 1333MHz

Z. Obermaier

Z. Obermaier

26. 6. 2007 01:00 160

Seznam kapitol

1. Goliáš, který nezůstal na zemi 2. Když ne mečem, tak hladem... 3. Core 2 Duo E6850 4. Přetaktování aneb 4GHz na dohled 5. Testy 6. Zkušenosti a závěr...

Doplňeno: Právě dnes se konečně dostávají na světový trh nové procesory z díly Intelu. Jedná se o zcela nové modely, jejichž hlavní změnou oproti stávajícím je vyšší základní takt sběrnice FSB. Tato nová řada se pyšní taktem sběrnice 1333MHz, proti původní 1066MHz. Na nejvyšší model z této řady se dnes podíváme v našem testu.

Reklama

Jirka Kwolek: Na začátek vám povyprávím, i když trochu jinak, jeden známý příběh (nakolik je relevantní posuďte sami).

Znáte příběh o malém Davidovi, který bojoval s obrem Goliášem? Goliáš byl tak velký a silný, že stačilo aby se ukázal na bojišti, a protivníci se dali na úprk. David se mu však postavil jen tak nalehko. Vzal kámen, který vymrštil ze svého praku a zasáhl svého soka do hlavy. Goliáš se s poraněným čelem skácel k zemi, kde jej David relativně snadno "dorazil" mečem.

Intel Core 2 Duo E6850 - nové procesory s taktem sběrnice 1333MHz
i Zdroj: PCTuning.cz

Příběh s podobným začátkem bychom si mohli představit i ve sféře počítačových čipů. Firma Intel byla vždy takovým Goliášem oboru. A v tomto příběhu máme taky Davida, drzé AMD, které proti obrovi před několika léty drze vystřelilo. Útočným kamenem byl Athlon 64 a zasáhl Intel do čela jenom proto, že na hlavě měl papírovou helmu s nápisem Pentium 4. Rána byla tak tvrdá, že Intel šel téměř do kolen - bylo to jako ve zpomaleném akčním filmu. Rána, šik...

A v tomto okamžiku se oba příběhy rozcházejí. Goliáš Intel byl drzou bolestivou ránou AMD nejen omráčený ale i hodně překvapený. Ale nešel k zemi a také firma AMD neměla po ruce meč aby protivníka dorazila. Skončilo to jako v reálném životě. Velký tělesný rámec Intelu ho vybavil natolik silnou lebkou, že ji Athlon 64 neprorazil. David měl na začátku štěstí, že Goliáš používal dlouhou chvíli neuvěřitelně měkké brnění typu Pentium 4.

Jen však, co Intel přezbrojil na tvrdé Core 2 Duo začaly Davidovi problémy. Od té doby tady máme malou honičku: Davida hledajícího další kámen do praku a Goliáše, který jej urputně pronásleduje po celém bojišti.

Poslední strategii Goliáše je, že se snaží mrštného a stále potencionálně nebezpečného Davida vyhladovět... Taková je dnešní situace Intel vs AMD - a musím dodat: "bohužel". Jakmile Goliáš Davida dožene (a ten nestačí včas vypálit nový kámen) budeme mít jenom silného Goliáše, ze kterého půjde časem strach.

P.S. Pokud se radujete z nízkých cen, tak si trochu (přiznejme si to) nevidíte na špičku vlastního nosu. A znáte toto? Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama