ocz-mushkin-gskill-ddr2-800mhz-trojice-znackovych-2gb-kitu
Hardware Článek OCZ, Mushkin, GSkill DDR2 800MHz - trojice značkových 2GB kitů

OCZ, Mushkin, GSkill DDR2 800MHz - trojice značkových 2GB kitů

Z. Obermaier

Z. Obermaier

22. 6. 2007 01:00 40

Seznam kapitol

1. Čekat na DDR3? Zatím ne... 2. OCZ DDR2 PC2-6400 2GB Platinum 3. Mushkin EM2-6400 2GB 4. GSkill F2-6400PHU2 2GB
5. Testovací sestava a přetaktování 6. Přetaktování pamětí 7. Testy propustnosti a závěr

Jak si jistě mnozí všimli, ceny pamětí DDR2 rapidně klesly a stále klesají. Proto nebude od věci se podívat na některé zajímavé značkové paměťové kity o stále populárnější kapacitě 2GB. Do dnešního testu jsme vybrali moduly, které stojí za pozornost nejen kvůli své příznivější ceně, ale hlavně kvůli solidním možnostem přetaktování.

Reklama
OCZ, Mushkin, GSkill DDR2 800MHz - trojice značkových 2GB kitů
i Zdroj: PCTuning.cz

OCZ, Mushkin, GSkill DDR2 800MHz - trojice značkových 2GB kitů
i Zdroj: PCTuning.cz

I když jsme už vám představili paměti standardu DDR3 (článek Paměti DDR3 poprvé v akci), ve skutečnosti jsou však stále "v kurzu" (a ještě dlouho budou) levné a výkonné paměti standardu DDR2.

Paměti DDR3 dnes berte spíše za jakousi "raritu" a ukázku budoucích možností (joro: za jejich rychlým uvedením bych hledal snahu firmy Intel použít na firmu AMD stůj co stůj další technologické kladivo).

Doba DDR3  ještě nepřišla: první moduly jsou relativně pomalé (1066MHz) a především dosud velmi drahé. Jen se podívejte kolik dnes stojí ty nejobyčejnější paměti DDR3 Kingston 1066MHz, které jsem před týdnem testoval. V jednom známém českém obchodě je mají za neskutečných 11 000Kč s DPH. Chce snad někdo základní DDR3 paměti kupovat za takové peníze? Bojím se vůbec domyslet kolik by stály nové ultra-výkonné 1600MHz moduly.

Proto se náš zrak ještě dlouho bude upírat směrem k DDR2 pamětem. A k tomu nám velice příznivě napomáhá i vývoj cen na trhu:

OCZ, Mushkin, GSkill DDR2 800MHz - trojice značkových 2GB kitů
i Zdroj: PCTuning.cz

Z jednoho známého obchodu jsem si vypůjčil ilustrační screenshot vývoje cen pamětí. Podívejte se za jakou cenu se 2GB paměti prodávaly vloni na vánoce. Tyto moduly stály přes 7000Kč, dnes jsou mírně pod 2000Kč. Za půl roku velice výrazný pokles ceny, co říkáte. Pokud dnes budete chtít například 4GB ve dvou 2GB kitech zaplatíte méně než před pár měsíci za pouhé 2GB.

Pozor ale, zdá se že ceny opět začínají mírně stoupat. Určitě se nedostanou na maxima loňského roku ale některé ceny mohou narůst výrazněji. Proto pokud chcete zvýšit kapacitu paměti vašeho počítače je právě teď ta nejlepší doba, možná vám náš test pomůže v rozhodování.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama