corsair-dominator-nejrychlejsi-ddr2-pamet-na-trhu
Hardware Článek Corsair Dominator - nejrychlejší DDR2 paměť na trhu

Corsair Dominator - nejrychlejší DDR2 paměť na trhu

Z. Obermaier

Z. Obermaier

8. 12. 2006 01:00 33

Seznam kapitol

1. Corsair Dominator - úvod 2. Corsair Dominator TwinX-2048-9136C5D 3. Paměť v sytému a přetaktování 4. Testy 5. Zkušenosti a závěr ...

Před nějakým časem jeden z nejuznávanějších výrobců pamětí uvedl zaručeně nejrychlejší ale také i nejdražší DDR2 moduly, které si je možno pořídit. Jak si tyto paměti vedly v při našem testování a jak jsou na tom ve srovnání s mnohem levnějšími moduly, vám prozradí dnešní test.

Reklama
Corsair Dominator - nejrychlejší DDR2 paměť na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Už jistou dobu je společnost Corsair zcela jasným a nekorunovaným králem na poli pamětí pro osobní počítače. Jejich portfolio je opravdu široké a úplně každý zákazník si z něj vybere, jak podle ceny, tak podle požadovaných parametrů. V tomto segmentu trhu je ale mnoho silných hráčů a je zde už poněkud těsno, jedni jsou úspěšnější a jiní méně. Z tohoto důvodu se nabídka i společnosti Corsair rozrůstá i o ne moc běžné výrobky jako jsou třeba zdroje. Jestli i s nimi bude mít úspěch ukáže až čas, ale my se dnes podíváme na paměti, které zaručeně společnosti úspěch a uznání přinesly - Corsair XMS2 Dominator.

Corsair Dominator - technologie a modely

Řada pamětí Dominator je vlajkovou lodí firmy a je určena do nejvyšších pozic trhu - pro nadšence. Pokud by vás napadlo že jsou tyto paměti jen stejné moduly z nižších řad opatřené jen jinými rozvaděči tepla, mýlili byste se. Aby bylo vůbec možné obhájit vyšší cenu musel Corsair moduly skutečně značně vylepšit a odlišit je vůči levnějším.

Corsair Dominator - nejrychlejší DDR2 paměť na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Prvním vylepšením které je samozřejmě i na první pohled vidět je zvětšená plocha rozvaděče tepla kterou navíc doplňuje důmyslné žebrování, tento nový systém se oficiálně nazývá DHX Dual Patch - Heat Xchange, zahrnuje v sobě upravené a hlavně prodloužené PCB pamětí a právě tento nový speciální rozvaděč tepla s dvojitou strukturou, díky níž může lépe proudící vzduch ochlazovat moduly.

Corsair Dominator - nejrychlejší DDR2 paměť na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Další vlastností kterou se tyto moduly mohou chlubit je rozšíření o E.P.P. technologii. Jen v krátkosti si připomeňme o co se jedná: Každý paměťový modul na sobě nese malý zvláštní SPD čip, který obsahuje základní informace o pracovní frekvenci a časování paměti. Z tohoto čipu pak základní deska tyto informace přečte a ví tudíž jaké má pro paměti nastavit základní parametry. Zkratka E.P.P. značí v překladu - Rozšířené profily výkonu, tyto další profily obsahuje právě zmíněný SPD čip, který při použití této technologie může obsahovat místo jediného údaje o časování a frekvenci tyto údaje i tři.

Poslední novinkou ve vlastnostech pamětí této řady je možnost osadit moduly speciálním a velmi hlučných větráčkem který pomůže udržet paměti v optimální provozní teplotě. Tento samotný větrák prodává Corsair za cenu kolem 1000Kč, což je vskutku přemrštěná cena za vcelku zbytečný další zdroj hluku.

Corsair Dominator - nejrychlejší DDR2 paměť na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Dalším důležitým parametrem těchto pamětí je dnes oficiální certifikace pro systémy se zapojením grafických karet ve SLI. Zařazení modulů do tohoto certifikačního programu, a poté úspěšná certifikace otevírá společnosti velmi lukrativní místo na novém portálu Nvidie.

V nabídce má nyní Corsair celkem pět typů spadající do kategorie Dominator. Všechny tyto paměti jsou vybavené zcela stejnými technologiemi, liší se pouze rychlostí a základním časováním.

Corsair Dominator - nejrychlejší DDR2 paměť na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejpomalejšími paměťmi jsou moduly s frekvencí 800MHz, buď s časováním CL4 a nebo s časováním CL3 spolu s přídavnými větráčky. Dalším modelem v řadě jsou pak paměti s pracovní frekvencí 1066MHz a časováním CL5. Nejlepší parametry potom nabízí model s označením 8888C4D s pracovní frekvencí 1111MHz při skvělém časování CL4, tato paměť je opět dodávána s větráčky. Na prvním řádku je pak vlajková loď společnosti - oficiálně nejrychlejší DDR2 paměť planety, dnes testovaný model s označením 9136C5D s frekvencí 1142MHz a časováním CL5.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama