bleskovka-a-data-extreme-edition-1gb-ddr2-1000
Hardware Článek Bleskovka: A-Data Extreme Edition - 1GB DDR2-1000+

Bleskovka: A-Data Extreme Edition - 1GB DDR2-1000+

Z. Obermaier

Z. Obermaier

8. 9. 2006 11:00 23

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Testovací sestava 3. Paměť v sytému a přetaktování 4. Zkušenosti a závěr ...

Absolutní novinka společnosti A-Data válcuje konkurenci hned dvakrát, nejprve cenou a poté i neskutečnými možnostmi přetaktování. Žádné jiné moduly na trhu nemají v současné době lepší poměr cena/výkon. Pokud chcete pro Core 2 Duo to nejlepší za rozumný peníz, jste na správné adrese.

Reklama
Bleskovka: A-Data Extreme Edition - 1GB DDR2-1000+
i Zdroj: PCTuning.cz

Po kratší pauze v testování paměťových modulů se dnes k této naší oblíbené činnosti vracíme a podíváme se na absolutní novinku společnosti A-Data. Tohoto taiwanského výrobce pamětí není nutno v našich končinách mnoho představovat. Produkty společnosti si vydobyli pevnou pozici na našem trhu a jsou jedny z nejprodávanějších, hlavně kvůli ceně. Předmětem našeho testu bude dual-channel kit pamětí 2x 512MB s certifikovanou rychlostí 1000MHz. Trochu nás mrzí že společnost neposlala rovnou kit o kapacitě 2x 1GB, který by byl určitě zajímavější. Ale protože 1GB i 2GB kity jsou osazeny úplně stejnými čipy, budou vlastnosti dosti podobné, ne-li stejné.

A-Data Vitesta DDR2-1000+

Paměťové moduly "Vitesta Extreme Edition" DDR2-1000+ jsou nejrychlejší DDR2 model, který má A-Data ve své nynější nabídce. Tyto paměti jsou nabízeny ve dvou provedeních, jak jsem již naznačil v úvodu. V nabídce jsou kity o velikosti 1GB (2x 512MB) a 2GB (2x 1GB), obě dvě provedení mají shodné časování a parametry. Jedinou vadou na kráse je dostupnost modulů, které se zatím ještě oficiálně neprodávají a ani výhradní dovozci v USA je zatím nemají.

Bleskovka: A-Data Extreme Edition - 1GB DDR2-1000+
i Zdroj: PCTuning.cz

Moduly jsou zabaleny v klasické umělo-hmotné krabičce. "Heatspreadery" jsou v tradiční červené barvě. Balení obsahuje kromě modulů jen papírovou brožurku.

Klikněte pro zvětšení
i Zdroj: PCTuning.cz
Klikněte pro zvětšení

Na kvalitu nasazení "heatspreaderů" jsem si stěžoval už při testování modulů A-Data Vitesta DDR500+. Bohužel i tyto paměti trpí stejným neduhem, rozvaděče tepla jsou nasazeny nakřivo a na jedné straně vůbec nedoléhají na samotné paměťové čipy. I přes mé pokusy "heatspreader" narovnat a umístit lépe na jednom modulu nedoléhá zcela. Což ovšem na provoz v rámci specifikací nemá žádný vliv.

Bleskovka: A-Data Extreme Edition - 1GB DDR2-1000+
i Zdroj: PCTuning.cz

Samotné paměti využívají jednostranný PCB. 2GB model ale určitě využívá oboustranný Brainpower PCB. Pod rozvaděči tepla najdeme nejlepší IC čipy dneška, a to Micron D9GMH. Tento typ paměťových čipů se stal ihned po uvedení doslova legendou s nejlepšími možnostmi přetaktování na trhu. Stejné moduly využívají i nejdražší a nejrychlejší paměti z nabídky Corsair a OCZ. Osazení těchto čipů je skvělou volbou po stránce výkonu ale horší volbou v otázce dostupnosti. Jelikož společnost Micron tyto čipy přestala vyrábět a jejich nástupci prý nejsou tak dobří. To vede jasně k závěru, že budoucí revize těchto pamětí budou každopádně osazeny jinými čipy, a proto jsou možnosti těchto příštích revizí otázkou.

Specifikace :

Nejvyšší certifikovaná rychlost pamětí je 500MHz (DDR2-1000) při této rychlosti je paměť nastavena na klasické časování 15-5-5-5, moduly však zároveň nesou certifikaci 12-4-4-4 pro frekvenci 400MHz (DDR2-800), u obou frekvencí a použitého časování výrobce ručí za funkčnost při "Command Per Rate" 2T. S přihlédnutím k použitým čipům kde už i výrobce velmi zvýšil napájecí specifikace z 1.8V na 2.2, se není nutno bát pamětem "přitopit" až na 2.3V. Specialitou těchto modulů je podpora technologie E.P.P (Enhanced performance profiles), což je řada dalších nastavení časování skrývající se v SPD čipu. Pomocí této  technologie je možné se základní deskou osazenou čipsetem Nvidia 5xx paměti přetaktovávat bez zásahu uživatele. Základní deska v tomto případě sama zvolí vyšší frekvenci nebo lepší časování čímž dosáhne vyššího výkonu. Bohužel jsem tuto specialitu nemohl zkusit, čipsety Intel tuto funkci nepodporují.

NázevA-Data Extreme Edition 1GB - DDR2 1000+ E.P.P.
TypDDR2, 204-pin, Unbuffered
ČasováníDDR2-1000 - 15-5-5-5, DDR2-800 - 12-4-4-4
Napětí2.2V, max 2.3V
Cenaodhad - 3000Kč bez DPH
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama