Intel Core i9–9900KS: 5GHz osmijádro v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Intel Core i9–9900KS: 5GHz osmijádro v testu

Intel Core i9–9900KS: 5GHz osmijádro v testu

Z. Obermaier

Z. Obermaier

28. 10. 2019 03:00 64

Seznam kapitol

1. Poslední Coffee Lake na trhu 2. Frekvence Intel Core i9–9900KS 3. Představení Intel Core i9–9900KS 4. Testovací sestava a specifikace CPU
5. Měření aplikačního výkonu 6. Měření herního výkonu (1080p) 7. Spotřeba a teploty 8. Hodnocení a závěr

Dnes otestujeme poslední Coffee Lake, který Intel uvede na trh. I když jde při jeho ceně o zcela zbytečný a nesmyslný procesor, výkon prostě má. Proti Core i9-9900K nabízí až o 300 MHz vyšší takty, mírně vyšší výkon ale také vyšší TDP. Má proti Ryzenům vůbec šanci?

Reklama

Poslední Coffee Lake na trhu

Intel Core i9–9900KS: 5GHz osmijádro v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Intel zažívá poslední rok hodně drsné chvíle, jelikož AMD ho drtí na všech frontách v zákaznickém (consumer) desktop segmentu. Intel měl několik generací nazpět dobré procesory a stále je má, i když jsou dnes už zastaralé výrobním procesem, stále mají to co potřebujeme: výkon. Koho zajímá použitý výrobní proces, když nepřináší žádný benefit (7nm výroba TSMC je mizerná). Problém je ale cena, Intel se cítil jako luxusní značka, která má nastavené brutální marže a ceny. Vydrželo mu to dlouho, dvě generace Ryzenů s ním nehnuli, až teď už musel reagovat. Konečně ceny klesají, ovšem jak kde. Cascade Lake-X a Skylake-X budou stát polovinu, já dokonce tipuji, že Intel půjde časem ještě níže. Ale Coffee Lake si stále svou cenu drží.

Core i9-9900K stále stojí 14 000 korun, tedy podobnou cenu jako při uvedení před rokem. Čtete správně, tento procesor byl uveden v listopadu 2018. Intel zde drží vysoké ceny zuby nehty, jelikož je zřejmě zájem stále vyšší, než výroba dovoluje. Skladem jsou ale tyto čipy dlouho a výpadek dodávek už nenastává. Navíc od uvedení Ryzenů 3000 se zřejmě zájem razantně propadl. Přesto cena neklesla, naopak dnes testovaný čip stojí 15 500 korun. Ryzen 7 3800X stojí ale kolem 10 500 korun. Je tedy o 5000 korun levnější, a nabízí jen o málo nižší výkon. Propast mezi mainstreamem Intelu a AMD je stále značná.

Procesor Core i9-9900KS není úplně běžný procesor, jde o speciální limitovanou edici. Něco jako poslední suvenýr osmijádrového Coffee Lake, podobně tomu bylo u šestijádra Core i7-8086K. Jako takový v podstatě nemá smysl, jelikož za svojí cenu nenabízí o mnoho víc než levnější Core i9-9900K(F) a s Ryzeny 3000 se nemůže v poměru ceny a výkonu měřit vůbec. Za 14 500 korun máte Ryzen 9 3900X s dvanácti jádry. Komu ho chce Intel prodávat, netuším, ale ono jich moc nebude a ty se jistě prodají. Otázkou je, co dál.

Už rok tvrdím, že Intel desetijádro Comet Lake vůbec neuvede, i když se stále objevuje v uniklých plánech. Já tomu ale nevěřím, takový procesor nedává žádný smysl, byl by drahý, nenasytný a zcela neprodejný. Navíc po zlevnění desetijader HEDT třídy není mnoho prostoru pro ceno tvorbu takového modelu. Pokud s tím navíc bude spojená nová platforma, potřeba nových desek a investic, je to mrtvé už nyní. Jakákoliv investice tímto směrem je vyhazování peněz z oken. Osobně doufám, že Intel 10 nm přeskočí a další generaci desktopu uvede na dalším procesu. To ale ukáže už příští rok.

Intel Core i9–9900KS: 5GHz osmijádro v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Než se podíváme na další kapitoly, zopakujme si telegraficky, co devátá generace procesorů Core (Coffee Lake) přináší. Už někdy v polovině roku, Intel updatoval všechny Coffee Lake novou revizí R0, která řeší další bezpečností problémy Intelu. Core i9-9900KS má novou revizi také. Hardwarově je nyní ošetřena Meltdown Varianta 2 a 3 (Rogue Data Cache Load) na L1TF (L1 Terminal Fault). Samozřejmě i další problémy, detaily ale Intel nezveřejnil. To nejlepší je ale nahrazení pasty pájením, zákazníci už se nemusí trápit delidem.

Nic dalšího se nezměnilo. Ještě důležitá věc, Intel sám na svém webu upozorňuje, že nová revize potřebuje nový BIOS vaší desky. Jinak procesor nenastartuje. Například pro všechny desky Asus Maximus XI je potřeba vyšší verze než 0903. To platí pro všechny výrobce desek. Před upgradem procesoru tedy upgradujte také BIOS.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama