Intel Skylake–X: Výkon po roce se všemi záplatami
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Intel Skylake–X: Výkon po roce se všemi záplatami

Intel Skylake–X: Výkon po roce se všemi záplatami

Z. Obermaier

Z. Obermaier

1. 10. 2018 03:00 31

Seznam kapitol

1. Intel neměl dobrý rok .. 2. Testovací systém 3. Problémy s taktováním 4. Jak updatovat mikrokód CPU
5. Herní testy 4K (3840 x 2160) 6. Shrnutí výkonu 7. Zhodnocení a závěr...

Často se setkáváme s názorem, že výkon procesorů Intel se všemi záplatami na letos nalezené bezpečnostní problémy je nižší než v čase recenzí. Máme zde poslední BIOS, všechny updaty Windows, otestujeme tedy, zda se výkon Intelu za více než rok změnil. A podíváme se i na to, jak ručně updatovat mikrokód procesoru.

Reklama

Intel neměl dobrý rok ..

Mám nyní dočasně v testovací sestavě Core i7–7800X, jenž bude brzy nahrazen za čipset Z390 a Core i9–9900K. A jelikož jsem testoval stabilitu, přetaktování a výkon, napadlo mne ho srovnat s rok (přesně čtrnáct měsíců) starou recenzí. A výkon se mírně lišil, což mne zaujalo a chtěl jsem to prozkoumat blíž.

Občas se na webu objeví někdo, kdo tvrdí, že výkon procesorů Intel není v současné době stejný jako v recenzích při uvedení, tedy před všemi záplatami na Meltdown, Spectre, Foreshadow, L1TF a další. Toto tvrzení má základ v době, kdy Intel vydal první záplaty na Spectre/Meltdown a ty měly skutečně na některých procesorech dopad na výkon. Od té doby ale uběhlo deset měsíců, některé problémy přibyly, většina je vyřešená updatem BIOSu nebo záplatou skrze Windows Update. Také Intel už dávno tvrdí, že prvotní záplaty snižující výkon byly nahrazeny novějšími, které už takový dopad nemají. Jak to opravdu je, dnes zkusím.

Jako uživatele, který pracuje na počítači jen v běžných aplikacích, nemám v PC žádná citlivá data, mne situace kolem všech problémů Intel zcela míjela. Je mi úplně fuk, zdali se snižuje výkon, nebo Intel opravuje/neopravuje nějaké problémy. Tato věc se běžných uživatelů nijak nedotýká. Jiné je to ve firemním prostředí, data centrech, serverech a podobně. Tam je podstatné tyto problémy řešit, ale na domácím herním PC je to zcela jedno (můj názor). Také mne to ani nenapadlo řešit a zabývat se tím. Až do jistého okamžiku, kdy se mne to přímo dotklo, o tom ale až později v článku.

Meltdown a ti druzí

Intel Skylake–X: Výkon po roce se všemi záplatami
i Zdroj: PCTuning.cz

Situace kolem bezpečnostních rizik, které letos postihly procesory Intelu, jsou dosti známé, nebudu se jimi zabývat nějak detailně. Zde jen velmi stručný přehled několika zásadních problémů. Začátek roku přinesl první velké chyby, označené jako Spectre a Meltdown. Oba problémy byly po nějaké době záplatované jak BIOSem, tak updaty ve Windows. S každou další záplatou se ale vyvíjel i způsob, jak z CPU dostat citlivá data. Na svět přichází další a další verze Spectre i Meltdown, nijak to nesleduji, ale tuším, že dnes jsou aktuální verze v4.

Aby toho nebylo málo, objevuje se další závažná chyba, Foreshadow Attack, SGX Attack a poté i vylepšená verze Foreshadow útoku, L1TF. Mezitím se jistě našlo i dost menších problémů, a možná do konce roku najdou i další závažné. Zkrátka v Intelu se museli hodně otáčet, aby všechny tyto hrozby nějak vyřešili, tedy alespoň nějak záplatovali. A těch záplat bylo opravdu hodně.

Firmware a Windows Update

Prvním způsobem opravy bezpečnostních problému procesoru je Windows Update. Skrze něj Microsoft opravuje zranitelnosti Intelu pravidelně a dosti rychle. Tento způsob je bezpečnější a vratná operace. Jelikož si vždy můžete nainstalovat Windows znovu a čisté, nebo zakázat aktualizace. Druhá cesta je skrze update mikrokódu procesoru přes BIOS. Tato operace je nevratná, tedy pro základní uživatele. Jak jednou mikrokód updatujete, už není cesta jak jej vrátit zpět (existuje, ale je složitější). Pokud si nechcete funkční systém nějakým způsobem „rozštelovat“, vyhněte se updatu BIOSu, co funguje nepotřebuje opravovat. Může se vám totiž stát to, co mně, a budete litovat.

Intel Skylake–X: Výkon po roce se všemi záplatami
i Zdroj: PCTuning.cz

Podmínky testu

První referenční systém bude představovat procesor Core i7-7800X a 16 GB paměti na taktu 2400 MHz. Použitý operační systém byl Windows 10 Pro se všemi updaty do června 2017, kdy jsem dělal recenzi. Tedy dávno před Meltdown/Spectre a dalšími problémy. Druhá sestava je stejná, jen Windows 10 Pro jsem updatoval na verzi 1803 (17134.320) a mám také poslední BIOS 1503, který přináší několikátý update mikrokódu. BIOS je ze 7. září letošního roku, tedy měsíc starý. Oba systémy dělí mnoho updatů Microsoftu, také zcela jiná verze Windows a hlavně poslední mikrokód v procesoru.

Doba mezi testy je čtrnáct měsíců, to je dostatečně dlouhá doba na to, aby nám odpověděla na otázku, zdali je opravdu systém po všech těch záplatách pomalejší, nebo není. Nejde o žádné sofistikované srovnání, ale zcela laické, kdy si potenciální uživatel koupil v čas uvedení desku a CPU, otestoval a teď po roce používání zkoumá, zdali je výkon stejný, nebo ne.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama