Corsair Vengeance RGB PRO DDR4-3600 – sen overclockerů
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Corsair Vengeance RGB PRO DDR4-3600 – sen overclockerů

Corsair Vengeance RGB PRO DDR4-3600 – sen overclockerů

Z. Obermaier

Z. Obermaier

3. 7. 2018 03:00 12

Seznam kapitol

1. Paměti DDR4 Corsair RGB Pro 2. Corsair CMW32GX4M4C3600C18 3. Testovací sestava 4. Přetaktování pamětí
5. Výsledky aplikačních a herních testů 6. Ovládání RGB 7. Závěr

Nedávno jsme po dlouhé době testovali kit pamětí DDR4, a dnes tu máme jinou, přímo fenomenální sadu pamětí. Nový model Vengeance RGB Pro od Corsair přináší samozřejmě RGB LED osvětlení, ale také výrazně vyšší základní frekvence s doslova brutálním přetaktováním!

Reklama

Paměti DDR4 Corsair RGB Pro

Corsair Vengeance RGB PRO DDR4-3600 – sen overclockerů
i Zdroj: PCTuning.cz

Donedávna se dalo říci, že paměti testuji tak jednou za rok. Klidně bych to tak i nechal, jelikož paměti jsou tím posledním, co uživatele prahnoucím po výkonu zajímá. Před pár týdny jsem testoval kit Kingston Predator s RGB LED osvětlením. Paměti to byly slušné, ze základní frekvence 2933 MHz si daly říct na Intelu až k 3866 MHz. Nárůst frekvence díky přetaktování kolem 1 GHz je pěkný výsledek. Kingston si zde pomohl malým trikem, paměti schválně označil pouze frekvencí 2933 MHz, i když má se stejnými čipy i řadu 3600 MHz. Nárůst ze základní frekvence je tedy vysoký, v reálu je ale dosažená frekvence spíše nadprůměr než něco extra. Dnes se ale podíváme na zajímavější kousek.

Trochu mě překvapily jen reakce čtenářů, kteří se pozastavují nad kapacitou 32 GB. Osobně jsem měl za to, že kapacita 32 GB je dnes zcela běžná, ve svém počítači mám dokonce dvojnásobek. I když uznávám, že 16 GB pro běžný herní počítač stačí, jde o kapacitu, která je na hraně. Navíc když víme, že Windows 10 z této paměti ukrajují velký kus pro potřeby grafické karty. Zdali je 32 GB moc nebo málo, řešit nebudu, já považuji 32 GB za rozumný základ a ideální kapacitu pro herní stroj.

Přes malou odbočku s komentáři se chci dostat k meritu dnešního článku. Upřímně jsem si myslel, že další paměti otestuji až třeba DDR5 příští rok, ale okolnosti mne donutily změnit názor a přece ještě jeden test pamětí udělat. Společnost Corsair totiž poslala paměti RGB Pro, což je novinka s RGB LED osvětlením, ale hlavně doslova brutálními paměťovými čipy. Tohle je svatý grál paměťových modulů. Ještě nikdy jsem neměl v ruce běžné moduly s tak ohromným potenciálem k přetaktování nad 4 GHz bez extrémního chlazení čehokoliv, které si můžete běžně koupit domů.

Corsair Vengeance RGB PRO DDR4-3600 – sen overclockerů
i Zdroj: PCTuning.cz

Když jsem si tyhle paměti vyzkoušel, nechtěl jsem výsledkům věřit. Na světe jen jen málo paměťových modulů, které zvládnou pracovat stabilně na frekvencích výrazně nad 4 GHz. Frekvence kolem 4,2 GHz je totiž meta, kde končí velká většina paměťových čipů i řadičů v procesorech. K vyšším taktům je už užíván nějaký extrémní chladicí mechanismus, kterým se chladí jak moduly, tak paměťový řadič. Tentokrát to ale není potřeba, moduly Corsair RGB Pro bez jediného problému snesou frekvence nad 4,2 GHz. Kam až jsem se dostal, se podíváme v kapitole o přetaktování, ale výsledek je neuvěřitelný.

Modely Vengeance RGB Pro

Corsair Vengeance RGB PRO DDR4-3600 – sen overclockerů
i Zdroj: PCTuning.cz

Corsair Vengeance RGB PRO DDR4-3600 – sen overclockerů
i Zdroj: PCTuning.cz

V tuto chvíli je s osvětlením RGB v řadě Pro několik frekvencí. První vlastnost je barva chladiče, ten může být bílý a černý. Kromě vzhledu jsou pak parametry shodné. Všechny kity v tabulce jsou 32 GB (4x 8 GB) Základní model disponuje frekvencí 2666 MHz. Myslím, že má jiné čipy (Hynix). Od frekvence 3000 MHz výše už dostanete čipy Samsung, a ty chcete. Zvolit lze až frekvenci 3600 MHz, což je kit v dnešním testu. Paměti s taktem 4000 MHz jsou speciální edice, prodává se jen po dvou kusech pro extrémní taktování. Ceny základních modelů se nijak zásadně neliší, je to vždy o cca tisíc Korun víc za vyšší takt. Speciální edice už výrazně utíká, s cenou skoro dvacet tisíc jde o úlet.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama