Kingston Predator HyperX RGB DDR4-2933 (32 GB) v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Kingston Predator HyperX RGB DDR4-2933 (32 GB) v testu

Kingston Predator HyperX RGB DDR4-2933 (32 GB) v testu

Z. Obermaier

Z. Obermaier

19. 6. 2018 06:00 16

Seznam kapitol

1. Úvod, paměti DDR4 Kingston RGB 2. Kingston Predator KHX2933C15D4/8GX 3. Testovací sestavy 4. Přetaktování pamětí
5. Výsledky aplikačních testů 6. Herní testy 7. Ovládání RGB 8. Závěr

Paměti testujeme málokdy, jelikož většinou mají na výkon systému nejmenší vliv a rozdíly mezi typy a frekvencemi bývají malé. Jediné co má význam testovat, jsou možnosti přetaktování nebo nová funkce. Tentokrát jde opět o obligátní RGB osvětlení na nové řadě pamětí Predator od Kingston.

Reklama

Úvod, paměti DDR4 Kingston RGB

Kingston Predator HyperX RGB DDR4-2933 (32 GB) v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Operační paměti se v testu objevují už hodně zřídka, jednak je to dáno faktem, že vliv na výkon u výkonných sestav mají malý, a také proto, že je dnes na trhu tolik modulů, že je těžké vybrat nějaké výjimečné. Ještě horší je, že cena pamětí za poslední dva roky vyskočila minimálně o 50 procent vzhůru, takže kdo nepotřeboval, nové paměti nekupoval. Posledních několik let ale už na pamětech mnoho nezáleží, pomineme li procesory APU s integrovanou grafikou, na které chcete hrát. Také nároky na kapacitu u běžných hráčů nijak nevzrostly, stále stačí 16 GB a 32 GB ani nepotřebujete. V profi sféře nebo pracovních stanicích, je to něco jiného, ale u nadšenců je 32 GB rozumné maximum.

Výkon dnešních moderních procesorů je už tak vysoký, a na propustnosti pamětí nezávislý, že poznat rozdíl mezi základní frekvencí (Ryzen DDR4-2933 MHz, Intel DDR4-2666 MHz) a třeba DDR4-4000 MHz je v praxi téměř nemožné. Rozdíl je vidět pouze v několika málo případech, většinou spíše teoretických benchmarcích než v praxi. V případě, že máte silnější dedikovanou grafickou kartu, je herní výkon pomalejších a nejrychlejších modulů téměř totožný. Otázkou také zůstává možnost dosáhnout vysokých frekvencí. AMD Ryzen zde stále pokulhává, i když už je situace lepší než bývala u prvních Ryzenů. Stále to ale není srovnatelné s mainstream platformou Intelu (LGA 11xx). Abych obsáhl všechny možné platformy, otestoval jsem moduly na čtyřech sestavách.

Kingston Predator HyperX RGB DDR4-2933 (32 GB) v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

První platforma bude LGA 1151 a Core i7-6700K architektury Skylake. Ta je v ohledu taktování pamětí shodná s Coffee Lake, tedy bude reprezentovat mainstream a systém s nejvyšším přetaktováním. Druhá sestava bude s Core i9-7890XE jako absolutním high-endem platformy LGA 2066 a Skylake-X. Zde už to tak slavné s taktováním není, ovšem proti starším generacím HEDT jsme významně pokročili kupředu. Mám totiž otestováno i na předchůdci, dnes už historickém Core i7-5820K Haswell-E. Jako poslední pak zkusím paměti na platformě AM4 od AMD, jak si s taktováním poradí Ryzen 5 2600X uvidíte taktéž.

Nástrahy DDR4

Praxe potvrzuje, že paměti DDR4 o moc taktovat nejdou. Většinou o jeden (max dva) násobiče výše. Pokud máte například paměti 2400 MHz, většinou bude jejich strop maximálně někde na 2533–2666 MHz. U rychlejších pamětí je to ještě markantnější. Modul s taktem 3600 MHz končí většinou na 3733 MHz nebo 3866 MHz. Hovoříme ale o běžných modulech, nikoliv těch pro nadšence. Nárůsty frekvence nad specifikace modulů jako u DDR2 nebo DDR3 u DDR4 čekat nelze. Pokud tedy chcete provozovat paměti na Skylake/Coffee Lake kolem 4000 MHz, kupte si odpovídající modul (3866-4233 MHz). Šance, že budete mít štěstí s moduly s nižší základní frekvencí, je malá – ale ne nemožná, jak ukáže náš test.

Kingston si totiž pomohl malým trikem, věděl, že použité čipy zvládají vyšší frekvence až 3600 MHz (nejvyšší model řady Predator), ale oficiálně tyhle nastavil jen na 2933 MHz. Tím zvýšil možnost přetaktování ze základního taktu znatelně. Zákazníci budou spokojení a Kingston to nestálo nic, cena 3600 MHz a 2933 MHz je totiž stejná. A pokud budete mít smůlu a vaše paměti na vyšší tak nepůjdou, může výrobce kontrovat faktem, že rating je jen 2933 MHz a není co řešit.

Druhý problém jsou desky a BIOSy. Velká většina základních desek je z výroby nastavena na univerzální časování pamětí, profilem XMP se změní jen několik základních hodnot, ale velká většina bude na „Auto“. Tedy na hodnotách, které nastavil tvůrce BIOSu. A nemusím říkat, že to není vždy úplně dobře. Výrobce desky totiž mnohdy nastaví hodnoty špatně a paměti vás zkrátka nepustí výše. Tento problém je známý hlavně u desek pro AMD AM4. V případě, že chcete jít dále, musíte si pomoci sami a ručně. Změna detailních časování je ale složitá a časově náročná operace, jde o desítky restartů a pokusů. Každá paměť (i ze stejné série) je jiná a návody na webu jsou spíše vodítkem, než přesným nastavením k okopírování. Musíte si s nastavením pohrát sami, bohužel,,,

Model Predator RGB

Kingston Predator HyperX RGB DDR4-2933 (32 GB) v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

V tuto chvíli je s osvětlením RGB k dispozici pouze jediný model, respektive frekvence. Jak ukazuje konfigurátor přímo na webu výrobce, pokud chcete RGB, zúží se nabídka pouze na DDR-2933 MHz v kapacitách 8 GB. Volit pak můžeme jen ze dvou nebo čtyř modulů v balení. V případě vyšší kapacity, osmi modulů nebo vyšší frekvence, se automaticky přepne nabídka do modulů bez RGB. Připomínám zde jen, že tato 32GB sada čtyř modulů stojí v českých obchodech kolem 12 000 Kč.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama