Vliv aktualizací BIOSu na výkon procesorů AMD Ryzen 2
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Vliv aktualizací BIOSu na výkon procesorů AMD Ryzen 2

Vliv aktualizací BIOSu na výkon procesorů AMD Ryzen 2

Vít Komínek

Vít Komínek

22. 5. 2018 03:00 16

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Testovací sestava 3. Metodika testování 4. Luxmark, Cinebench R15, x246 benchmark, Photoshop CS6 5. Truecrypt, WinRAR, Kraken Browser Benchmark 6. Futuremark – PCMark 10, 3DMark TimeSpy
7. Counter Strike Global Offensive, DOTA 2 8. Ashes of the Singularity, Rise of the Tomb Raider 9. Deus EX Mankind Divided, Battlefield 1 10. Spotřeba 11. Závěrečné shrnutí

Desky s čipsetem X470 pro nové Ryzeny už dostaly řadu aktualizací BIOSů. Do testu AMD Ryzen 5 2600X a Ryzen 7 2700X jsme měřili na jedné z raných verzí. A podle některých zvěstí už jsou takové testy beznadějně zastaralé, protože nové BIOSy s AGESA 1002a mají zvedat výkon Ryzenů až o 15 %. To by byla pecka, ne? Tak se na to podíváme.

Reklama

Úvod

Před nedávnem AMD uvedlo na trh novou generaci procesorů Ryzen s vylepšenou architekturou Zen+ a se dnem vydání vyšly první recenze na procesory této 2. generace. Na jejich uvedení jsem připravil recenzi Ryzenu 5 2600X, v níž byly i výsledky Ryzenu 7 2700X. Nicméně chvíli po vydání těchto procesorů a jejich recenzí se objevily na internetu články o nových BIOSech pro základní desky, které přinesly aktualizaci mikrokódu AGESA 1.0.0.2a a přetřásalo se výrazné navýšení výkonu procesorů Ryzen.

Vliv aktualizací BIOSu na výkon procesorů AMD Ryzen 2
i Zdroj: PCTuning.cz

Nárůst herního výkonu je spojován zejména s APU procesory rodiny Raven Ridge, konkrétněji se jedná o modely AMD Ryzen 5 2400G/GE a AMD Ryzen 3 2200G/GE. Právě tyto zmíněné APU procesory trpěly krátkodobými propady výkonu, ovšem při využití procesoru a grafické části jako celku. Tento problém by měly vyřešit nové BIOSy s onou zmíněnou aktualizací mikrokódu AGESA 1.0.0.2a a dokonce i přinést mírné zvýšení herního výkonu těchto APU. Dle článků cizích webů bylo největších rozdílů naměřeno ve hrách PlayerUnknown's Battlegrounds, Overwatch a Minecraft. Rozdíly je pak možné vidět například v následujícím videu.

Na diskuzních fórech se objevily i různé názory, že by novější BIOSy měly přinést nárůst výkonu u veškerých procesorů AMD Ryzen z řady 2000 tedy i u modelů Ryzen 7 2700/X a Ryzen 5 2600/X. Na některých IT magazínech recenzenti tyto procesory testovali na starších BIOSech a proto jste mohli narazit na články, že recenze už neodpovídá realitě, která může být lepší ve prospěch Ryzenů. Někteří autoři těchto recenzí přislíbili přetestování procesorů na nových verzích BIOS nesoucích aktualizovaný mikrokód.

V minulém testu procesorů Ryzen 7 2700X a Ryzen 5 2600X jsem použil jeden z prvních BIOSů, který byl měl pro základní desku ASUS ROG STRIX X470-F GAMING dostupný. Důvod byl jednoduchý, s poslední verzí BIOSu měla deska problémy se stabilitou pamětí G.SKILL Sniper-X na vyšších taktech. Měl jsem dvě možnosti – testovat s pamětmi na nižších taktech, nebo sáhnout k dřívějšímu BIOSu. A zvolil jsem tu, u niž jsem předpokládal vyšší výkon.

Po vydání další revize BIOSu jsem se rozhodl, že procesory přetestuji i na nejnovějším BIOSu officiálně dostupném na stránkách výrobce, který aktualizovaný mikrokód již bude mít, a to za jinak nezměněných podmínek testu. Dále v článku se tedy podíváme, jak moc starší BIOS procesorům „ublížil“ a jaký vliv na použité herní a pracovní testy a bencharky to mělo.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama