amd-sempron-64-3400-aneb-64-bitu-konecne-i-pro-semprony
Hardware Článek AMD Sempron 64 3400+ aneb 64-bitů konečně i pro Semprony

AMD Sempron 64 3400+ aneb 64-bitů konečně i pro Semprony

Štefek Petr

Štefek Petr

4. 8. 2005 01:00 133

Seznam kapitol

1. Platforma socket 754 2. Testovací sestava a metodika 3. Vliv velikosti L2 cache na výkon - benchmarky 4. Vliv velikosti L2 cache na výkon - hry
5. Srovnání s ostatními CPU - benchmarky 6. Srovnání s ostatními CPU - hry 7. Závěr

Doposud byly procesory Sempron společnosti AMD jasnou volbou pro domácí počítač na kterém se hrají hry nebo pracuje v kancelářském balíku. Alternativa v podobě Intel Celeronu D není také k zahození, ale přece jen ve většině aplikací provozovaných na domácích počítačích je Sempron výkonnější. Dnes se podíváme na novou verzi Sempronu, která odstranila často kritizovanou absenci podpory 64-bitových výpočtů.

Reklama

Ještě před nedávnem se spekulovalo o tom, že platforma založená na s754 brzy zajde na úbytě a vládu zcela převezme socket 939. Novější socket 939 má totiž nespornou výhodu v podpoře duálního řadiče pamětí (řadič pamětí je u obou platforem obsažen přímo v CPU) a donedávna také v PCI-Express, kterou již dnes najdeme i na socketu 754 v podobě čipsetu nVidia nForce 4-4X. Desku založenou na tomto čipsetu jsem použil i pro tento test.

Procesory AMD Sempron pro s754 se vykytují v mnoha variantách s různými revizemi jader, což dokazuje i tabulka v této kapitole se všemi dostupnými verzemi tohoto procesoru. V zásadě platí jediná věc. Pokud se pro Sempron rozhodnete, tak rozhodně sáhněte po některé z verzí založených  na jádru Palermo (nejlépe revize DH8-E6), které je vyráběno 90nm technologií a poskytuje ještě značnou rezervu pro přetaktování.

AMD Sempron 64 3400+ aneb 64-bitů konečně i pro Semprony
i Zdroj: PCTuning.cz

Nově je v Sempronech i podpora AMD64 (64-bitové výpočty), ale pravdou stále zůstává, že pro běžného uživatele zůstává tato podpora nevyužitelná, jelikož Windows XP 64 zatím nemají dostatečnou podporu ze strany 64-bitových aplikací. Pro budoucnost je určitě 64-bitů značnou výhodou, protože jak nový operační systém Microsoftu (Windows Vista - původně Longhorn) tak i nové grafické enginy pro budoucí hry jsou vyvíjeny jako plně 64-bitové.

V následující tabulce vidíte všechny současné modely procesoru AMD Sempron, které jsou seřazeny podle svého ratingu. Všichni víme, že procesory Sempron jsou určeny do low-endových systémů, což ovšem neznamená, že nemají co nabídnout i náruživým hráčům. Jedná se v podstatě o okleštěné verze plnohodnotných procesorů AMD Athlon 64, které mají výhodu větší L2 cache a rovněž podpory 64-bitů (AMD64). Posledně jmenovaný náskok smazaly nové verze Sempronů s aktivovanou technologií AMD64.

AMD Sempron 64 3400+ aneb 64-bitů konečně i pro Semprony
i Zdroj: PCTuning.cz

Poměrně zásadní otázkou je vliv malé L2 cache na výkon těchto levných procesorů, a proto si celý problém rozebereme v následující kapitole, kde si uvedeme jak praktické testy tak i trošku teorie. Jak vidíme v tabulce, tak vyšší rating procesrou Sempron je často vyřešen zvednutím velikosti L2 cache namísto frekvence.

AMD Sempron 64 3400+ aneb 64-bitů konečně i pro Semprony
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama