Přetaktování Skylake pomocí BCLK - Core i5-6400 na 4,6 GHz! 
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Přetaktování Skylake pomocí BCLK - Core i5-6400 na 4,6 GHz! 

Přetaktování Skylake pomocí BCLK - Core i5-6400 na 4,6 GHz! 

Z. Obermaier

Z. Obermaier

11. 1. 2016 03:00 43

Seznam kapitol

1. Taktování přes BCLK je tady 2. Omezení „BCLK“ BIOSů 3. Vhodné procesory 4. Podporované základní desky 5. Intel Core i5-6400 6. Testovací sestava 7. Praktický návod – nastavení BIOSu
8. Aplikační výkon 4,6 GHz – Aida 64, WinRar, wPrime... 9. Aplikační výkon 4,6 GHz – Cinebench, Dos Box, x264... 10. Shrnutí výkonu 11. Herní testy 1920 × 1080 12. Spotřeba systému 13. Závěr

Základní myšlenka přetaktování – získat zdarma vyšší výkon i u levnějších procesorů – se v roce 2016 vrací s možností taktovat i zamčené procesory Skylake. S využitím experimentálních BIOSů je to možné, a s naším procesorem jsme dosáhli až o polovinu vyššího výkonu ve všech aplikacích. Tohle se vyplatí!

Reklama

Taktování přes BCLK je tady

Přetaktování Skylake pomocí BCLK - Core i5-6400 na 4,6 GHz! 
i Zdroj: PCTuning.cz

Procesory Intel Skylake (šestá generace Core) veřejnost přijala docela dobře, i když praktický nárůst výkonu vůči Haswellu byl opět malý – konkrétně několik procent. Zlepšily se možnosti taktování, se kterými se pomalu a jistě dostáváme už na hodnoty legendárních Sandy Bridge. Skylake sice nedosáhne na takt 5 GHz „na vzduchu“, ani to k překonání Sandy Bridge nepotřebuje. Díky vylepšené architektuře je výkon na 4,8 GHz vyšší než měl Sandy Bridge na 5 GHz - to jsme už změřili. Skylake pro desktop ale přesto provází několik negativ, se kterými se Intel pomalu vypořádává.

Prvním problém byla dostupnost „Káčkových“ procesorů, během listopadu a prosince byl zkrátka problém je vůbec někde koupit. V zahraničí nebyly vůbec, a v ČR jen několik málo kusů v několika obchodech. A i ty brzy zmizely, a nebylo nic. Buď byl zájem tak velký, že Intel nestíhal vyrábět (to je první možnost, které moc nevěřím), anebo byl s výrobou problém, a ten se podařilo vyřešit až časem. Druhé možnosti napovídá i fakt, že na levnější modely Skylake jsme si museli počkat několik měsíců od uvedení těch prvních. V tuto chvíli je již problém zažehnán, jelikož k dostání jsou všechny modely Skylake skladem téměř všude.

Druhým společným problémem je u nás cena procesorů, která se v ČR kvůli slabší koruně od minulých generací posunula znatelně výše, a omezené možnosti zvýšení výkonu i u levnějších čipů. Zákazník si sice již zvykl, že od dob Sandy Bridge se zamčené procesory taktovat nedají, tentokrát ale byla naděje. Intel totiž v materiálech poutal na „kompletní přetaktování“, které se nakonec nekonalo. Jak jsme zjistili v našem článku, zamčený Core i5-6400 skutečně taktovat skrze BCLK nešel, maximálně o 3 procenta (ze 100 MHz na 103 MHz). Už v tehdejším článku jsem odhadoval, že taktovat jdou všechny Skylake bez výjimky. Asus nám tehdy sdělil, že taktování je blokováno softwarem, nikoliv nijak hardwarově (je to firmware v PCU jednotce). Tedy ani deskou, ani procesorem. Nezbývalo tedy než čekat na někoho, kdo omezení prolomí – což se stalo.

Někdy v listopadu se totiž objevila deska od SuperMicro, která s posledním updatem BIOSu uměla taktovat zamčené čipy, a to dokonce na čipsetu H170 (na samotném čipu nezáleží, Z170 je stejný jako H170, jen jsou některé funkce vypnuté). To vzbudilo zájem všech médií, a zpráva se rychle šířila. Tento BIOS ale nebyl veřejný, byl speciálně vyroben pro taktování a testy. Na veřejnost se dostal až později. Vlnu už ale nešlo zastavit, všichni velcí výrobci totiž ohlásili to samé – BIOS schopný taktovat zamčené procesory. V tuto chvíli je možné si upravený BIOS stáhnout do velké většiny základních desek od Asus, AsRock, Gigabyte a MSI. My vám odkaz na BIOSy pro vaší desku nabídneme v dalších kapitolách.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama