Vliv dalších nastavení a uspořádání pamětí DDR3 na výkon PC
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Vliv dalších nastavení a uspořádání pamětí DDR3 na výkon PC

Vliv dalších nastavení a uspořádání pamětí DDR3 na výkon PC

Aleš Kaňák

Aleš Kaňák

11. 11. 2014 04:00 39

Seznam kapitol

1. Pár slov úvodem 2. Testovací sestavy a metodika 3. Výkon DDR3 – single vs. dual channel 4. Výkon DDR3 – Command Rate 5. Výkon DDR3 – nastavení tRFC
6. Výkon DDR3 – moduly Single Rank vs. Double Rank 7. Výkon DDR3 – channel interleaving, rank interleaving 8. Výkon DDR3 – mix kapacit modulů 9. Závěr

Zaměříme se na uspořádání modulů a další parametry a jejich vliv na výkon PC. Podíváme se na rozdíl mezi Single a Dual Channel, jednostrannými a dvoustrannými moduly (Single a Dual rank), na kombinování různých kapacit a různých typů modulů i na to, jaký vliv na výkon má Command Rate či Channel / Rank Interleaving.

Reklama

Dnešním článkem si doplníme další vědomosti o operačních pamětech a uzavřeme naši třídílnou anabázi (1. díl a 2.díl). V prvním článku jsme se zaměřili na platformu AMD. Konkrétně AMD A88X osazenou APU Kaveri A10-7850K. Druhý článek byl věnovaný pro změnu platformě Intel Z87 Express osazené procesoru Intel Core i5-4690K.

Nepřehlédněte: Jaké paměti pro Intel Core? Vliv frekvence a časování na výkon a APU a DDR3: Jaké paměti vybrat k integrované grafice

Kromě rozboru škálování výkonu pamětí DDR3 na obou platformách si tak můžete navíc udělat dobrý obrázek o tom, jak si vede v grafických testech vlajkové APU od AMD oproti čtyřjádrovému ekvivalentu Intelu (i5-4690K).

Vliv dalších nastavení a uspořádání pamětí DDR3 na výkon PC
i Zdroj: PCTuning.cz

Co se týká grafických jader, jedná se o současné TOP modely, které jsou na trhu. Model i5-4690K je pomalejší než i7-4790K, má ale shodné grafické jádro HD Graphics 4600. A co se procesorového výkonu týká, už i použitá i5 je v testech závislých čistě na CPU oproti nejlepšímu APU od AMD někde jinde (platí to ale i pro cenu). Ale o porovnání výkonu nám nešlo, zajímaly nás zejména výsledky škálování v závislosti na nastavení pamětí.

Na co se zaměříme dnes?

Na platformách od AMD i Intelu si vysvětlíme a následně proměříme rozdíly při následujícím nastavení a konfiguracích:

  • Single vs. Dual Channel zapojení
  • Command Rate 1T vs. 2T
  • Jednostranné a dvoustranné (Single Sided vs. Double Sided) moduly
  • tRFC (Refresh Cycle Time)
  • Channel Interleaving / Rank Interleaving
  • Mix různých kapacit modulů

Všechna nastavení otestujeme pomocí benchmarků i praktických testů a to hned na dvou sestavách jako v minulých dvou dílech.

Nepříliš příznivý vývoj cen pamětí

Vývoj cen na trhu operačních pamětí měl za poslední dva roky stoupající tendenci. Ke konci roku 2012 se totiž ceny pamětí DDR3 ocitly na historickém minimu mimo jiné kvůli přesycení trhu, které ve finále dovedlo ke krachu Elpidu a všechny ostatní výrobce do velkých finančních ztrát. V prvním kvartále roku 2013 zbývající výrobci čipů (Samsung, SK Hynix a Micron) upravili množství vyprodukovaných čipů, což se projevilo postupným nárůstem cen během celého roku. Když k tomu navíc přičtete požár továrny SK Hynix a nedávné umělé oslabení koruny ČNB, znáte důvod, proč jsou v současné době ceny pamětí na světovém i českém trhu podstatně vyšší a každým měsícem pozvolně rostou. Realitou tak je, že paměti DDR3 jsou v Čechách zhruba dvakrát dražší oproti roku 2012 i přes to, že z kraje roku 2014 ceny mírně poklesly.

Ukázkový příklad: vývoj ceny kitu KHX1600C9D3B1K2/8GX (Zdroj: Heureka.cz)
i Zdroj: PCTuning.cz
Ukázkový příklad: vývoj ceny kitu KHX1600C9D3B1K2/8GX (Zdroj: Heureka.cz)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama