APU a DDR3: Jaké paměti vybrat k integrované grafice
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek APU a DDR3: Jaké paměti vybrat k integrované grafice

APU a DDR3: Jaké paměti vybrat k integrované grafice

Aleš Kaňák

Aleš Kaňák

14. 7. 2014 03:00 15

Seznam kapitol

1. Pár slov úvodem 2. Testovací sestava a metodika 3. AIDA64 - čtení a zápis 4. AIDA64 - kopírování a latence 5. Cinebench R15 6. WinRAR
7. Alien vs Predator Benchmark 8. GRID Autosport 9. Tomb Raider 10. World in Conflict 11. Závěr

Jak moc pomohou rychlejší paměti k vyššímu výkonu procesoru a integrované grafiky? Je lepší koupit paměti s vyšším taktem, nebo s nižším časováním? Má vůbec smysl připlácet, nebo stačí nejlevnější moduly s nízkými takty? Otestovali jsme vliv frekvence a časování pamětí na výkon ve hrách i aplikačních testech

Reklama

Nepřehlédněte: Když sloty nestačí: 16GB kit od G.Skill a výhodný Sniper, Trojice kitů DDR3 v testu, včetně nováčka Silicon-Power a Kingston zrychluje – test 2800 a 2666MHz kitů DDR3 (2× 4 GB)

Po recenzi dvou kitů od G.Skillu jsme si pro vás přichystali další článek týkající se operačních pamětí. Tentokráte se už nebudeme zabývat přímo testováním konkrétních modulů, ale využijeme je pro test celkového přínosu rychlých pamětí DDR3 ve spojení s procesory obsahující integrované grafické jádro.

Otestujeme jak výkon v syntetických benchmarcích využívající čistě samotný procesor, tak si také ukážeme škálování výkonu v herních titulech. Můžete se zkrátka těšit na celou řadu grafů porovnávajících výkon iGPU v závislosti na různém nastavení pamětí a škálování výkonu s růstem frekvence, časování, i s jejich nejlepší kombinací. Pokusíme se také objasnit zásadní otázku – zda má smysl u platforem s iGPU investovat do dražších pamětí DDR3.

APU a DDR3: Jaké paměti vybrat k integrované grafice
i Zdroj: PCTuning.cz

V dnešním článku se zaměříme na platformu AMD. Konkrétně AMD A88X osazenou APU Kaveri. Nicméně ani fandové Intelu nepřijdou zkrátka, pro ty připravujeme podobný článek věnovaný pamětem a výkonu CPU a iGPU v procesorech Haswell Refresh. V druhém článku nebude chybět ani porovnání obou platforem, ale to bychom již předbíhali.

Nepříliš příznivý vývoj cen pamětí

Vývoj cen na trhu operačních pamětí měl za poslední dva roky stoupající tendenci. Ke konci roku 2012 se totiž ceny DDR3 pamětí ocitly na historickém minimu mimo jiné kvůli přesycení trhu, které ve finále dovedlo Elpidu ke krachu a všechny ostatní výrobce do velkých finančních ztrát. V prvním kvartále roku 2013 zbývající výrobci čipů (Samsung, SK Hynix a Micron) upravili množství vyprodukovaných čipů, což se projevilo postupným nárůstem cen během celého roku. Když k tomu navíc přičtete požár továrny SK Hynix a nedávné umělé oslabení koruny ČNB, znáte důvod, proč jsou v současné době ceny pamětí na světovém i českém trhu podstatně vyšší a každým měsícem pozvolně rostou. Realitou tak je, že DDR3 paměti jsou v Čechách zhruba dvakrát dražší oproti roku 2012 i přes to, že z kraje roku 2014 ceny mírně poklesly.

APU a DDR3: Jaké paměti vybrat k integrované grafice
i Zdroj: PCTuning.cz

Ukázkový příklad: vývoj ceny kitu KHX1600C9D3B1K2/8GX (Zdroj: Heureka.cz)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama