Trojice kitů DDR3 v testu, včetně nováčka Silicon-Power
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Trojice kitů DDR3 v testu, včetně nováčka Silicon-Power

Trojice kitů DDR3 v testu, včetně nováčka Silicon-Power

Aleš Kaňák

Aleš Kaňák

8. 5. 2014 05:00 11

Seznam kapitol

1. Pár slov úvodem 2. Testovací sestava a metodika 3. G.Skill RipjawsZ 2133 MHz 4× 4 GB 4. Kingston HyperX Fury 1866 MHz 2× 4 GB 5. Silicon Power XPower 2400 MHz 2× 8 GB
6. Podrobné specifikace a přetaktování 7. Výsledky testů – paměťová propustnost 8. Výsledky testů – další benchmarky 9. Závěr

Tři DDR3 kity s různou kapacitou, frekvencí, počtem modulů i cenou. Mohou zaujmout jak vlastníky APU procesorů, tak majitele nadupaných herních mašin nebo pracovních stanic. Vyzkoušeli jsme zbrusu novou řadu HyperX Fury od Kingstonu moduly G.Skill RipjawsZ a také paměti XPower od nováčka na našem trhu – firmy Silicon-Power.

Reklama

Nepřehlédněte: Kingston zrychluje – test 2800 a 2666MHz kitů DDR3 (2× 4 GB), Velký test 8GB kitů pamětí DDR3 s frekvencí 1600 MHz a Svítící paměťové moduly Avexir – pouze v superlativech

V redakci se nám sešla hned trojice zajímavých a poměrně odlišně cílených pamětí. Povedlo se nám sehnat kit RipjawsZ od G.Skillu, zbrusu nové paměti HyperX Fury od Kingstonu a prověříme i kit Xpower od relativního nováčka na našem trhu, firmy Silicon-Power. Podrobné specifikace jednotlivých kitů důkladně probereme v příslušných kapitolách, nicméně už teď můžeme pár věcí prozradit.

Čtyřkanálový kit Ripjaws-Z se bude nejvíce hodit pro platformy Intel X79, zatímco paměti HyperX Fury a XPower jsou určeny pro dual-channel zapojení. Pokud jde o frekvence, tak si každý přijde na své (2133 MHz, 1866 MHz a 2400 MHz). Cena všech tří testovaných kitů se navíc drží na poměrně dobré hladině.

Trojice kitů DDR3 v testu, včetně nováčka Silicon-Power
i Zdroj: PCTuning.cz

Z hlediska kompatibility s novým hardwarem byste neměli narazit na žádný problém. Pouze u základních desek staršího data nemusí být podpora 8GB modulů ideální a rovněž paměťový řadič procesoru (IMC) nemusí zvládat vysoké frekvence. Obecně se však dá říci, že zhruba dva roky staré (a novější) základní desky a procesory nebudou mít s vysokokapacitními a rychlými moduly potíže. Ve výsledku se v dnešní době stává jediným větším rizikovým faktorem výška tepelného rozvaděče (heatspreaderu), který může kolidovat s rozměrnějšími chladiči procesoru.

V dnešním testu uvidíte následující kity:

  • G.Skill RipjawsZ 2133 MHz 4× 4 GB CL10 1,60 V (F3-2133C10Q-16GZM)
  • Kingston HyperX Fury 1866 MHz 2× 4 GB CL10 1,50 V (HX318C10FW/8)
  • Silicon Power XPower 2400 MHz 2× 8 GB CL11 1,65 V (SP016GXLYU240NDA)

Nepříliš příznivý vývoj cen pamětí

Vývoj cen na trhu operačních pamětí měl za poslední dva roky stoupající tendenci. Ke konci roku 2012 se totiž ceny DDR3 pamětí ocitly na historickém minimu mimo jiné kvůli přesycení trhu, které ve finále dovedlo Elpidu ke krachu a všechny ostatní výrobce do velkých finančních ztrát. V prvním kvartále roku 2013 zbývající výrobci čipů (Samsung, SK Hynix a Micron) upravili množství vyprodukovaných čipů, což se projevilo postupným nárůstem cen během celého roku. Když k tomu navíc přičtete požár továrny SK Hynix a nedávné umělé oslabení koruny ČNB, znáte důvod, proč jsou v současné době ceny pamětí na světovém i českém trhu podstatně vyšší. Smutným výsledkem toho všho je, že paměti DDR3 jsou v Čechách oproti roku 2012 zhruba dvakrát dražší i přes to, že zkraje roku 2014 ceny mírně poklesly.

Trojice kitů DDR3 v testu, včetně nováčka Silicon-Power
i Zdroj: PCTuning.cz

Ukázkový příklad: vývoj ceny kitu KHX1600C9D3B1K2/8GX (Zdroj: Heureka.cz)

Rychlejší paměti mají smysl hlavně u procesorů APU, kde je výkon grafické části přímo závislý na rychlosti paměťovému subsystému. Další cílovou skupinou jsou počítačoví nadšenci a overclockeři, kteří jsou ochotni investovat do pamětí vyšší sumu než je úplně běžné (a také výhodné).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama