Nárůst výkonu CPU za poslední roky — Intel vs. AMD
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Nárůst výkonu CPU za poslední roky — Intel vs. AMD

Nárůst výkonu CPU za poslední roky — Intel vs. AMD

Z. Obermaier

Z. Obermaier

17. 10. 2013 03:00 59

Seznam kapitol

1. Úvod, AMD a Intel společně 2. Architektury Intelu 3. Architektury AMD 4. Procesory Intel v testu 5. Procesory AMD v testu
6. Testovací sestavy a nastavení 7. Výkon procesorů v základním nastavení 8. Výkon procesorů po přetaktování na 4,2 GHz 9. Poměr spotřeba - výkon 10. Závěr

Už je to pět let od uvedení architektury Intel Nehalem a čipů Core i7-900. Od té doby Intel desktop inovoval nejprve se Sandy Bridge, Ivy Bridge a poté Haswell. Je už Nehalem zastaralý? Jak velký nárůst výkonu přinesly jeho následovníci? A jak je na tom AMD Phenom a FX? Naše srovnání výkonu procesorů Intel dnes doplníme i o čipy AMD.

Reklama
Nárůst výkonu CPU za poslední roky — Intel vs. AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Obrázek srovnání čipů, jehož jsem autorem, obletěl celý svět

Čas neuvěřitelně letí, a je tomu už rok, co jsme vám přinesli článek v němž jsem se zabýval nárůstem výkonu procesorů Intel. Porovnávali jsme výkon prvního Nehalemu až do nejmodernější Ivy Bridge. Mezitím Intel uvedl Haswell a náš test bylo nutné aktualizovat, původní čtveřici čipů jsem doplnil dvěma novými - Haswell DT (Core i7-4770K) a Ivy Bridge-E (Core i7-4930K). Náš rok starý článek bude tedy opět aktuální, včetně měření posledních procesorů.

To ovšem není všechno, už tehdy jsme připravovali druhou část - procesory AMD, jež se nakonec nějak do publikace nedostala. Dnes toto zanedbání napravíme, porovnáme ve stejném testu tři generace procesorů od AMD. V souboji "tváří v tvář" se utká starý Phenom II X6 společně s moderními čipy FX architektur Bulldozer a Piledriver. Vrátíme se časem zpět až někdy do roku 2010 a prověříme výkonu čipů "zelené" stáje až do této chvíle.

Default a "Takt na takt"

První, méně důležitá část bude srovnání výkonu nepřetaktovaných procesorů. Tato část bude jen doplňující, každý čip má jiné takty a Turbo. Ta druhá bude zajímavější, srovnáme totiž šest procesorů Intel a trojici AMD čipů za naprosto stejných podmínek. Budou mít stejný počet jader, Hyper-Threading a stejný takt procesoru i pamětí. Měřit budeme v aplikacích jež zatíží hlavně procesor a nejsou tak závislé na pamětech a jejich propustnosti, tam mají totiž platformy X58 a X79 Express jasnou výhodu. Omezovat jejich výkon osazením dvou modulů jsem nechtěl, není to v reálu běžné. - Než se ale podíváme co a v čem budeme testovat, musíme test nějak uvést, nejlepší bude historická sonda.

Nehalem - Haswell

Nárůst výkonu CPU za poslední roky — Intel vs. AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Intel až do roku 2006 marně bojoval s výkonem procesorů AMD jež nabízeli lepší spotřebu a výkon. Zvrat nastává v létě 2006 s příchodem architektury Core 2. Intel dal do vývoje vše a co tomuto kroku předcházelo jsme už probírali mnohokrát. Od zmíněného roku vládne trhu procesorů Intel a až dosud ani jednou nezaváhal, snad jen Ivy Bridge/Haswell mohly být nakonec lepší než bylo uvedené (horší taktování, malý nárůst výkonu). Ale větší excesy Intel od roku 2006 neprovází, vše jede jako "na drátkách". I když Core 2 bylo po stránce výkonu skvělé, stejně tak i z pohledu spotřeby a dalších vlastností, skutečná revoluce přichází až později. Samozřejmě hovořím o roku 2008 a vylepšené architektuře Core 2, neboli Nehalem.

Nehalem byl vskutku revoluční ve všech směrech. Jedno bylo a je jasné, Intel vzal ty nejlepší myšlenky svých vývojářů a spojil je s nejlepšími myšlenkami AMD vývojářů, které si ale vzal bez jejich svolení. Vznikla architektura jež vládne desktopu dodnes a každý rok je pouze vylepšovaná, nikoliv od základu překopaná - což není ani potřeba vzhledem k její efektivitě (a chybějící konkurenci).

Hlavními novinkami Nehalemu byla integrace paměťového řadiče do procesoru a to dokonce tří-kanálového, zcela jiná komunikační sběrnice se systémem místo zastaralé a pomalé FSB, vylepšený Front-end, Hyper-Threading, nový Out-of-Order engine, větší a vylepšená cache, správa energie, Turbo režimy atd. Intel tehdy hrál vabank a vše vsadil na jednu kartu (uvedl serverový čip do desktopu), jak se později ukázalo měl v ruce trumfy. Nehalem byl čistokrevný serverový čip a jeho pozice v klasickém desktopu byla velkým riskem, ten ale vyšel. O stejný postup se později AMD pokoušelo s architekturou Bulldozer, bohužel bez úspěchu, trh se od té doby totiž změnil. Více si o architekturách Intelu povíme v další kapitole.

Deneb - Piledriver

Nárůst výkonu CPU za poslední roky — Intel vs. AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Osud AMD je také dobře znám a zmapován, je až s podivem, že procesorová divize přežila až do dneška, problémy má totiž už nejméně sedm let. Prvním ohromným "faulem" bylo uvedení prvních Phenomů s jádrem Agena (rok 2008). Ty byly absolutním propadákem. Nízké frekvence, vysoká spotřeba, TLB problém, neodladěná výroba, špatná prodejní strategie. Tohle všechno dokonce v roce 2008 postavilo firmu nejblíže krachu a prodeji ve své historii. I když Intel všechny důležité znaky Phenomů od AMD okoukal, uměl je prodat zkrátka lépe.

Chvíli to trvalo, ale uvedení Phenomů II s jádrem Deneb bylo naopak téměř zázrakem. Svěží čipy s vysokými frekvencemi, solidním výkonem i spotřebou. Škoda, že takhle nevypadal první Phenom, Intel mezitím totiž utekl dál než bylo schopné AMD dohnat. Phenomy II byly ale hodně dobré, stejně jako později uvedená šestijádra s jádrem Thuban. To je i dnes solidní procesor s dobrým výkonem. Jeho nástupce byl ale zklamání, aféra Bulldozer opět AMD téměř zlomila vaz.

Všichni čekali vysoký výkon, novou architekturu modulů, úspornější a efektivnější návrh čipu. Na papíře vypadal Bulldozer skvěle, a AMD se do poslední chvíle před uvedením snažilo jeho obraz takový udržet. Pak bublina splaskla, drtivý neúspěch FX založených na Bulldozer stál místo spoustu vysokých manažerů, dokonce in ředitele. Tisíce lidí přišlo o místo, situace vedla k tomu, že FX-8350 bude na několik let posledním "High-end" čipem v desktopu. I když nástupce Bulldozeru s jádrem Piledriver napravil reputaci prvních FX, z procesorové bídy už AMD nevytáhl. Více o architekturách AMD také v dalších kapitolách.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama