Vánoční průvodce – vyberte si hardware pod stromeček
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Vánoční průvodce – vyberte si hardware pod stromeček

Vánoční průvodce – vyberte si hardware pod stromeček

Aleš Kaňák

Aleš Kaňák

18. 12. 2012 03:00 23

Seznam kapitol

1. Zase jsou tu 2. Procesory – AMD 3. Procesory – Intel 4. Operační paměti – DDR3 kam se podíváš
5. Základní desky AMD – Socket FM2 6. Základní desky AMD – Socket AM3+ 7. Základní desky – Socket LGA1155 8. Základní desky – Socket LGA2011

V předvánočním seriálu s tipy na dárečky přinášíme další kategorii – tentokrát se mrkneme na procesory, paměti a základní desky. Ať už chcete udělat radost někomu blízkému, nebo zcela sobecky jen sami sobě, najdete zde konkrétní kousky hardwaru, které doporučujeme na základě našich zkušeností a recenzí.

Reklama

Rok se sešel s rokem a Vánoce zase klepou na dveře. Během letošního roku jsme pro vás opět připravili celou řadu testů a recenzí nejenom hardwaru. Pokud stále váháte a na poslední chvílí sháníte nějaký ten tip na dárek pod vánoční stromeček, tak jste na správné adrese. Máme pro vás pár nápadů, které vám mohou pomoci s rozhodováním o koupi. A protože jste na PCTuningu, tak půjde o hardware. Konkrétně jsme pro vás připravili vánočního průvodce, který je věnován klíčovým komponentám počítače: procesoru, operačním pamětem a v neposlední řadě té placce, co drží vše pohromadě – základní desce. Pokud chcete poradit při výběru grafické karty, tak se můžete podívat na dříve publikovaný článek od redakčního kolegy Tomáše Šulce.

Vánoční průvodce – vyberte si hardware pod stromeček
i Zdroj: PCTuning.cz

Rekapitulace událostí roku 2012 z rychlíku

Než se s vámi podělíme o zajímavé tipy, tak si ještě narychlo shrneme události posledního roku. Je nám zcela jasné, že času před 24. prosincem zrovna moc nemáte a proto budeme v tomto ohledu struční a půjdeme následně rovnou k věci. Co se za poslední rok událo?

Firma AMD chtěla napravit menší debakl procesorů FX s jádrem Bulldozer a uvedla během konce října nové FX. Jádro Piledriver bylo již vylepšeno, ale na Intel to stále nestačilo. AMD dále obměnilo svou řadu APU Llano za nové Trinity, kde grafický výkon značně narostl. Procesorový naopak klesl. Firma tak jasně sdělila světu, že hodlá mít na obou frontách již zcela modulární architekturu. Intel pouze mírně vylepšil provedené procesory Sandy Bridge a na 22nm výrobním procesu mohly vzniknout nové Ivy Bridge s 3D tranzistory. Technologický náskok se opět navýšil. Ten výkonnostní v některých situacích AMD mírně zmenšilo. Přechod na nový výrobní proces se bohužel neobešel bez problémů a řada uživatelů si stěžovala na menší přetaktovaní a vyšší teploty (oproti SB) jinak těchto špičkových procesorů.

Vánoční průvodce – vyberte si hardware pod stromeček
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejenom díky novým APU procesorům již dávají smysl i rychlejší DDR3 paměti. V tomto roce se pomalu a jistě začaly prosazovat kity ve větších kapacitách. Konkrétně se jedná 2 × 4 GB paměti. Ceny jsou opět příznivější a provozní frekvence daleko vyšší. Není potom jediný důvod si mírně nepřiplatit.

Základní desky pouze reflektovaly nabídku procesorů. Desky se socket AM3+ můžete koupit nějakou dobu (AMD 970A, 990X a 990FX čipsety) a jsou plně kompatibilní s novými FX procesory. Novinkou je pouze patice FM2, která je vyžadována pro nové APU Trinity a není vzájemně kompatibilní se starším Llanem. Desky s FM2 paticí se prodávají s čipovými sadami AMD A55, A75 a A85X. Intel pro změnu uvedl celou řadu čipových sad a základních desek s paticí LGA1155 pro Ivy Bridge CPU. Mezi nejzajímavější patří desky s čipsety Intel B75, H77 a Z77.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama