Dvakrát G.Skill a Kingston HyperX – exkluzivní DDR3
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Dvakrát G.Skill a Kingston HyperX – exkluzivní DDR3

Dvakrát G.Skill a Kingston HyperX – exkluzivní DDR3

Aleš Kaňák

Aleš Kaňák

5. 12. 2012 03:00 6

Seznam kapitol

1. Pár slov úvodem 2. Testovací sestava a metodika 3. G.Skill RipjawsX 2133 MHz 4×4 GB 4. G.Skill TridentX 2666 MHz 2×4 GB
5. Kingston HyperX Predator 2400 MHz 2×4 GB 6. Výsledky testů – paměťová propustnost 7. Výsledky testů – další benchmarky 8. Závěr

Tři DDR3 kity s různou kapacitou, frekvencí, počtem modulů i výslednou cenou. Jeden z nich zaujme především vlastníky APU procesorů, jiné se mohou hodit do nadupaných herních mašin. Vyzkoušeli jsme moduly G.Skill RipjawsX, TridentX a Kingston HyperX. Posledně jmenovaný pak dostal za nízkou cenu bronzové ocenění.

Reklama

Pomalu a jistě se dostáváme do doby, kdy jsou paměti čím dál více dostupné. Ceny DDR3 pamětí se mění každým dnem a tvrzení, které platilo před určitou dobou, nemusí platit nyní. Na to, že 4GB případně 8GB operační paměti koupíme velmi levně, jsme si už pomalu zvykli. Novým trendem je i zlevňování rychlejších DDR3 pamětí, kdy jsou cenové rozdíly mezi 1333MHz až 2400MHz kity často minimální. Někdy se dokonce paradoxně stane, že nový a rychlejší model se dá pořídit za lepší cenu než jeho pomalejší alternativy. Před případnou koupí pamětí se rozhodně vyplatí projít ceny v e-shopech – někdy budete opravdu (příjemně) překvapeni.

Dvakrát G.Skill a Kingston HyperX – exkluzivní DDR3
i Zdroj: PCTuning.cz

Toho by měli využít hlavně majitelé počítačových sestav založených na APU procesorech, které jsou hodně závislé na paměťové propustnosti. Nějaké procento výkonu navíc mohou stejně tak získat uživatelé mající pracovní stanice, nebo ti, kteří si pouze chtějí ze své sestavy vymáčknout opravdové maximum bez ohledu na výslednou cenu. Jaký je reálný nárůst výkonu při osazení rychlejších pamětí, jsme vám ukázali v recenzi pamětí HyperX T1 vs LoVo a také v druhé části recenze APU Trinity. Pokud vám však něco uniklo, tak rozhodně doporučujeme přečíst předchozí dvě recenze pro vytvoření lepšího obrázku. Tato recenze bude zaměřená převážně pro představení testovaných pamětí, jejích výhod a nevýhod, a také se podíváme na možnosti přetaktování a úpravu časování. Trojici testovaných DDR3 kitů si navíc porovnáme v celé řadě benchmarků.

Dvakrát G.Skill a Kingston HyperX – exkluzivní DDR3
i Zdroj: PCTuning.cz

V dnešním testu uvidíme následující trojici DDR3 operačních paměťových kitů:

  • G.Skill RipjawsX 2133 4×4 GB MHz (F3-17000CL9Q-16GBXM)
  • G.Skill TridentX 2666 2×4 GB MHz (F3-2666C11D-8GTXD)
  • Kingston HyperX Predator 2×4 GB 2400 MHz (KHX24C11T2K2/8X)
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama