Intel Core i7-3770K – 22nm Ivy Bridge do desktopu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Intel Core i7-3770K – 22nm Ivy Bridge do desktopu

Intel Core i7-3770K – 22nm Ivy Bridge do desktopu

Z. Obermaier

Z. Obermaier

23. 4. 2012 16:00 72

Seznam kapitol

1. Ivy Bridge je konečně tady 2. Ivy Bridge ve slajdech 3. Čipset Z77 Express 4. Novinky v architektuře Ivy Bridge 5. Intel Core i7-3770K 6. Jak funguje Turbo Boost 2.0 7. Testovací systémy 8. Syntetické testy - Paměti 9. Syntetické testy - Výpočetní operace 10. Praktické testy I. - Komprese, multimédia
11. Praktické testy II. - Photoshop, Excel, TrueCrypt, JavaScript 12. Praktické testy III. - 3D rendering + Multitask 13. Systémový test - PC Mark 7 14. Herní testy - Hry, Dos Box, PhysX 15. Spotřeba a teploty 16. Shrnutí výkonu 17. Přetaktování 18. Přetaktování Ivy Bridge versus Sandy Bridge 19. Srovnání architektur na 4,2 GHz 20. Zhodnocení a závěr

Na nástupce Sandy Bridge jsme si museli krapet déle počkat, čekání se ale vyplatilo. Ivy Bridge nabízí bezkonkurenčně nejmodernější 22nm výrobní postup, 3D tranzistory, nízkou spotřebu a vysoký výkon. Dnes testujeme nejvyšší čtyřjádrový model do desktopu, levnější modely dorazí později. S koncem NDA vám přinášíme první výsledky!

Reklama
Intel Core i7-3770K – 22nm Ivy Bridge do desktopu
i Zdroj: PCTuning.cz

V listopadu roku 2008 uvedl Intel platformu Nehalem a procesory Core i7 první generace. Mnozí si jistě vzpomenou na Core i7-920 s nízkou základní frekvencí 2,66 GHz. Procesor šel dobře taktovat hned v první revizi C1 a stal se hitem. Architektura Nehalem je s námi dodnes, i Sandy Bridge na ní stále staví. Frekvence se nám ale posunula z 2,66 GHz až k dnešním 3,5 GHz pro čtyřjádro. Následníkem první generace Core i7 byla architektura Sandy Bridge. Výrobce ji označuje jako generaci druhou. Ta přinesla několik zásadních novinek. První novinkou je grafické jádro jež je úplně ve všech procesorech bez výjimky. Dále čipy nabízí vysoký výkon, Turbo Boost 2.0 a extrémně nízkou spotřebu. Také díky solidní ceně se Sandy Bridge staly doslova přes noc hitem. Pokud se dnes rozhlédnete do počítačů hráčů, nadšenců a profesionálů, uvidíte v podstatě už jen čipy této architektury. Sandy Bridge se ale dnešním dnem stává "minulou" generací, Ivy Bridge je kompletně nahradí.

Zde se Intel krapet zpronevěřil tradičnímu značení, podle schématu Tick-Tock je totiž Ivy Bridge stále druhou generací architektury Core. Ivy Bridge ale není jen tradiční die-shrink jako jsme viděli v minulosti a zřejmě si označení jako "třetí generace" zaslouží. Kromě nižšího výrobního procesoru totiž přichází se zcela přelomovou záležitostí - 3D (Tri-gate) tranzistory. Tuto technologii má Intel na trhu jako první na světě a je na to zcela oprávněně hrdý. Co všechno přináší 3D tranzistory jsme probírali ve starším článku. Zde tedy jen krátká rekapitulace.

Nejdůležitější informace je ta, že s klasickými plochými (planárními) tranzistory by žádný 22nm procesor nikdy nevznikl. Současné technologie výroby narazily na pomyslnou zeď a dostatečně úsporný a výkonný čip by zkrátka nešlo na nižším výrobním procesoru než je 32nm vyrobit. Intel to věděl už dávno a řadu let nazpět pracoval na koncepci Tri-gate tranzistoru. Vloni ji pak oficiálně představil světu a letos vydává první procesory do téměř High-endu. 3D tranzistory nabídnou dva možné scénáře: Buď stejný výkon jako ty současné procesory při nižší spotřebě nebo vyšší výkon při stejné spotřebě. Intel zvolil o kousek vyšší (stejný) výkon při o kousek nižší spotřebě.

Není to ale tak snadné a nic není dokonalé. Jak jistě víte, Intel uvedení několikrát odložil. Bylo to ze dvou důvodů. Prvním důvodem byly plné sklady současných procesorů a čipsetů. Druhý důvod se ani nyní ještě nepodařilo zcela vyřešit. Jde o problém s výrobou. Výtěžnost 22nm s 3D tranzistory je slabá a kvalita čipů je hodně nevyrovnaná. Ano, horší kvality jsou i ty co právě přicházejí na trh. Myslíte si, že si troufám, takto označit Ivy Bridge? - Na konci článku mi možná dáte za pravdu. Mám pro toto tvrzení několik argumentů.

Intel (ne) hlásí problém

Intel Core i7-3770K – 22nm Ivy Bridge do desktopu
i Zdroj: PCTuning.cz

I když Intel 22nm čipy s 3D tranzistory testuje a vyrábí rok, stále se mu nepodařilo získat čipy s plánovanými vlastnostmi. Podle původního plánu měly mít jádra podstatně nižší pracovní napětí než nakonec čipy mají. To sice nepředstavuje problém při běžném použití, ale u taktování a zvyšování napětí ano. Při běžném použití se stávajícím napětím je spotřeba nižší než u Sandy Bridge. Pokud ale zvýšíte napětí na úroveň Sandy Bridge, spotřeba razantně stoupá nad spotřebu Sandy Bridge.

Původní čipy měly mít nižší napětí ale výroba se nedaří, tak je napětí vysoké a rezerva k taktování menší než jsme čekali. Problém je totiž v 3D tranzistorech. 3D tranzistor je sice navržen pro nízké napětí, aby byl jeho stav rozeznán správně ale potřebuje naopak vyšší proud. Hradlo má mnohonásobně větší plochu než u planárního tranzistoru, tedy i proud je vyšší. To by samo o osobě mělo stačit na nižší spotřebu, pokud bude dodrženo nízké pracovní napětí. Problém je ve výrobě, kde se Intelu zkrátka nedaří vyrobit všechny čipy s výrazně nižším napětím než mají Sandy Bridge. A pokud Ivy Bridge bude mít stejné napětí jako Sandy Bridge, bude protékající proud významně vyšší. S ním pak extrémně naroste spotřeba a zahřívání. A to se u Ivy Bridge děje, tedy v současné prodejní revizi. Více se o tom ještě pobavíme u kapitoly přetaktování.

Platforma Maho Bay

Intel Core i7-3770K – 22nm Ivy Bridge do desktopu
i Zdroj: PCTuning.cz

Procesory Ivy Bridge jsou nástupci Sandy Bridge, pasují do stejné patice a nabízí stejné technologie. V čem je tedy novinka zajímavá a co přináší současným majitelům Sandy Bridge? - No upřímně toho moc není. Výkon díky výkonnějším tranzistorům a několika málo změnám v návrhu čipu stoupl v řádu jednotek procent. Další kousek výkonu získáme také vyšším Turbo Boostem. Výkonnější tedy Ivy Bridge je.

V provozních vlastnostech jde ale spíše o kompromis. Spotřeba v klidu i zátěži je skvělá, teploty jsou ale díky výše popsanému fenoménu výrazně vyšší než známe ze Sandy Bridge. Také taktování je horší, co se týká frekvencí tak i spotřeby po přetaktování. Ivy Bridge jako upgrade pro počítače hráčů a nadšenců mnoho smysl nedává. Výměnou Sandy Bridge (Ci7-2600K) nezíská majitel v podstatě nic, spíše naopak. Na druhou stranu, pro běžné uživatele jež čip nebudou taktovat, nabízí novinka lepší vlastnosti. Nižší spotřebu a vyšší výkon. Zde už se musí majitel rozhodnout co od procesoru čeká. My vám jej v článku ukážeme z obou těchto pohledů. Z pohledu nadšence i běžného uživatele.

Co tedy platforma Maho Bay přináší? - Nové čipsety řady "7" a procesory Ivy Bridge. Čipset nabízí pouze několik novinek, nejdůležitější je integrace USB 3.0, rychlejší paměti DDR3-1600 a možnost připojit trojici monitorů. Společně s Ivy Bridge je možné i rozmanitější rozložení PCI-E linek do portů desky a pár nových featur pro lepší taktování. Kompletní recenzi čipsetu a desky s Z77 Express jsem přinesli zde. Procesor Ivy Bridge (Core i7-3770K) je dle strategie Tick-Tock pouze Sandy Bridge na menším výrobním procesu. K tomu se ale přidaly zcela nové tranzistory a několik dílčích vylepšení architektury. Počet jader i velikost cache zůstala stejná. Novinky nabízí o kousek vyšší výkon při měřitelně nižší spotřebě. Rozdíl ale není nijak dechberoucí, ovšem každý watt dolů dnes potěší. Jak si stojí Ivy Bridge a Sandy Bridge proti sobě odhalí naše recenze v detailech.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama