AMD Phenom II X4 980 BE – poslední z rodu Phenomů
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek AMD Phenom II X4 980 BE – poslední z rodu Phenomů

AMD Phenom II X4 980 BE – poslední z rodu Phenomů

Z. Obermaier

Z. Obermaier

12. 5. 2011 02:00 40

Seznam kapitol

1. Úvod 2. AMD Phenom II X4 980 Black Edition 3. Testovací systém 4. Syntetické testy – paměti 5. Syntetické testy – benchmarky 6. Praktické testy I.
7. Praktické testy II. 8. Herní testy 9. Spotřeba a teploty 10. Shrnutí výkonu 11. Přetaktování 12. Zhodnocení a závěr...

Společnost AMD uvedla před pár dny poslední procesor stávající architektury Phenom II. Jde o nejrychleji taktovaný procesor v historii tohoto výrobce. Má procesor s výrobní technologií 45 nm, byť s taktem 3,7 GHz a čtyřmi jádry, na současném trhu vůbec co nabídnout? Odpověď na tuto otázku se dnes pokusíme najít v testech.

Reklama

Dnešní recenze bude z několika ohledů neobvyklá, v prvé řadě se v ní navždy rozloučíme s architekturou Stars a procesory Phenom II. Zde slibuji, že už vás žádná další recenze těchto čipů v budoucnu nečeká, po dlouhých letech na trhu to už chce opravdu změnu. Procesor Phenom II X4 980 je posledním modelem, jež se dostane na trh. Jeho výrobní počty jsou ale omezené, do mnoha obchodů se ani nedostane. Brzy bude totiž high-end u AMD nahrazen zcela novou architekturou Bulldozer a pro Phenomy II už na trhu mnoho prostoru nezůstane. Proto také jejich současné masivní zlevňování. Druhý milník našeho testu, bude poslední test se stávající metodikou měření procesorů. Už příští týden uvidíte naši zbrusu novou, moderní metodiku a v ní změřeno několik současných modelů CPU.

Když už se dnes loučíme s procesory Phenom II, jako jednou z významných kapitol procesorového trhu a hlavně AMD, je na čase krapet zbilancovat a připomenout si zajímavé momenty týkající se právě procesorů AMD postavené na této architektuře. Ještě než se ale na malý výlet do minulosti vypravíme, musím připomenout, že s architekturou Stars přeci jenom AMD zdaleka nekončí. Její uplatnění se ještě letos dočkají APU rodiny Llano, kde jsou procesorová jádra postavené jen na mírně upravené architektuře procesorů Phenom II (tedy vlastně Athlon II). Než dojde k jejich nahrazení architekturou Bulldozer v příštím roce, bude s námi v nejvyšších čipech APU stále architektura Stars na 32 nm přežívat.

AMD Phenom II X4 980 BE – poslední z rodu Phenomů
i Zdroj: PCTuning.cz

Psal se rok 2007 a druhé části roku nemilosrdně kralovaly procesory z produkce Intel. Procesor Intel Core 2 Quad Q6600 tikal v mnoha stávajících počítačích a Intel jen pár dní před prvními Phenomy, vydal první 45nm procesory. Na začátku listopadu to byl dlouho nepřekonaný král výkonu – Intel Core 2 Quad QX9650. A do této situace přichází AMD a uvádí první 65nm procesory architektury Stars. Byli jsme jediná redakce u nás, která byla pozvána na oficiální uvedení do Polska. Také jsme vám nabídli recenzi jako první v ČR. Až do této chvíle panovalo mezi nadšenci bouřlivé očekávání, které bylo ale zchlazeno studenou sprchou. První Phenomy s jádrem Agena byly pomalé, nešly vůbec taktovat a spotřebou také nijak neoslnily. Zklamání se neslo komunitou, proti tehdejší produkci Intelu šlo doslova o fiasko.

Hned v úvodu roku 2008 se přišlo na závažnou chybu v TLB bufferu a procesory Phenom musely být nahrazeny novou revizí B3. Než k tomu ale došlo, možná si vzpomenete na přepínání v BIOSu mezi slabým výkonem bez problému s TLB a plným výkonem s chybou. Desky měly přepínače, a tak si každý mohl vybrat. My jsem vám v lednu nabídli test procesoru s označením Black Edition. Šlo o model s frekvencí 2,3 GHz a odemčeným násobičem, jež byl tomuto čipu úplně k ničemu. Nám se podařilo procesor přetaktovat na 2,8 GHz. Z dnešního pohledu směšný takt. Nadšení příznivci značky se ale dočkali hned v dubnu, na trh se dostaly čipy revize B3. My jsme hned jeden takový otestovali, šlo opět o odemčený čip Phenom X4 9850 BE. Nová revize se také podepsala na lepším taktování, my jsme dosáhli taktu rovných 3 GHz. Ještě tentýž měsíc pak AMD vyrukovalo s historicky prvním tříjádrem – Phenom X3 8750, jež jsme také testovali.

V létě pak začalo být horko i na poli procesorů, jelikož Intel zásadně inovoval svou nabídku. Objevily se levnější procesory Intel Core 2 Quad řady Q9000 s větší cache a ještě lepším taktováním. Takový čip Intel Core 2 Quad Q9450 dosáhl téměř na základním napětí frekvence 3,8 GHz – podívejte se zde. Procesory AMD Phenom strádaly a konkurence jim utíkala mílovými kroky ve výkonu, taktování a hlavně spotřebě. Architektura Core 2 drtila Phenomy doslova na každém kroku, ta největší rána ale měla teprve přijít. Tím bylo uvedení architektury Nehalem. Ta dorazila na trh jako tajfun před koncem roku 2008. AMD v tu chvíli už dávno ohlásili, že starší Phenomy se už nevyrábí a pilně se pracuje na jejich 45nm nástupcích. Vánoce 2008 už po několikáté v řadě patřily Intelu.

AMD Phenom II X4 980 BE – poslední z rodu Phenomů
i Zdroj: PCTuning.cz

V lednu 2009 se pak udál velmi důležitý milník a možná i záchranný moment celého AMD. Na trh přichází řádně vylepšený Phenom II X4 940 Black Edition. Opět jsme vám recenzi přinesli jako první v republice. Šlo opravdu o brutální pokrok vůči prvním Phenomům. Výkonem se procesor dotáhl na konkurenční čtyřjádra Intel Core 2 Quad a nabídl konečně i super taktování. Já dosáhl na frekvenci 3,7 GHz. Na výkon a možnosti čipů architektury Nehalem ale samozřejmě nestačil. Po několika měsících pak AMD uvádí další nejvyšší model – Phenom II X4 955 BE s frekvencí 3,2 GHz a přetaktováním až na 4 GHz. Vše můžete samozřejmě prozkoumat v naší vlastní recenzi.

V polovině roku pak AMD obohacuje svou nabídku o modely Athlon II a Phenom II X2 a X3. My jsme samozřejmě všechny novinky také otestovali, zejména tříjádro Phenom II X3 720 BE se nám dost líbilo. Od této chvíle se v podstatě vine linka Phenomů II až k dnešním dnům. AMD stále vylepšuje svůj 45nm výrobní proces, což mu umožňuje uvádět rychleji taktované modely se stejným TDP těch předchozích. Otestovali jsme pro vás levné Athlony II X4 bez L3 cache jako nejlevnější variantu čtyřjádra, také došlo na high-end v podobě Phenomů II X4 965 a 970 Black Edition. To už jsem procesory taktoval na frekvenci nad 4,1 GHz. To je od prvních Phenomů ohromný posun kupředu.

Také jsme nezapomněli otestovat levný Athlon II X2 a Athlon II X3, pak už přišel Thuban. V první polovině roku 2010, kdy má Intel na trhu už i Core i7-980X, přichází nejrychlejší šestijádrový procesor z produkce AMD – Phenom II X6 1090T. Díky šesti jádrům a novému Turbo režimu dokáže tento procesor výrazně potrápit i čtyřjádra s Hyper-Threading od Intelu. Ještě ve stejném kvartále pak AMD doplnil tento procesor lidovějším modelem Phenom II X6 1055T. Mezitím se na trh dostávají čipy architektury Sandy Bridge a Phenom II pomalu umírá, přeci jen jde už o pamětníka slavící pomalu čtvrté narozeniny. AMD se pokouší oddálit osud uvedením mnoha dalších modelů, například Phenom II X2 560, Phenom II X4 975 BE, a šestijádra Phenom II X6 1075T – zde test. Všechny snahy už jsou marné, architektura Stars to má „spočítané“. Poslední z rodu Phenomů je Phenom II X4 980, který vám dnes představíme...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama