AMD Bulldozer – Nová architektura CPU od AMD
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek AMD Bulldozer – Nová architektura CPU od AMD

AMD Bulldozer – Nová architektura CPU od AMD

Z. Obermaier

Z. Obermaier

6. 9. 2010 01:00 28

Seznam kapitol

1. Bulldozer, Bobcat – starý známý .. 2. AMD Bulldozer – Představení 3. Hlavní novinky architektury 4. AMD Bulldozer – Architektura podrobně 5. AMD Bulldozer – Architektura podrobně II.
6. AMD Bulldozer – Front-end (Prediction, Fetch a Dekodér) 7. AMD Bulldozer – Výpočetní jednotky 8. AMD Bulldozer – Paměťový subsystém 9. AMD Bulldozer – Úsporné funkce a Turbo 10. Závěr

Většina světových médií přinesla zevrubný pohled na novou architekturu procesorů AMD už minulý týden. My máme sice krapet zpoždění, nabídneme vám ale také více informací. Kromě obecně známých skutečností si podrobně popíšeme architekturu jádra, a pohovoříme více o výkonu budoucí generace procesorů AMD.

Reklama

Pokud se vám název Bulldozer a Bobcat zdají povědomé, jste bystří čtenáři našeho serveru a zřejmě fandové procesorů. AMD totiž hovořilo o těchto dvou procesorových architekturách už hodně dávno, konkrétně v létě roku 2007. To ještě měla být zcela nová architektura Bulldozer a Bobcat uvedena v polovině roku 2009 jako soupeř pro architekturu Nehalem od Intelu. Jak to dopadlo víme, tehdejší čip na Nehalem nestačil a musel být kompletně přepracován. To opozdilo jeho uvedení na trh o další dva roky. První čip architektury Bulldozer se totiž neobjeví dříve než v první polovině příštího roku, reálně tedy spíše na konci tohoto období (léto 2011). Tohle datum ale AMD uvádí už od roku 2009, jen na některých webech se objevila mylná zpráva, že se čipy objeví už v roce 2010. To ale AMD nikdy samo nepotvrdilo, šlo o jakýsi mediální šum.

Je velmi zajímavé se takhle "proklikat" historií a podívat se s odstupem jak se oznámení a realita změnila nebo nezměnila. Už v roce 2007 totiž AMD představilo Bulldozer jako modulární architekturu, kde základní jednotka bude jádro spojené s druhým v bloku, ze kterých se pak sestaví celý procesor. Základy architektury jsou tedy minimálně tři-čtyři roky staré. Podle běžné praxe, trvá vývoj zcela nové architektury kolem pěti let, čemuž odpovídá doba vývoje jak Nehalemu, tak nadcházejícího Bulldozeru. AMD na této architektuře pracuje minimálně od roku 2006, postupem času je ale nutné dělat větší a větší úpravy reflektující aktuální stav trhu, aplikací a požadavků zákazníků. To samozřejmě vývoj prodlužuje, a prodražuje. Také aplikace návrhu čipu do současného výrobního procesoru není snadná, připomínám, že Bulldozer začal vznikat v době 90nm čipů a nakonec bude vyroben 32nm litografií, což je pořádný skok.

AMD Bulldozer – Nová architektura CPU od AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Kampus Standfordské univerzity –  místo konání konference Hot Chips

Nyní snad už nestojí uvedení v příštím roce nic v cestě, a my si nyní můžeme prohlédnout první oficiální ucelené informace o architektuře čipů. Ty byly představeny na konferenci Hot Chips 22, jež se konala na půdě Standfordské univerzity. Tato konference se koná dlouhá léta a věnuje se procesorům a řešením pro výpočty na vysoké úrovni. Nejde o marketingové setkání, ale o technické symposium odborníků.

Bulldozer je K10!

Než se podíváme na první slajdy a detaily, ještě jedno malé upřesnění názvů a termínů. Většina novinářů, stejně jako zde na PCT, používá pro současnou architekturu (Phenom II) označení K10.5. Je to ale špatně. AMD nikdy žádné procesory architektury K10 nevydalo, takto je totiž označen až Bulldozer. Všechny současné čipy vycházejí stále z architektury K8 a nikoliv K10. Správně by bylo označení K9, které ale AMD zavrhlo. Jak se tedy jmenuje současná architektura s jádry Deneb a Thuban? –  Greyhound, správně pak rodina 10h. K rozšíření mylného názvu K10 také přispěl rozhovor s Giuseppem Amatem, který takto procesory označil. Oficiálně se ale nikdy nejmenovaly K10, ale šlo stále o pokračovatele K8. A jaké má tedy označení architektura Bulldozer? Ona je tím K10, správněji tedy rodina 15h.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama