Intel Core i7-980X - Šest jader pro extrémní nasazení
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Intel Core i7-980X - Šest jader pro extrémní nasazení

Intel Core i7-980X - Šest jader pro extrémní nasazení

Z. Obermaier

Z. Obermaier

11. 3. 2010 03:00 63

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Intel Core i7-980X 3. Testovací systém 4. Přetaktování a teploty 5. Syntetické testy - Paměti
6. Syntetické testy - Benchmarky 7. Praktické testy 8. 64-bitové testy a spotřeba 9. Shrnutí výkonu 10. Zhodnocení a závěr ...

První zmínky o mnoho-jádrovém procesoru s jádrem Gulftown jsme zaznamenali už v roce 2006. První konkrétní informace o šesti-jádrovém CPU pak přišly loni na jaře. Po roce čekání je Intel u cíle, právě dnes uvádí na trh vskutku monstrózní procesor. Ten nabízí šest jader, funkci Hyper-Threading a 12MB L3 cache.

Reklama

Už v perexu jsem nakousl, že o procesoru s jádrem Gulftown hovořil Intel na začátku roku 2006. Tou dobou vládlo trhu AMD se svým procesorem Athlon 64 FX-60 s frekvencí 2,6 GHz. Tento procesor nemilosrdně drtil poslední čipy architektury NetBurst. Nejvýše postaveným procesorem od Intelu, bylo Pentium D960 s taktem 3,6 GHz, které ani s touto frekvencí na čip konkurence nestačilo. Schylovalo se ale k Velkému třesku (uvedení architektury Core 2), který usadil Intel na trůn, kde sedí se svými CPU dodnes ..

Intel Core i7-980X - Šest jader pro extrémní nasazení
i Zdroj: PCTuning.cz

Na jaře 2006 Intel uvedl, že pracuje na architektuře Nehalem, a ta se v roce 2010 překlopí do 32nm, fáze výroby. Jak se zdá, už před čtyřmi lety výrobce dokázal předpovědět své plány s vysokou přesností. Pokud k tomu máte prostředky, není to problém. Tyto informace zmiňuji z jednoho prostého důvodu. Zde totiž vidíme, jak dlouho trvá od prvotní myšlenky uvést ji do finálního produktu na pultech obchodů. Vyrobit procesor nové architektury, netrvá rok nebo dva, ale většinou tři a více let.

Z toho důvodu také není možné reagovat na aktuální situaci na trhu tak flexibilně, jak by si zákazníci přáli. Vše se musí navrhnout s několikaletým předstihem a záleží jen na vaši schopnosti odhadnou budoucnost lépe než konkurence. Pokud někdo zaspí a udělá chybu (usne na vavřínech), bude ji napravovat roky. V této situaci je nyní AMD. Jejich šance zvrátit situaci (čtyřletý cyklus) se ale v příštím roce přiblíží, dokáží jej využít?

O dlouhé době od prvotního návrhu, k finálnímu produktu také vypovídá doba od prvního oznámení šestijádrového procesoru vloni na jaře. Tehdy Intel vyřkl i základní specifikaci: šest jader, 12MB L3 cache a to celé vyrobené na 32nm výrobním procesu. K vyladění výrobního postupu, doladění frekvencí a spotřeby potřeboval i gigant jako Intel (s neomezenými finančními zdroji) rok času. Procesor, který dostal svůj název Core i7-980X, teprve před nedávnem, prošel za tu dobu pěti revizemi. Až ta šestá se skutečně dostane na trh v Retail balení.

Intel Core i7-980X - Šest jader pro extrémní nasazení
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejvyšším modelem z nabídky Core i7 procesorů, byl až do této chvíle extrémně drahý Core i7-975 Extreme Edition. Ten pracuje na frekvenci 3,33 GHz a disponuje čtyřmi fyzickými jádry. Jako alternativa k uváděné novince také na trhu ještě nějaký čas zůstane. V nejvyšší třídě budou k dispozici dva čipy, s uvedením dalších 32nm procesorů (desktopových Core i7) bude Intel ještě vyčkávat. Je zřejmé, že výrobní technologie dosáhla dokonalosti a uvést další modely je otázkou několika týdnů. Intel bude ale jistě čekat, co představí konkurence a pak se uvidí.

Modely roku 2010

Intel Core i7-980X - Šest jader pro extrémní nasazení
i Zdroj: PCTuning.cz

Tabulka ukazuje předpokládané modely na letošní rok. V tuto chvíli se na trh dostává první, kompletně 32nm, procesor Core i7-980X. Ten bude na trhu pro patici LGA 1366 koexistovat s dalšími modely, jež ukazuje tabulka v první části. Všechny z nich jsou už nyní na trhu, nebo brzy přijdou. Mnozí stále hovoří o faktu, že se letos neobjeví žádná 32nm čtyřjádra. Už po několikáté říkám, že to není pravda. Intel je ale uvede pod označením Xeon, stejně jako kopu šestijádrových čipů se zamčeným násobičem. Nic vám nebrání si takový procesor koupit do své desky. Cena běžných Xeonů většinou nebývá extrémní, znám to z vlastní zkušenosti, jeden pracuje v mém PC i nyní.

Ještě zbývá zodpovědět otázku dostupnosti dalších šestijádrových modelů s nižší cenovkou. V této souvislosti se hovoří o modelu Core i7-970, který by se měl objevit ve třetím kvartále letošního roku. O tomto čipu Intel oficiálně nic nepotvrdil, hodně záleží na nabídce šestijader od AMD. To bude klíčový okamžik, zdali bude modelů více a budou výrazně levné, Intel se vytasí s odpovědí. Už příští měsíc budeme vědět více.

Core i7-980X ve slajdech

Ano, marketingové slajdy to je moje. Ani v tomto případě vás o ně nepřipravím a podívejme se společně, co nám chce Intel o nejnovějším zástupci rodiny Core i7. Obrázků je pouze pět, tedy vás před další kapitolou dlouho nezdržím.

Intel Core i7-980X - Šest jader pro extrémní nasazení
i Zdroj: PCTuning.cz

První slajd je říká, že jsme se ocitli v poslední fázi před příchodem kompletně nové architektury Sandy Bridge. V první vlně nových procesorů se ale dočkáme pouze modelů střední třídy, za High-End bude dál ještě několik měsíců platit Core i7 do patice LGA 1366. Pokud chcete vědět něco o jeho nástupci, podívejte se do této zprávy.

Intel Core i7-980X - Šest jader pro extrémní nasazení
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhý slajd ukazuje komplexnost jádra procesoru. Počet tranzistorů se zvýšil na 1,17 miliard a velikost čipu je 248 mm čtverečních. Pro zvětšení die čipu v jeho maximální kvalitě, klikněte na obrázek.

Intel Core i7-980X - Šest jader pro extrémní nasazení
i Zdroj: PCTuning.cz

Třetí slajd rekapituluje všechna důležitá fakta o novém procesoru. Výrobní postup je založen na druhé generaci High-K výrobní technologie - 32nm. Procesor je plně kompatibilní se současnými základními deskami osazenými čipsetem X58 Express, nutný je pouze update BIOSu. Kromě vyššího počtu jader a kapacity L3 cache, disponuje procesor také několika novými instrukcemi AES-NI. Typická nejvyšší spotřeba je stanovena na hodnotu 130W.

Intel Core i7-980X - Šest jader pro extrémní nasazení
i Zdroj: PCTuning.cz

Technologii Turbo Boost není nutné představovat. Vzhledem k TDP a také celkem vysoké základní frekvenci, se tentokrát výrobce držel při zemi a nabízí navýšení taktu všech jader pouze o jeden násobič nahoru. U jedno-vláknových operací to budou maximálně dva stupně navíc. Vzhledem k odemčenému násobiči nás ale tato skutečnost nemusí trápit.

Intel Core i7-980X - Šest jader pro extrémní nasazení
i Zdroj: PCTuning.cz

Poslední slajd ukazuje nový chladič, který Intel přibaluje k novému procesoru. Výrobcem by mohl být zřejmě Arctic Cooler, ovšem s jistotou se to nedá tvrdit. Chladič vypadá opravdu dobře, a bude zřejmě stačit i náročnějším uživatelům. Podíváme se na něj za okamžik v detailech.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama