Levné novinky AMD - Athlon II X2 255 a Athlon II X3 440
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Levné novinky AMD - Athlon II X2 255 a Athlon II X3 440

Levné novinky AMD - Athlon II X2 255 a Athlon II X3 440

Z. Obermaier

Z. Obermaier

11. 2. 2010 03:00 24

Seznam kapitol

1. Procesorová smršť 2. Babylón jader 3. Specifikace procesorů 4. Athlon II X2 255 a Athlon II X3 440 5. Testovací systém 6. Přetaktování a odemykání CPU
7. Syntetické testy - Paměti 8. Syntetické testy - Benchmarky 9. Praktické testy, hry 10. 64-bitové testy a spotřeba 11. Shrnutí výkonu 12. Hodnocení a závěr ...

Společnost AMD vydala před několika dny trojici nových levných procesorů jako omlazení nabídky v nejnižším segmentu trhu. My vám dnes dva Athlony II představíme. Jde o procesory z nejnižších příček ceníků a nabízejí díky tomu bezkonkurenční poměr ceny a výkonu. I když se žádná revoluce ve výkonu konat nebude, za své peníze dostanete slušný kus hardware.

Reklama

I ve chvíli, kdy je trh s procesory doslova přesycen, chrlí oba výrobci další a další nové modely. V tomto směru má AMD ale jednu nespornou výhodu, jejich procesory jsou opravdu levné, což o konkurenčních novinkách (ani starších modelech) říci nemůžeme. Jelikož při výrobě dražších modelů (Phenom II X4) vzniká mnoho zmetků s nefunkčními částmi, využívá je AMD do levnějších modelů s vadnými částmi vypnutými. Takto využitých vadných jader je spousta a modelů na nich založených je mnoho. Před časem byla uvedena trojice nových čipů, jež také staví na ne zcela funkčních jádrech.

Levné novinky AMD - Athlon II X2 255 a Athlon II X3 440
i Zdroj: PCTuning.cz

Prvním novým procesorem je Phenom II X2 555 Black Edition s frekvencí 3,2 GHz a odemčeným násobičem všemi směry. Tento procesor zatím nemáme, časem ho možná zastoupení výrobce do testu pošle. Druhou novinkou je model Athlon II X3 440 s frekvencí 3,0 GHz. Procesor je založen na vadném jádru plnohodnotného Phenomu II X4, L3 cache a jedno jádro zůstalo vypnuté. Třetím procesorem je Athlon II X2 255 s taktem 3,1 GHz, tento čip je postaven na svém vlastním jádru, nejedná se o využití vadného Phenomu II X4. To znamená, že u tohoto procesoru nepůjdou odemykat jádra ani L3 cache - pod chladičem vůbec nejsou.

Levné novinky AMD - Athlon II X2 255 a Athlon II X3 440
i Zdroj: PCTuning.cz

Vzhledem k povaze procesorů se nejlepší volbou zdají první dva, založené na jádru klasických čtyřjádrových Phenomů II. Nabízí se zde totiž šance na odemčení deaktivovaných částí a tím získat mnohem dražší procesor zdarma. Tuto možnost také u testovaného tříjádra otestujeme a uvidíme, zdali budeme úspěšní. Jelikož je to už nějaký měsíc od posledního testu levných procesorů od AMD, nebude na škodu si zopakovat jak se která jádra jmenují a co skrývají. Pro lepší orientaci jsem použil "vysvětlovací" kapitolu z tehdejšího článku. Zde tedy jen pro připomenutí a osvěžení povědomosti.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama