Vyhlášení soutěže o Core i7 Extreme Edition
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Vyhlášení soutěže o Core i7 Extreme Edition

Vyhlášení soutěže o Core i7 Extreme Edition

Václav Vlček

Václav Vlček

14. 8. 2009 15:00 8

Seznam kapitol

1. Správné odpovědi 2. Vylosovaní výherci

Několik týdnů jste mohli hlasovat v naší soutěži a pokud jste správně odpověděli, mohli jste vyhrát jeden z nejvýkonnějších desktopovách procesorů. Jeho cena přesahuje dvacet tisíc, ale i další ceny byly určitě zajímavé. Správné odpovědi i vylosované výherce najdete v dnešním vyhlášením.

Reklama

V minulosti byly většinou otázky v našich soutěžích poměrně jednoduché, ale tentokrát jsme se hodně snažili, aby to výherce neměl snadné. Pojďme se tedy podívat, jaké odpovědi byly správné a proč.
 

O kolik se zvedne frekvence procesoru Core i7 díky technologii Turbo Boost, pokud je BCLK na standardní hodnotě (systém není přetaktovaný) a zatížené je pouze jedno jádro?
Začneme na první pohled snadnou otázkou, ale i tady se skrývá záludný chyták. Prvně tu máme BCLK frekvenci. Ta je u nepřtaktovaného procesoru 133MHz. Ve většině případů pak funguje Turbo Boost tak, že zvedne frekvenci 

všech

jader procesoru o jeden stupeň neboli "bin", jak to nazývá Intel. Pokud ale procesor pracuje za optimálních podmínek a je zatíženo pouze jedno jádro, tedy počítá nějakou single-thread úlohu, může Turbo Boost zvednout frekvenci jednoho jádra až o dva biny. Tedy celkově o 

266MHz

.

Vyhlášení soutěže o Core i7 Extreme Edition
i Zdroj: PCTuning.cz

Jakého typu je Intel Smart cache L3?
Druhá otázka je potom jednoduchá, odpověď najdete třeba na stránce wikipedie věnované procesorům i7. Je to

Inclusive

.

Jaká je maximální propustnost QPI v GB/s při frekvenci 3,2GHz?
Opět poměrně jednoduchá otázka, na kterou najdete rovnou odpověď přímo na wikipedii. Pro jistotu ještě výpočet najdete i zde:

  • 3.2GHz

  • x 2 bits/Hz (double data rate)
  • x 20 (QPI link width)
  • x (64/80) (data bits/flit bits)
  • x 2 (bidirectional)
  • / 8 (bits/byte)
  • = 25.6 GB/s
     

Tedy celková prostupnost je

25,6 GB/s oběma směry

.

Kolikrát je přibližně rychlejší procesor C2D E8400 (3GHz) než populární model starší generace Intel Pentium 4 630 (3GHz) v benchmarku PCMark 2005 CPU?
Všechny potřebné informace najdete v CPU charts na stránkách tomshardware.com. Dneska stále populární Intel C2D E8400 má 7648 bodů, starší Pentium 4 jenom 3805. Tedy odpověď je jednoduchá, dvojnásobně.

O kolik procent je přibližně rychlejší čtyřjádrový procesor C2Q Q6600 (2,4GHz) než jednojádrový Intel Pentium 4 630 (3GHz) v benchmarku 3DMark06 CPU?
Tady je otázka poměrně záludná. Nové čtyřjádro získalo v testu 3507 bodů, kdežto starší jednojádrový procesor  Pentium 4 jenom 905. Jeho výsledek tedy vezmeme jako základ, 100%. Teď otázka zní, o kolik procent je rychlejší nový C2Q. Celkově dosahuje výkonu 387,5% (3507/905*100), ale my jsme se ptali o kolik procent je rychlejší a to je pouze 287,5%. Tedy správná odpověď je 250-350%.

Správné odpovědi tedy byly B A A B B. Celkově hlasovalo 4489 čtenářů, ovšem pozor. Protože otázky byly opravdu záludné, dostali jsme jenom 198 správných odpovědí! Takže šance vyhrát procesor byla opravdu velká, pokud jste si dali tu práci a všechny odpovědi měli správně. Podle očekávání se nejvíce lidí nachytalo právě na poslední otázku, kde odpověděli C tedy 387,5%.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama