Corsair Dominator GT - luxus pro Core i7
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Corsair Dominator GT - luxus pro Core i7

Corsair Dominator GT - luxus pro Core i7

Z. Obermaier

Z. Obermaier

24. 6. 2009 00:00 8

Seznam kapitol

1. Úvod - Čas pro DDR3 nadešel 2. Corsair Dominator GT - 2000 MHz CL8 3. Testovací sestava 4. Přetaktování 5. Výkonové testy 6. Závěr

Test paměťových modulů jsme už dlouho nepřinesli, takže to dnes napravíme. Sháníte nejlepší paměti pro platformu Core i7? Tak už hledat nemusíte, našli jsme je za vás. Otestovali jsme nejvyšší model od Corsair, který zvládá při nízkém napětí 1,65V i frekvence 2100 MHz a naplní sny každého přetaktovače. Tyto moduly budou hledat konkurenta jen velice těžko.

Reklama
Corsair Dominator GT - luxus pro Core i7
i Zdroj: PCTuning.cz

Po mnoha nesmělých krůčcích a nespočtu různých testů, definitivně nastala éra pamětí DDR3. Ať se tomuto faktu bráníte, či nikoliv, nic na tom nezměníte. Také nevěřte zlým jazykům, kteří vám budou tvrdit, že upgrade na DDR3 je drahý a výkonově si nepolepšíte. To první, není vůbec pravda (Corsair 1600 MHz 6GB stojí 2600 Kč s DPH) a to druhé tvrzení, tak napůl. Při přechodu DDR na DDR2 také nebyl výkonový nárůst nijak oslnivý, pokrok je hlavně v možnostech a vlastnostech pamětí. Zhruba před rokem (to ten čas letí) jsme vám nabídli srovnání DDR2 a DDR3 s otázkou, zdali je už čas na změnu (test zde). Tenkrát jsem článek uzavíral s tím, že čas DDR3 nenastal a jsou stále drahou a zbytečnou "legrací".

S příchodem Core i7 a jeho nadcházejícími inkarnacemi v podobě procesorů s jádrem Lynnfield (nesprávně označován jako Core i5) nastal totiž zlom a paměti DDR3 se stanou standardem. DDR3 adoptovalo konečně i AMD s novými Phenomy II a jejich masovému rozšíření nebrání již nic. Ano vím, že přechodem z DDR2 na DDR3 si u Phenomu II nepomůžete k vyššímu výkonu, ovšem k lepším provozním vlastnostem a přetaktování zcela určitě. Je čas odsoudit DDR2 na čestné místo historie pamětí a rozhlédnout se k novým sférám s moduly DDR3.

Dnes také můžeme první generaci DDR3 modulů s vysokým pracovním napětím, označit s klidem jako překonané. Nutnost udržet napájecí napětí kolem 1,65V u Core i7 donutila všechny výrobce přijít s energeticky úspornými a přesto rychlými moduly. Starší paměti vyžadující napětí kolem 1,7 - 1,9V už v žádné případě nekupujte a pořiďte si rovnou druhou generaci modulů. Kit značkových pamětí DDR3 1600 MHz s napájecím napětím 1,65V pořídíte pod 3000 Kč s DPH v kapacitě 6GB. Za tyhle peníze skutečně není co řešit, 8GB dobrých DDR2 800 MHz stojí dnes stejně.

Corsair Dominator GT - luxus pro Core i7
i Zdroj: PCTuning.cz

My se dnes podíváme na opačný konec nabídky modulů, na jedny z těch drahých. Vždy existují výrobky se skvělým poměrem ceny k výkonu a pak ty, které jsou určeny jen horním deseti tisícům s neomezeným rozpočtem. Pokud jste uživatel Core i7 s drahou deskou, několika grafikami a extrémním procesorem, samozřejmě hledáte i ty nejlepší moduly, které půjdou k pleti vašich nadupaným komponentám. Přesně takových je na trhu několik, nekorunovaným králem jsou ale moduly Corsair. Nízké časování a napájecí napětí spolu s vysokými frekvencemi dělají z těchto pamětí jasnou volbu pro "Best Core i7" paměti. O jejichž kvalitách také hovoří fakt, že na nich bylo dosaženo světového rekordu v taktování DDR3, paměti dosáhly taktu 2530 MHz a ten dosud nebyl překonán.

Nabídka DDR3-2000 na trhu

Corsair Dominator GT - luxus pro Core i7
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejvyšší dosaženou metou je dnes frekvence 2000 MHz při napětí 1,65V. V tuto chvíli je s touto specifikací na trhu něco kolem deseti modulů různých výrobců. Dva takové ma Kingston, dvojici nabízí také OCZ. Německá společnost CSX také jeden takový kit prodává, stejně jako Patriot a Mushkin. Velká většina těchto pamětí ale přichází na frekvenci 2000 MHz s časováním CL9 a vyšším (OCZ s CL10), jen tři moduly na trhu nabízí nízké časování CL8. První z nich vidíte na obrázku, jde o speciální edici Kingston KHX1600D3ULT1K3/6GX, která ještě není ani na webu výrobce. Druhý zástupce absolutního High-Endu jsou moduly Patriot PVT36G2000LLK, třetí a posledními moduly vyrábí Corsair jako TR3X6G2000C8GTF. Všechny zmíněné paměti disponují časováním 24-8-8-8. Nás dnes zajímají poslední jmenované, podívejme se na jejich aktuální nabídku.

Modely Corsair

Corsair Dominator GT - luxus pro Core i7
i Zdroj: PCTuning.cz

Pozorní si jistě všimli, že v nabídce Corsair figuruje ještě jeden extrémnější model, než ten o kterém dnes píšeme. Ano, existuje kit s označením TR3X6G20007GTF s cenou dalece přes 10 000 Kč s DPH (530 USD) a nedají se koupit jinde než v online shopu Corsair. Tento mistrovský skvost pracuje na frekvenci 2000 MHz s časováním 20-7-8-7. I když se v tomto testu pohybujeme v High-Endu, tyhle paměti jsou už příliš. Naše testované paměti TR3X6G2000C8GTF totiž tohle časování také zvládají a stojí minimálně o 3000 Kč méně (380 USD).

Nejvyšší řada pamětí Corsair se nazývá Dominator GT a poznáte je podle červeného lemu chladiče pamětí. Do této kategorie patří čtveřice modulů, tři z nich jsou 6GB a jeden 3GB kit. Frekvence jsou od 1866 MHz až k 2000 MHz s časováním 20-7-8-7 nebo 24-8-8-8. Napájecí napětí je samozřejmě 1,65V. V nabídce už také nenajdete žádné DDR3 s vyšším napájecím napětím, což je dobrá zpráva. Všechny dnes nabízené paměti od Corsair si vystačí s napětím 1,65V. Na kompletní nabídku pamětí se podívejte do tabulky, jistě je z čeho vybírat.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama