amd-phenom-ii-x4-940-black-edition-prvni-test-v-cr
Hardware Článek AMD Phenom II X4 940 Black Edition - První test v ČR

AMD Phenom II X4 940 Black Edition - První test v ČR

Z. Obermaier

Z. Obermaier

14. 1. 2009 05:00 135

Seznam kapitol

1. 45nm Phenom je tady 2. Od Pavouka ku Draku 3. Phenom II X4 940 Black Edition 4. Testovací systémy 5. Přetaktování a teplota 6. Syntetické testy
7. Praktické testy 8. 64-bitové testy a spotřeba 9. Herní testy 10. Shrnutí výkonu 11. Zhodnocení a závěr ...

Před pár dny byly oficiálně uvedený první 45nm procesory z produkce AMD. Na internetu je k přečtení spousta testů těchto čipů, ani jeden dosud není v češtině. My vám první kompletní český test dnes nabízíme a myslíme si, že je na co se těšit. Nejnovější reinkarnace Phenomů se totiž zdá být poměrně zdařilým konkurentem Intelu, jak po stránce výkonu tak i přetaktování.

Reklama

Testů procesorů Phenom X4 jsme vám v minulosti přinesli několik. Pokud mám závěry z předešlých testování shrnout, nebyl dojem z 65nm čipů AMD nijak valný. Výkon byl sice v některých aplikacích srovnatelný s čtyřjádrem Intel, někde ale Phenomy X4 značně zaostávaly. Pokud pomineme prvotní fiasko s revizí B2, prvních čipů s veleslavnou chybou v TLB bufferu, tak ani následná revize B3 nepřinesla přetaktovačům žádné větší zadostiučinění. Phenomy X4 vyráběné na 65nm procesu, byly proti čipům Core 2 Quad pomalejší, nešly dobře taktovat a jejich spotřeba byla extrémní.

AMD Phenom II X4 940 Black Edition - První test v ČR
i Zdroj: PCTuning.cz

O procesory nakonec nebyl takovy zájem a AMD si to uvědomovalo, nakonec byli trhem donuceni k ráznému kroku, přechodu na 45nm výrobu a tím vyšší frekvence. Ihned v úvodu musím říci, že si AMD se 45nm velmi pomohlo a jejich čipy mohou konečně po dvou letech konkurovat čtyřjádrům konkurence. Phenomy II X4 totiž řeší a léčí dětské nemoci předešlé generace - jsou výkonnější, jdou solidně taktovat a mají konečně i akceptovatelnou spotřebu. Na exklusivní, první český test Phenomu II X4 se tedy společně podívejme.

Co je nového?

První a v podstatě téměř jedinou zásadní změnou je výrobní proces. Nové procesory se zmenšily za pomocí 45nm výrobní technologie (to ukazuje první obrázek). Ta umožňuje několik novinek, zaprvé vyšší pracovní frekvence a hlavně nižší spotřebu (bez zátěže až o 35 procent nižší).

AMD Phenom II X4 940 Black Edition - První test v ČR
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhý obrázek je zajímavější. Hovoří o Immersion Lithography, což bychom mohli přeložit jako "kapalinová litografie". Překlad není přesný, ovšem lépe vystihuje podstatu. O co jde? Mnozí významní hráči na trhu (také Intel) používají pro pro výrobu čipů klasickou "suchou" litografii. Pří ní je UV paprskem maska čipu vypalována na podklad přímo, zde je ale problém. Úzký paprsek se díky fyzikálním zákonům a vlastnostem prostředí ohýbá, a docílit přesného vypalování je náročné. U nižších výrobních procesů (32nm) dokonce nemožné. Už 45nm výroba Intelu naráží na tyto limity, a tento výrobce musel přistoupit k různým nestandardním úpravám, aby byly 45nm čipy vůbec vyrobitelné za solidní cenu. Počáteční ladění postupů také zapříčinilo dlouhý nástup 45nm čipů Core 2. Jako alternativa vznikla před několika lety "mokrá" metoda - Immersion Lithography.

Při tomto postupu, se mezi paprsek a materiál umístí vrstva kapaliny. Nejčastěji se používá voda, ale používají se i jiná média. Tím se razantně omezí vliv prostředí na ohýbání paprsku, který ve vrstvě vody získá až dvakrát vyšší přesnost proti "suché" metodě. V tomto případě lze vyrobit s běžnou přesností až dvakrát menší čipy, než u základní litografie - při použití standardní vlnové délky světla. Výroba tímto způsobem je levnější, a není nutné pro další menší generaci měnit základní postup. Touto technologií vyrábí své čipy AMD, IBM, UMC a další. Intel stále své procesory vyrábí "suchou" metodou, ale také tento rok přejde na pokročilejší "mokrý" proces. 32nm procesory Nehalem by jinak vyrobit nešly. AMD má v tomto směru tedy náskok.

AMD Phenom II X4 940 Black Edition - První test v ČR
i Zdroj: PCTuning.cz

Další významnou novinkou je plná podpora pamětí DDR3 procesorů pro patici AM3. Úvodní modely budou pracovat s moduly o frekvenci 1333MHz. Jsem ale přesvědčen, že ani použití rychlejších nebude problém. Zde záleží na výrobcích desek a možnostech nových procesorů. Proti dnešním DDR2 pamětem bude ale nárůst výkonu malý, odhaduje se kolem 5 procent, což také AMD potvrzuje ve svých prognózách a prezentacích. Spíše než o výkon, ale jde o nižší spotřebu těchto pamětí a vyšší propustnost.

Poslední zásadní novinkou je zvětšení paměti cache, ze 2MB u prvních Phenomů na 6MB u této generace. Větší kapacita L3 cache ale mnoho výkonu navíc nepřinese, jedná se o pomalou sdílenou cache, a signifikantní navýšení výkonu bude pouze v několika specifických aplikacích. AMD sice přístup do paměti cache a její propustnost urychlilo a navýšilo, nemyslím si ale, že to bude někde výrazněji vidět. Menších úprav bylo v jádru "Deneb" několik, zde je výčet všech změn v bodech:

  • Přechod na 45nm výrobní proces, což přináší možnost vysokých pracovních frekvencí a nižší spotřebu.
  • Nové úsporné režimy, které snižují reálnou spotřebu CPU v klidu pod 10W.
  • Paměťový řadič pro DDR2 i DDR3 (neplatí pro dva první procesory).
  • Větší cache L3 - 6MB. Paměť také doznala nepatrného zrychlení o 2 cykly proti původnímu Phenomu X4.
  • Navýšení frekvence HTT, řadiče pamětí a L3 cache. Tyto hodnoty jsou spolu spojené, stejně jako u procesoru Core i7. AMD nám s novými Phenomy II X4 nabízí frekvenci. 4GHz proti 3,6GHz u minulé generace. S tím také přichází navýšení propustnosti pamětí, počkat ale musíme až na DDR3 modely.
  • Drobná vylepšení architektury, zlepšena práce s pamětí cache.

Tajemství Phenomu II X4

Podívejme se dále na několik obrázků z oficiální prezentace AMD k uvedení nových procesorů. Některé z nich jsou velmi zajímavé a ukazují nám, kde si Phenom II X4 polepšil proti starší generaci.

AMD Phenom II X4 940 Black Edition - První test v ČR
i Zdroj: PCTuning.cz

První obrázek nabízí srovnání s dosud nejvýkonnějším Phenomem X4 9950 s frekvencí 2,6GHz. V jádru došlo k úpravě v podobě navýšení počtu vykonaných instrukcí na tak (IPC), to by mělo navýšit výkon nového čipu, proti staršímu o několik málo procent. Novému procesoru také významně pomohl nárůst frekvence, který v jeho výkonu představuje téměř dvanáct procent. Dalšími pěti procenty přispěla větší cache. Pokud tedy sečteme všechna výkonová vylepšení, měl by být nový Phenom II X4 940 výkonnější o 20 procent nad Phenom X4 9950.

AMD Phenom II X4 940 Black Edition - První test v ČR
i Zdroj: PCTuning.cz

S vyšším výkonem, a novým výrobním procesem přichází také lepší přetaktování. Kolem této vlastnosti se toho namluvilo spousty, a samotné AMD této schopnosti využilo k několika mediálním "masážím" s extrémním přetaktováním (naposledy taktovali s kapalným Héliem, nikoli dusíkem). Mnohé dříve zveřejněné zprávy, s opravdu neuvěřitelnými výsledky, byly většinou zfalšované a nebyl důvod jim věřit už tenkrát. Ano, nové Phenomy II X4 jdou slušně taktovat, zázraky ale nečekejte. Obrázek z prezentace nám říká, že se vzduchovým chlazením lze dosáhnout někde pod 4GHz, s dusíkem hodně nad tuto hranici. Jak to s přetaktováním je doopravdy, se dozvíte později. Výsledky jsou ale slušné.

AMD Phenom II X4 940 Black Edition - První test v ČR
i Zdroj: PCTuning.cz

Předposlední obrázek shrnuje všechny důležité vlastnosti nových čipů. Po stránce výkonu, jde o nejvýkonnější AMD procesor na trhu, o tom není pochyb. Také na spotřebě výrobce značně zapracoval, a přináší nám skutečně úspornější čipy. Veledůležitá vlastnost je použitelnost ve starších základních deskách s DDR2. AMD nám nabízí alternativu přechodu na DDR3, až ve chvíli kdy budete chtít. Můžete tedy dnes využít DDR2 a časem přejít na DDR3, až zlevní. Pozor, výše zmíněné neplatí pro první dva uváděné Phenomy II X4, ty podporují pouze paměti DDR2.

AMD Phenom II X4 940 Black Edition - První test v ČR
i Zdroj: PCTuning.cz

Závěrečný slajd z prezentace nových procesorů, ukazuje vylepšení spotřeby proti dnešním Phenomům. Ve všech možných situacích, by se měla spotřeba snížit minimálně o 30 procent, v některých případech dokonce atakuje úspora až 50 procent. Zda je tomu skutečně tak, se podíváme ve vlastním měření spotřeby v závěrečných kapitolách článku.

Dostupné modely

AMD Phenom II X4 940 Black Edition - První test v ČR
i Zdroj: PCTuning.cz

V tuto chvíli se na trh dostávají pouze dva modely. V tabulce je najdeme jako modely Phenom II X4 920 a 940. Oba jsou určeny pro patici AM2+ na současných deskách pro DDR2. Tyto procesory nepůjdou osadit do budoucích AM3 základních desek. Oficiálně tam AMD počítá s modely Phenom II X4 925 a 945, které mají stejné frekvence ale podporují DDR3 i DDR2. Všechny další modely, kterých by mělo být sedm, už budou osaditelné pouze do nových DDR3 desek s paticí AM3. Několik takových desek již největší výrobci představili, dostanou se na trh v době uvedení patřičných CPU. K tomu by mělo dojít v rámci několika týdnů/měsíců.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama