intel-core-2-quad-q9300-prvni-45nm-ctyrjadro-pro-masy
Hardware Článek Intel Core 2 Quad Q9300 - první 45nm čtyřjádro pro masy

Intel Core 2 Quad Q9300 - první 45nm čtyřjádro pro masy

Z. Obermaier

Z. Obermaier

3. 4. 2008 01:00 104

Seznam kapitol

1. Úvod - už pouze 45nm 2. Core 2 Quad Q9300 3. Testovací sestava 4. Přetaktování a spotřeba 5. Testy výkonu 6. Zkušenosti a závěr ...

I přesto, že Intel zarytě mlčí a svá nová čtyřjádra na 45nm procesu nijak výrazně nepropaguje, pomalu ale jistě se dostávají i do českých obchodů. Jejich první kroky jsou sice ještě nesmělé, ale možná pomalý rozjezd bude záhy znamenat smršť všech oznámených modelů. My se dnes podíváme na první z nich, nejlevnější úsporné (45nm) čtyřjádro na trhu - Core 2 Quad Q9300.

Reklama
Intel Core 2 Quad Q9300 - první 45nm čtyřjádro pro masy
i Zdroj: PCTuning.cz

Výrobce Intel, oznámil uvedení několika prvních 45nm čtyřjádrových modelů již před několika měsíci. Opravdový vstup na trh byl ale neustále odkládán, hlavně kvůli závažné chybě první revize těchto procesorů. Z ničeho nic, bez oficiálních uvedení a "fanfár" se ale pomalu tato čtyřjádra dostávají do obchodů všude po světě - českou republiku nevyjímaje. Ostudně špatná dostupnost a úplná absence vyšších modelů značí jediné, stále jsou s výrobou (nebo její výtěžností) problémy.

45nm procesory = nedostupný luxus

Před časem se na trh dostala trojice prvních dvoujádrových 45nm procesorů s jádrem Wolfdale. Po prvních prodejních kouscích se doslova zaprášilo, a od té doby hlásí kolonky u těchto produktů v českých obchodech - "dodací lhůta neznámá". Výrobce nestíhá v žádném případě uspokojovat poptávku a nedostupnost těchto žádaných procesorů je na pováženou. Situace není ale špatná jen u nás, ale v celém světě. Poptávka po nových "studených" čipech je veliká a Intel jich vyrábí málo.

Intel Core 2 Quad Q9300 - první 45nm čtyřjádro pro masy
i Zdroj: PCTuning.cz

Paradoxem je, že aniž by se tyto čipy pořádně dostaly na pulty našich obchodů snížila se jejich cena i v cenících. Nejlevnější model se "prodává" za pěknou cenu 3750Kč s DPH, možnostmi přetaktování a hlavně svým výkonem dnes najde konkurenci jen velmi těžko. Prostřední model je také oceněn výborně, výrazněji dražší je pouze nejvyšší model. Ten se ale moc nevyplatí - přesto i ten je beznadějně vyprodán.

Intel Core 2 Quad Q9300 - první 45nm čtyřjádro pro masy
i Zdroj: PCTuning.cz

Do této situace na trhu právě přichází další "nedostatkové" zboží - první 45nm čtyřjádra. K nám se dostalo několik desítek/stovek modelů Q9300 a Q9450, všechny ale zmizely během pár hodin a v nabídce je opět obligátní "dodací lhůta neznámá". Šťastlivci, nebo lidé s kontakty na přední distributory ale mají své nové procesory doma, a my vám první z nich také dnes představíme.

Všechny 45nm modely

Po pesimistickém úvodu přejděme alespoň pomyslně k lepší budoucnosti, a podívejme se na ideální stav procesorů na trhu. Srovnejme si jejich ceny a vlastnosti.

Intel Core 2 Quad Q9300 - první 45nm čtyřjádro pro masy
i Zdroj: PCTuning.cz

První tři dvoujádrové modely jsme všichni alespoň viděli, a někteří šťastní si je stihli i zakoupit. Ceny jsem komentoval před chvilkou, a tak se podívejme rovnou na čipy čtyřjádrové. Nejlevnějším modelem je Q9300, ten se má stát nástupcem pro Q6600. Cena obou je oficiálně stejná (i v našich obchodech je velmi podobná), nový čip má ale menší L2 cache (1.5MB na jádro) - tuto nevýhodu ale dohání vyšším taktem, a jak si ukážeme v testech daří se mu to obstojně.

Opravdu velkou nevýhodou pro přetaktování je ale nízký násobič. Abyste si mohli užít "přetaktovací orgie" jako s nynějšími procesory, budete potřebovat opravdu luxusní desku se schopností opravdu hodně vysokých frekvencí FSB. Tento nedostatek se pokouší napravit model Q9450, ten má již maximální velikost L2 cache (3MB na jádro) ale hlavně vyšší násobič. Tyto vlastnosti jsou ale vykoupeny podstatně vyšší cenou - při jen o málo vyšším základním výkonu.

Nejdražší model Q9550 se zdá hlavně cenou spíše jako vtip. Připlatit téměř 5000Kč za půlkový násobič a 230MHz navíc je holý nerozum. Ale "proti gustu žádný dišputát". My dnes testujeme nástupce nejlevnějšího čtyřjádra Q6600, prohlédněme si je tedy v přímé konfrontaci:

Q6600 a Q9300

Intel Core 2 Quad Q9300 - první 45nm čtyřjádro pro masy
i Zdroj: PCTuning.cz

Základní takt u nového modelu je o 100MHz vyšší, frekvence FSB je 1333MHz proti starší 1066MHz. Rozdílná je i velikost L2 cache a samozřejmě násobič. Díky úspornějšímu výrobnímu procesu by měl teoreticky mít nový čip i nižší spotřebu, což dle materiálu Intelu nemá. Podle mě má ale výrobce v oficiální specifikaci chybu a TDP u Q9300 by mělo být nižší než má Q9450 (ten má také 95W). Počet tranzistorů je proti starším procesorům také vyšší, což ale v tomto případě opět nemusí být pravda (L2 cache je menší). Tabulka, kterou nám Intel předložil (a já jí pouze přepsal) má asi v našem případě dvě chyby - s dalšími modely ale bude platit bez výhrad.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama