agen-partner-tichy-vyberove-ticho-se-zarukou
Sestavy Článek AGEN Partner tichý - výběrové ticho se zárukou

AGEN Partner tichý - výběrové ticho se zárukou

Kuchař Martin

Kuchař Martin

22. 5. 2007 01:00 65

Seznam kapitol

1. AGEN Partner tichý - úvod 2. Vnitřní uspořádání 3. Testování a závěr

Dnešní recenze nám dá nahlédnout pod kapotu zcela unikátnímu PC, které je stavěno jako super-tichý stroj (i když dnes s pouze mírně nadprůměrným výkonem). Ukážeme si, zda je propagované ticho opravdu tak skvělé a nebudou samozřejmě chybět i běžné testy pro ověření kvalit v oblasti výkonu.

Reklama

Na první pohled si jistě řeknete, že máme tu čest s klasickým počítačem v obyčejné skříni, která na první pohled určitě nenaláká potenciálního zákazníka tak, jako například moderní značková řešení. Jedinými drobnostmi, která dávají znát o jisté výjimečnosti jsou čtečka multimediálních karet, která je šikovně umístěna v 3,5'' pozici a upoutá jistě také malý displej, sloužící pro monitoring otáček větráků, sledování teplot z několika čidel apod.

AGEN Partner tichý - výběrové ticho se zárukou
i Zdroj: PCTuning.cz

Co nás ale jistě bude zajímat více, bude celkový pohled na jednotlivé komponenty celého počítače, neboť právě ty dokážou z obyčejného PC udělat něco jedinečného. Jak již jsme předeslali v úvodu, tento počítač se chlubí velmi tichým provozem, což bude jistě objektem našeho zájmu při testech i detailním rozboru. Pojďme si tedy celé PC "rozebrat" a podívat se na jeho vnitřnosti hezky z blízka.

Agen Silent PC pod drobnohledem

Aby byly čtenáři plně obeznámeni s jednotlivými součástmi počítače, bude vhodné si je postupně "rozebrat" a ukázat si jejich klady či případné zápory...

  1. Procesor - Intel Core 2 Duo E6300 - procesor osazený v testované sestavě je jedním z nejslabších v celé rodině procesorů Core 2 Duo. I přes to si ale dokáže zachovat poměrně slušný výkon, který vychází z vynikajících a ověřených vlastností Core 2 Duo. Tento kousek tiká na 2 x 1,86GHz a používá celkem 2MB cache.
AGEN Partner tichý - výběrové ticho se zárukou
i Zdroj: PCTuning.cz

  1. Základní deska - MSI P965 Neo - tato základní deska od společnosti MSI je postavená na čipové sadě Intel P965, což přináší velmi osvědčený a spolehlivý základ pro použití procesorů Core 2 Duo. Použitá deska v sobě integruje HD Intel® ICH8 zvukovou kartu a nechybí ani síťová karta v podobě 1Gbps Realtek čipu. Pozitivní vlastností je volba pasivních chladičů jak na north-bridge tak i south-bridge což opět přispívá k celkovému snížení hlučnosti.
AGEN Partner tichý - výběrové ticho se zárukou
i Zdroj: PCTuning.cz

  1. Grafická karta - MSI NX7600GT-T2D256EZ - je postavena na čipu 7600GT, který by se dal považovat za střední třídu na dnešním grafickém poli. Jeho výkon je postačující pro většinu uživatelů, kteří si příležitostně zahrají i moderní hry, ale v ostatních případech super výkon nepotřebují. Zde bylo toto řešení zvoleno také proto, protože je možné jej chladit pasivně a to je primární účel této sestavy.

AGEN Partner tichý - výběrové ticho se zárukou
i Zdroj: PCTuning.cz

  1. Operační paměť - A-Data 2x512MB 667MHz DDR2 - Operační paměti A-Data jsou známy svou standardní kvalitou - v poslední době se mezi špičkové modely již tolik neprosazují a na jejich top pozicích se usídlily značky jako OCZ, Geil, Kingston apod. I přes to jsou ale jistě spolehlivou volbou, která bude bezproblémově sloužit při všech potřebách.

AGEN Partner tichý - výběrové ticho se zárukou
i Zdroj: PCTuning.cz

  1. Zdroj - Fortron 350W FSP350-60GLN - zde se dostáváme k prvnímu menšímu zaváhání a tím je použitý zdroj. Dávat do super-tichého počítače vizuálně nepříliš zajímavý "šedý" zdroj Fortron je... kupodivu dobrým nápadem. Fortrony patří mezi vyšší střední třídu a jejich Low-noise /LN verze jsou (narozdíl od četné čínské konkurence) skutečně velmi tiché. Další výhodou je, že stejně jako špičkoví výrobci i u Fortronu ctí uváděné parametry, tzn. 350W zdroj Fortron ve finále často trumfne celou řadu "papírově silnějších" i 450W (mám kamaráda, který vyměnil 350W Fortron za "silnější" a hezčí 450W zdroj s 14cm větrákem jen proto, aby zažil to, co nikdy předtím - pády způsobené nekvalitním napájením).

    Poněkud horší volbou je však volba výkonu zdroje - FSP350-60GLN jistě sestavu s přehledem "utáhne" (kalkulačkou Power Supply Calculator Lite v2.5 mi vyšla spotřeba 260W), na dnešní poměry je to však již poměrně málo a je vhodné mít k dispozici zdroj alespoň 400W pro případy budoucí upgrade grafiky (například na řadu GeForce 8800 - která by ale stejně zničila zamýšlený cíl - bezhlučnost sestavy).

AGEN Partner tichý - výběrové ticho se zárukou
i Zdroj: PCTuning.cz

  1. Chladič cpu - Artic Cooling Freezer Pro 7 - Chladiče této společnosti jsou obecně proslavené řpedevším díky výbornému poměru ceny k výkonu. V takto našlapané sestavě by se ale určitě vyjímala například Noctua HU-12 či Scytche Ninja. Je ale potřeba dodat, že i tento chladič dokáže procesor udržet na pěkných 45° při zátěži.

AGEN Partner tichý - výběrové ticho se zárukou
i Zdroj: PCTuning.cz

  1. Jako "bonusy" jsou v počítači přidány dvě karty. První je AVer Media DVB-T - televizní tuner, který se v multimediálním počítači jistě hodí a jako druhá karta je přidán rozšiřující adaptér PCI- 4 x Fire-Wire. Bohužel celkem si nedokážeme představit, kdy by člověk tolik portů využil, ale jejich přítomnost na škodu jistě nebude.

AGEN Partner tichý - výběrové ticho se zárukou
i Zdroj: PCTuning.cz

Veškeré hlavní součásti jsme si rozebrali. V počítači ale samozřejmě nechybí ani optická mechanika typu DVD-RW, je přidána i disketová mechanika a v neposlední řadě i skvělá čtečka multimediálních karet, které se v poslední době stávají čím dál tím využívanější součástí každého počítače.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama