prestigio-minipc-mp915-drobecek-ve-stylu-mac-mini
Sestavy Článek Prestigio MiniPC MP915 - drobeček ve stylu Mac mini

Prestigio MiniPC MP915 - drobeček ve stylu Mac mini

Kuchař Martin

Kuchař Martin

7. 11. 2006 01:00 35

Seznam kapitol

1. První seznámení a technické parametry 2. Design a ergonomie 3. Detailní pohled 4. Testy - procesor a operační paměť 5. Testy - Grafická jádra 6. Testy - pevný disk

V dnešní době získávají čím dál tím větší oblibu takzvané HTPC (Home Theater PC), které slouží jako centrum domácí multimediální zábavy a dokáží v jednom zařízení integrovat vlastnosti DVD přehrávače, rekordéru, videa a úložiště pro digitální média jako fotografie a hudbu. V dnešní recenzi se podíváme na zoubek novince od společnosti Prestigio, která nejen že dokázala takovéto zařízení postavit, ale ukázala také světu, že elektronika může být opravdu velice líbivá a navíc kompaktní.

Reklama

Jak již jsem psal v úvodu, jedná se o HTPC, jehož primárním nasazením je pobyt v obývacím pokoji někde v blízkosti televizoru (doporučuje se použití plazmy nebo LCD kvůli vysokého rozlišení), kde dokáže nahradit i tolik zažité zařízení jakým je například video. Aby to nebylo málo, získáte možnost přehrávat DVD disky, vypalovat je a nebo si v TV bez potíží přehrávat vide z dovolené a k tomu si pouštět oblíbenou hudbu ve formátu MP3.

Z tohoto výčtu je všem jistě patrné, že se bude jednat o "klasické" PC spojené s televizorem klasickým TvOut výstupem. Opak je však pravdou - nejen, že se nejedná o klasickou šedou krabici, ale také samotné propojení s televizorem je možné provést buď skrze S-Video a nebo DVI popřípadě HDMI (je potřeba redukce). Navíc při pohledu na samotné zařízení určitě mnoho z čtenářů doslova smekne, neboť integrace tohoto formátu zde doposud nebyla - přístroj jen lehce přesahuje velikost CD v obalu.

Prestigio MiniPC MP915 - drobeček ve stylu Mac mini
i Zdroj: PCTuning.cz


Rozměry jsou opravdu velmi kompaktní. (Pro zvětšení klikněte)

Přístroj je postaven na čipové sadě z rodiny intel 915, která v sobě integruje grafické jádro GMA 900 - čtenáři jej jistě znají především z notebooků. V desce je osazen procesor Intel Pentium M 725 s taktem 1,6GHz (jádro Dothan) a tomu sekunduje DDR2 paměť 512MB 533MHz. Z těchto parametrů je jasně patrné, že celá platforma vychází z řešení primárně určeného pro notebooky - čipová sada 915 ale již rozhodně nepatří k současné špičce a dala by se zařadit spíše někam na nižší průměr.

Pro uložení dat slouží pevný disk S-ATA s kapacitou 80GB. Nechybí samozřejmě ani DVD+/- R,RW (8x, DL - dual layer) mechanika pro čtení a zápis DVD médií. V zařízení je navíc integrovaný malý reproduktor pro základní ozvučení například před připojením domácího kina.

Z tohoto výčtu se dá předběžně usuzovat, že se bude jednat o slušně výkonný model, který při přehrávání DVD filmů nebo poslechu MP3 bude pořád dodávat dostatečný výkon pro dal práci - pro hry se ale příliš nehodí (není to ani prioritním úkolem).

KomponentSpecifikace
procesorIntel Pentium M 725 (1,6GHz)
chipseti915GM
operační paměť512MB DDR2 PC2 533MHz
grafická karta900GMA
pevný disk80GB S-ATA
optická mechanikaDVD Super-Multi
audioRealtek HD Audio
WiFiIntel 802.11a,b,g
Bluetooth ne
LAN10/100/1000 Mbit Ethernet LAN
porty a sběrnice2 x USB 2.0, DVI, line-out, mic-in, IEEE 1394, S-VIDEO, RJ45
Záruka24 měsíců
Čtečka karetne
Specialityne
Cena bez DPH18 000 bez DPH
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama