Doporučené herní PC sestavy vyšší třídy – zima 2020
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Doporučené herní PC sestavy vyšší třídy – zima 2020

Doporučené herní PC sestavy vyšší třídy – zima 2020

Petr Kupský

Petr Kupský

7. 12. 2020 04:00 58

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Základní kategorie nad 30 000 Kč – Intel 3. Základní kategorie nad 30 000 Kč – společné věci 4. Základní kategorie nad 30 000 Kč – AMD 5. Střední kategorie nad 40 000 Kč – Intel 6. Střední kategorie okolo 40 000 Kč – společné věci
7. Střední kategorie nad 40 000 Kč – AMD 8. Nejvyšší kategorie nad 60 000 Kč – Intel 9. Nejvyšší kategorie nad 60 000 Kč – společné věci 10. Nejvyšší kategorie nad 60 000 Kč – AMD 11. Periferie

S takřka ročním odstupem vám přinášíme přehled věnovaný doporučeným herním počítačovým sestavám vyšší třídy. V něm najdete i nejnovější generace procesorů a grafických karet, jimiž se můžete inspirovat. Jestli se však domníváte, že si je zítra budete moci za oficiální ceny koupit, tak se bohužel hluboce mýlíte. Stav na trhu tomu nepřeje.

Reklama

Úvod

Ani jsem tomu nemohl uvěřit, že od posledního vydání přehledu doporučených herních počítačových sestav už uplynul takřka celý rok. Přehled sestav nižší a střední třídy pro zimu 2019 jsme publikovali v polovině prosince 2019, přehled sestav vyšší třídy pro zimu 2019 pak v první lednový den roku 2020. Ten rok utekl jako voda a po jeho většinu se na trhu počítačových komponent nic převratného neudálo. Loňská doporučení tak zůstávala stále aktuální.

Až letošní září odstartovalo generační obměnu nejvyššího segmentu grafických karet Nvidia, o měsíc později následovanou konkurenční AMD, která se do tohoto segmentu vrátila po delší odmlce. Listopad se pak zapsal do historie vydáním procesorů AMD Ryzen 5000, které již ve všech ohledech překonaly konkurenční Intel a AMD se díky nim stalo jasným králem procesorového výkonu.

Všechny novinky spadají do kategorie vyšší a nejvyšší třídy, která je pro výrobce prestižní záležitostí a také segmentem s obecně nejvyšší marží. Obměna portfolia procesorů a grafických karet nižší a střední třídy se očekává počátkem příštího roku. Z tohoto důvodu nyní přinášíme přehled doporučených sestav výhradně vyšší třídy. Pro nižší a střední třídu platí naše loňské doporučení, i když to má jeden velký háček.

Herní konzole Microsoft Xbox Series X a Sony PlayStation 5
i Zdroj: PCTuning.cz
Herní konzole Microsoft Xbox Series X a Sony PlayStation 5

Tím háčkem jsou nejnovější herní konzole Sony PlayStation 5 a Microsoft Xbox Series X, které využívají výkonné osmijádrové procesory AMD Zen 2 s integrovanou grafikou RDNA 2, s níž obě konzole překonávají výpočetní hranici 10 teraflops. Nové konzole jsou schopné zobrazovat v rozlišení 8K, ale standardem je 4K, v němž bude snaha tvůrců her o dosažení plynulé snímkové frekvence 60 Hz. Je to také nejvíce používané rozlišení současných televizorů. Stávají se tak velmi zdatným konkurentem herních počítačových sestav střední třídy, které nemohou konkurovat svou cenou, obecně více než dvojnásobnou. Mé doporučení pro zájemce o levnou herní sestavu tedy zní: „Poohlédněte se po nejnovější konzoli."

Zcela záměrně jsem v předchozím doporučení nepoužil slovní obrat „kupte si“. O konzole je totiž celosvětově obrovský zájem a výrobci zdaleka nestačí nasytit poptávku, takže všechny obchody nyní zejí prázdnotou. Koupě konzole jako dárek k vánocům prakticky nepřichází v úvahu a lze ji pouze objednat s neznámým termínem dodání (někteří prodejci uvádí až polovinu příštího roku). Tedy pokud pominu možnost okamžitého zakoupení konzole za dvojnásobnou cenu od překupníků na bazaru. Nezbývá, než se obrnit trpělivostí a doufat, že dostupnost se příští rok postupně zlepší.

Konzole ale bohužel nejsou jediným aktuálně nedostatkovým zbožím. Zcela nám kolabuje trh s grafickými kartami, které jsou stěžejní komponentou každé herní počítačové sestavy. Pokud jsem si na CZC nechal vyhledat nové grafické karty skladem, tak se mně nabídka 231 produktů rázem zúžila na pouhých 24. Pokud vynechám dva dostupné modely grafických karet za šílených 45 a 49 tisíc korun, tak nejvýkonnější, ihned dostupnou grafickou kartou, byla jediná neatraktivní modelová varianta GeForce RTX 2060 za částku lehce pod deset tisíc. Pak dlouhé prázdno, na které navazovaly slabší grafické karty Radeon RX 5500 XT a GeForce GTX 1660 S, následované výprodejovými Radeony RX 580 a RX 570. Z takové nabídky lze postavit jen herní sestavy nejnižší třídy, které budou sotva konkurovat výkonu herních konzolí. A o pár dní později je situace ještě horší.

Doporučené herní PC sestavy vyšší třídy – zima 2020
i Zdroj: PCTuning.cz

Předzvěst příchodu nové generace grafických karet Nvidia RTX 3000 a AMD 6000 znamenala zastavení výroby dosluhujících generací a vyprodání jejich skladových zásob. S ohledem na avizované energetické požadavky nových grafik a výkonných procesorů se postupně prakticky vyprodaly všechny napájecí zdroje s výkonem od 850 W výše (a část z nich možná šla i do rigů na těžbu). Od zahájení prodejů jsou dodávky nových grafických karet do obchodů tak nízké a nahodilé, jako by je do naší republiky pašovali zahraniční diplomaté ve svých kufrech.

Obchody je nabízí jen sporadicky v nepředvídatelných modelových verzích, v nepředvídatelných časech, za nepředvídatelné částky a obvykle v množství pouhých několika kusů. Aby měl zákazník vůbec nějakou šanci na objednání vytoužené grafiky, musí sedět u počítače a neustále minutu po minutě aktualizovat webové stránky obchodů, zda se nezmění status dostupnosti. Nebo si nainstaluje aplikaci, která to udělá za něj automaticky. Ale ani v takovém případě nemá ještě vyhráno, protože stejně uvažuje nebývalé množství zákazníků navnaděných ke koupi grafiky po přečtení všeobecně pochvalných recenzí.

Do toho ze přimotali velmi úspěšní paraziti, kteří si nekoupili nové grafické karty pro sebe, ale pouze za tím účelem, aby je bez rozbalení obratem a s patřičnou cenovou přirážkou prodali méně úspěšným zájemcům skrze různé bazary a aukční portály. No a protože se našlo dost zoufalců, kteří to i za ty přemrštěné ceny kupovali, aniž by vydrželi čekat na větší všeobecnou dostupnost, úspěch překupníků se projevil logickou reakcí obchodníků, kteří výchozí ceny úměrně tomu zvedli pro všechny zákazníky. Ani se jim nedivím. Oni totiž mohou nejlépe posoudit, jaká část jimi prodaných karet se vzápětí objeví s přirážkou v bazarech, kde se nakonec stejně prodají.

Za této situace jsem původně vůbec nepočítal s tím, že bych se pustil do zpracování tohoto přehledu, postaveného zčásti na nedostatkovém zboží, jehož cena raději není u některých prodejců ani předem uváděna. Ale šéfredaktor magazínu mě nakonec přesvědčil, že období Vánoc je ta správná doba na výběr počítačových komponent, takže jsem se do toho přece jen pustil. Podle prognóz by všeobecná poptávka po grafických kartách měla převyšovat nabídku ještě během začátku následujícího roku, takže lze předpokládat, že zvýšené pořizovací ceny hned tak neklesnou. Doufejme jen, že postupně se bude zlepšovat dostupnost a modelová nabídka, a současně poklesne počet netrpělivých zákazníků ochotných platit přemrštěné částky překupníkům.

Koncepce přehledu sestav

Koncepce tohoto přehledu herních počítačových sestav navazuje na předchozí zjednodušenou verzi bez obsáhlých tabulek s technickými parametry jednotlivých komponent, které jsem nahradil hypertextovými odkazy na stránky výrobce, případně na naši recenzi. V průvodním textu pak uvádím jen nejdůležitější údaje a spíše obecné zdůvodnění výběru konkrétních komponent a jejich výhod. Pokud některou z komponent použiji znovu v navazující kategorii, již se s podrobnějším popisem neopakuji.

S novými a výkonnějšími komponenty jdou nahoru i pořizovací ceny, přičemž zohlednit jsem musel i aktuálně předražené grafické karty. Proto jsem zvýšil cenové hladiny, odlišující jednotlivé kategorie sestav, na 30, 40 a 60 tisíc korun, současně jsem je obrazně přejmenoval na základní, střední a nejvyšší kategorii. Kvůli přehlednosti článku si opět představíme sestavy na procesorových základech Intel a AMD ve všech cenových kategoriích pomocí samostatných kapitol. Stejné komponenty použité u sestav obou výrobců jsem pak sloučil do jediné společné kapitoly v dané kategorii.

Doporučené sestavy jsem opět v každé z cenových kategorií rozdělil na levnější a dražší variantu. Levnější variantu A navrhuji tak, aby se co nejvíce přiblížila výchozí částce v dané kategorii. Přitom nejsem touto částkou přímo vázán a v odůvodněných případech se od ní mohu v nezbytně nutné míře odchýlit. V této variantě obecně upřesňuji dosažení maximálního herního výkonu na úkor výbavy. Cílem rozhodně není úspora nákladů za cenu použití komponent s pochybnou kvalitou.

Dražší varianta B se bude pořizovací cenou pohybovat někde v intervalu mezi cenou levnější varianty sestavy a horním limitem příslušné kategorie, daným výchozí částkou kategorie následující. Cena zde není tím rozhodujícím kritériem. Cílem je dosažení maximálního herního výkonu a současně optimální výbavy. Rozdíly mezi variantami A a B budou například v použití lépe vybavených základních desek, větší kapacity RAM a disků, dražších verzí grafických karet a luxusnějších skříní.

U doporučených grafických karet uvádím v tabulce pro srovnání jejich přibližný výkon v devíti populárních hrách. Výkon byl změřen u výchozích referenčních modelů grafických karet na testovací sestavě s 8jádrovým procesorem Intel i9 9900K, a proto jej označuji pouze jako orientační. Nereferenční verze v OC variantách mohou být samozřejmě o něco výkonnější.

Nebojte se jednotlivé doporučené komponenty kombinovat. Snažil jsem se vybírat takové komponenty, které obstojí i ve vyšší kategorii, než ve které byly představeny. Jediným rizikem je to, že u nevyvážených kombinací může dojít k omezení využití některých speciálních funkcí komponent, nebo možnosti maximálního taktování. Zcela bez rizika (kromě možné kolize velkého chladiče procesoru s menší skříní) by mělo být alternativní použití komponent z vyšší kategorie v kategorii nižší.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama