Doporučené herní PC sestavy vyšší třídy: jaro 2019
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Doporučené herní PC sestavy vyšší třídy: jaro 2019

Doporučené herní PC sestavy vyšší třídy: jaro 2019

Petr Kupský

Petr Kupský

28. 5. 2019 03:00 15

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Vyšší třída nad 28 000 Kč – Intel 3. Vyšší třída nad 28 000 Kč – Intel: RAM, disky... 4. Vyšší třída nad 28 000 Kč – AMD 5. Vyšší třída nad 28 000 Kč – AMD: RAM, disky... 6. Nejvyšší třída nad 34 000 Kč – Intel 7. Nejvyšší třída okolo 34 000 Kč – Intel: RAM, disky... 8. Nejvyšší třída nad 34 000 Kč – AMD
9. Nejvyšší třída nad 34 000 Kč – AMD: RAM, disky... 10. Nejvyšší třída nad 40 000 Kč – Intel 11. Nejvyšší třída nad 40 000 Kč – Intel: RAM, disky... 12. Nejvyšší třída nad 40 000 Kč – AMD 13. Nejvyšší třída nad 40 000 Kč – AMD: RAM, disky... 14. Periferie 15. Kvalita zvuku integrovaného kodeku 16. Závěr

S blížícím se koncem jara vám přinášíme další díl našeho přehledu doporučených herních počítačových sestav vyšší třídy. Do výběru příznivě zasáhly výprodejové ceny některých procesorů a grafických karet před uvedením nových generací, a také trvalý pokles cen RAM modulů a SSD disků. Ve všech kategoriích si proto polepšíme.

Reklama

Úvod

Většina doporučených sestav představených na počátku dubna v prvním dílu jarního přehledu herních počítačových sestav nižší a střední třídy významně profitovala z poklesu cen paměťových modulů, SSD disků a některých grafických karet. Díky takto získaným úsporám celkového rozpočtu jsme si prakticky ve všech cenových kategoriích sestav pořídili grafické karty o stupeň vyšší třídy s citelně vyšším herním výkonem.

V případě herních sestav vyšší třídy bude sice situace podobná, ale nebude to až tak jednoduché. Dlouhodobá dominance jediného výrobce na trhu grafických karet vyšší třídy vyšroubovala ceny grafik do nebývalých výšin. Jak se přesvědčíte v dalších kapitolách, za pořízení grafické karty o stupeň vyšší kategorie si musíme připlatit v jednom případě částku okolo 7000 Kč, ve druhém dokonce přes 10000 Kč. Na to již úspory vyplývající pouze ze snížení cen některých komponent stačit nebudou a na oltář vyššího herního výkonu bude nutné obětovat další peníze.

Počítačové sestavy v kategoriích s cenou nad 28 000 korun, nad 34 000 korun a nad 40 000 korun jsme si naposledy představili v rámci podzimního přehledu počítačových sestav vyšší třídy, který jsme publikovali začátkem prosince 2018. Uplynulý půlrok byl na novinky směřované do vyšších kategorií poměrně skoupý. Hlavní inovace u procesorů (devátá generace Intel Coffee Lake Refresh), základních desek (Intel Z390, AMD B450) a grafických karet (GeForce RTX 2070, 2080 a 2080 Ti) se na výběru sestav projevily již v loňském roce.

Přesto náš výběr doporučených sestav nebude beze změn. Velkou pozornost si zasloužil nový procesor Intel Core i5-9400, který je uzamčeným šestijádrem bez HT (s šesti vlákny) a v sestavách nahradil oblíbený model Core i5-8400. Do výběru se dostala zejména jeho cenově zvýhodněná verze Core i5-9400F s deaktivovanou integrovanou grafickou částí, navíc v docela zajímavém balíčku společně s parádní základní deskou. Nemohli jsme vynechat ani světově první herní grafickou kartu vyráběnou nejnovější 7nm technologií, kterou se stala AMD Radeon VII. Naopak u novinky Nvidia Titan RTX s pořizovací cenou okolo 70000 korun bychom těžko hledali rozumné argumenty pro její doporučení do herní sestavy (za přibližně 10 % výkonu navíc oproti RTX 2080 Ti je požadována dvojnásobná cena).

Čerstvě ohlášené desktopové procesory Ryzen 3000 s jádry Zen 2, vyráběné již 7nm procesem pro platformu socketu AM4, budou společně se základními deskami s čipovou X570 jistě horkými kandidáty do příštího přehledu herních počítačových sestav. Na trh mají být uvedené dne 7. 7. 2019. Těšíme se také na nové grafické karty AMD Navi využívající stejný 7nm proces.

Doporučené herní PC sestavy vyšší třídy: jaro 2019
i Zdroj: PCTuning.cz

V aktualizované samostatné kapitole těsně před závěrem pravidelně doplňujeme vybrané výsledky testů zvukových obvodů mnoha základních desek. Za poslední půlrok přibyly výsledky jen několika modelů, přičemž vítězná příčka základní desky Gigabyte Z390 Aorus Xtreme s naměřenou hodnotou SNR 115,2 dB(A) se ani nezachvěla. Výrobci tvrdošíjně přináší na trh nové základní desky vybavené prehistorickými zvukovými čipy Realtek® ALC 892 a ALC 887, za což je po zásluze kritizujeme.

Za pokrok lze v této souvislosti považovat kroky společnosti ASUS, jenž do některých levnějších základních desek začala osazovat nejnovější zvukový čip Realtek ALC 1200. Ten sice nedosahuje kvality špičkového ALC 1220, ale ASUS u něj avizuje docela vysoký odstup signálu od šumu na úrovní 108 dB. Na výsledky testů zvukové části takto vybavených základních desek zatím čekáme.

Koncepce přehledu sestav

Nadále pokračujeme v celkové koncepci dvou samostatných dílů přehledu sestav rozdělených do samostatných kategorií stanovených podle celkové pořizovací ceny základní sestavy bez operačního systému a periferií. V tomto druhém díle se budeme věnovat sestavám v hladinách 28, 34 a 40 tisíc korun, tedy vyšším a nejvyšším třídám (kategoriím). Kvůli přehlednosti článku představíme sestavy na procesorových základech Intel a AMD ve všech cenových kategoriích pomocí samostatných kapitol.

Doporučené sestavy se dále dělí na levnější a dražší variantu v každé z cenových kategorií. Levnější varianta A by se měla co nejvíce přiblížit výchozí částce v dané kategorii, avšak v odůvodněných případech se od ní může v nezbytně nutné míře odchýlit. Tato varianta obecně upřesňuje dosažení maximálního herního výkonu na úkor výbavy (obvykle s předpokladem pozdějšího doplnění v rámci upgrade). Cílem rozhodně není úspora nákladů za cenu použití komponent s pochybnou kvalitou.

Dražší varianta B se bude pořizovací cenou pohybovat někde v intervalu mezi cenou levnější varianty sestavy a horním limitem příslušné kategorie, daným výchozí částkou kategorie následující. Cena zde není tím rozhodujícím kritériem. Cílem je dosažení maximálního herního výkonu a současně optimální výbavy. Rozdíly mezi variantami A a B budou například v použití lépe vybavených základních desek, větší kapacity RAM a disků, luxusnějších verzí grafických karet a luxusnějších skříní.

U doporučených grafických karet je v tabulce pro srovnání vyčíslen jejich přibližný výkon v pěti populárních hrách. Výkon vychází z výsledku dosaženého u obdobného modelu grafické karty na testovací sestavě s osmijádrovým procesorem Intel Core i7, a proto je označen pouze jako orientační. Portfolio her, ve kterých je výkon grafických karet porovnáván, postupně obměňujeme a nyní sestává z jednoho novějšího titulu pod DX11 a ve čtyřech titulech pod nejnovějším DX12, u něhož uplatníme všechny funkce posledních generací grafických karet.

Nyní se již na doporučené jarní herní sestavy vyšší třídy pojďme podívat. Ceny byly aktualizovány během 21. týdne ve druhé polovině května a mohou se již mírně lišit. Ke zjištění aktuální ceny slouží odkazy u jednotlivých položek, ukryté pod tlačítkem s ikonou nákupního košíku.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama