MSI Nightblade MI3: Minipočítač s Core i5-8400 a GTX 1060
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek MSI Nightblade MI3: Minipočítač s Core i5-8400 a GTX 1060

MSI Nightblade MI3: Minipočítač s Core i5-8400 a GTX 1060

Z. Obermaier

Z. Obermaier

25. 7. 2018 03:00 47

Seznam kapitol

1. MSI Nightblade MI3 – úvod 2. Představení, balení a specifikace 3. MSI Nightblade MI3 – hardware I. (CPU, GPU) 4. MSI Nightblade MI3 – Hardware II. (disky, paměť) 5. Detaily počítače a rozborka
6. BIOS a software 7. Zpracování, konektory, teploty a spotřeba 8. Výkon systému a přetaktování 9. Závěr

Velkých, nebo chcete-li klasických počítačů, je na trhu nespočet. Těch malých, kompaktních už tolik není, a tudíž je výběr značně omezený. V dnešním testu si představíme malý herní počítač od MSI osazený šestijádrem od Intelu. Velikostí odpovídá současným konzolím, výkonem je ale výrazně výš.

Reklama

MSI Nightblade MI3 – úvod

Všichni velcí výrobci vyrábějí malá PC, neboli kompaktní stroje, do kterých osazují výkonné komponenty. První důvod je jasný, prodej svých komponent na větším trhu, než je samotný trh velkých ATX počítačů. Na světě se najde mnoho lidí, kteří nehledají monstr-PC v BigToweru, ale naopak výkon do „obýváku“. Takový počítač musí být malý, hezký a výkonný. Pokud možno také maximálně tichý. Druhým důvodem uvádění extra malých počítačů je zaměstnání vývojových teamů a ukázka svých schopností.

Viděli jsem mnoho extrémních (malých) počítačů jak výkonem, tak hlavně svou stavbou. MSI Vortex nebo Corsair One Pro jsou zkrátka technické skvosty. Otázku ceny a tedy poměru ceny k výkonu ponechme stranou. V dnešním testu se podíváme na počítač z první kategorie. Tedy na malé PC s herním výkonem a dobrými provozními vlastnostmi. Zajímavá je také cena, která vás nezruinuje, spíše naopak je překvapením.

Původní verze z roku 2014
i Zdroj: PCTuning.cz
Původní verze z roku 2014

Než se podíváme na počítač MSI Nightblade MI3 a jeho specifikace, podívejme se mírně do historie. Na konci roku 2013 vyšly dnes už postarší, ale stále aktuální konzole Xbox One a PS4. I když jde v podstatě o PC se vším všudy, chtěl počítačový průmysl uvést na trh mermomocí nějakého přímého konkurenta. Nejdříve to zkoušela Nvidia s několika malými PC, které měly být konkurencí konzolím, tato snaha ale později utichla zcela, a Nvidia se vydala trochu jinou cestou, kterou známe jako „Nvidia Shield“.

Další vlnou pak byly Steam Machines, ve kterých spousta firem ze začátku viděla naději na konkurenta konzolím. Jenže uživatelé konzolí jsou zvyklí na svůj komfort, snadné ovládání a jednoduchou funkčnost. Nechtějí instalovat hry, chtějí prostě zapnout a hrát. Konzolový „národ“ je v tomto směru hodně konzervativní a novinky vstřebává těžko. Také to tak nakonec dopadlo, Steam Machines jsou mrtvou záležitostí.  Letos na jaře dokonce začal Steam stahovat tyto počítače ze svých stránek a ukončil certifikaci. Tudy cesta nevedla. Výrobci ale stále hledají způsob, jak se na konzolích přiživit, jelikož miliony prodaných Xboxů a PS4 jim zkrátka nedají spát. Proto také všichni velcí výrobci stále mini-PC uvádějí.

Steam Machine Zotac – výroba byla letos ukončena
i Zdroj: PCTuning.cz
Steam Machine Zotac – výroba byla letos ukončena

Už v roce 2015, když oficiálně program Steam Machines započal, jsem říkal, že Steam Machine neuspějí, stejně jako plno podobných pokusů před nimi. Možná vše zabila absence slibovaného SteamOS nebo slabá medializace, to už asi nezjistíme. Boj proti konzolím je dávno prohraný. Jednu pozitivní věc ale na trh tato malá PC přinesla, solidní výkon v malém provedení, většinou i líbivém designu. Většina původně avizovaných Steam Machine byly totiž designově moc pěkně navržené stroje a výrobci si z nich převzali spoustu myšlenek pro své běžné řady malých počítačů.

My dnes otestujeme MSI Nightblade MI3 v poslední verzi roku 2018. První model z této řady jsme testovali v roce 2014, tehdy sestava nesla procesor Intel Core i7-4770K a Radeon R9 290X. Jen pro srovnání, tehdy stál počítač 41 000 Kč s daní. Od té doby MSI několikrát počítač upgradovalo, v nabídce bylo několik procesorů (včetně nových platforem) i grafických karet.

MSI Nightblade MI3: Minipočítač s Core i5-8400 a GTX 1060
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejvyšší současná konfigurace nese Core i7-8700 a GeForce GTX 1070. My ale otestujeme levnější verzi s Core i5-8400 a GeForce GTX 1060. Ta bude jistě tišší a úspornější. Cena této sestavy je v tuto chvíli 27 500 korun s daní. To není špatná cena i vzhledem ke čtyři roky staré původní verzi, kterou jsme testovali. MSI nabízí tento počítač v dalších konfiguracích, dražších i levnějších. Těmi se ale dnes zabývat nebudeme, nás zajímá pouze verze s novým procesorem Coffee Lake.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama