Doporučené herní PC sestavy nižší a střední třídy – jaro 2018
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Doporučené herní PC sestavy nižší a střední třídy – jaro 2018

Doporučené herní PC sestavy nižší a střední třídy – jaro 2018

Petr Kupský

Petr Kupský

15. 5. 2018 03:00 61

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Co je nového 3. Nejnižší třída okolo 12 000 Kč – Intel 4. Nejnižší třída okolo 12 000 Kč – Intel: RAM, disky... 5. Nejnižší třída okolo 12 000 Kč – AMD 6. Nejnižší třída okolo 12 000 Kč – AMD: RAM, disky... 7. Nižší střední třída okolo 16 000 Kč – Intel 8. Nižší střední třída okolo 16 000 Kč – Intel: RAM, disky...
9. Nižší střední třída okolo 16 000 Kč – AMD 10. Nižší střední třída okolo 16 000 Kč – AMD: RAM, disky... 11. Střední třída okolo 22 000 Kč – Intel 12. Střední třída okolo 22 000 Kč – Intel: RAM, disky... 13. Střední třída okolo 22 000 Kč – AMD 14. Střední třída okolo 22 000 Kč – AMD: RAM, disky... 15. Periferie

Po více než půlroce vám přinášíme přehled doporučených herních počítačových sestav v několika cenových kategoriích. Trh s grafickými kartami a potažmo i s herními sestavami ochromila druhá vlna honby za těžbou virtuálních měn, která dosud zcela neodezněla. Co si lze pořídit za své úspory v květnu 2018, zjistíte v dnešním přehledu.

Reklama

Úvod

Když jsem si na začátku loňského listopadu pochvaloval, že se nám podařilo vydat pravidelný podzimní přehled počítačových sestav v předstihu, ještě před vypuknutím vánočních nákupů, netušil jsem, jaká pohroma se zase na nás valí. Určitě vám nemusím vysvětlovat, co to jsou kryptoměny, v čele s Bitcoinem. Ten začal během listopadu neskutečně posilovat na hodnotě z původní úrovně okolo šesti tisíc dolarů až na prosincovou částku okolo 19 tisíc dolarů. S Bitcoinem se samozřejmě svezly i ostatní kryptoměny. Například populární Ethereum se na přelomu nového roku vyhouplo z částky okolo 300 dolarů na takřka 1400 dolarů.

Co to zvýšení cen kryptoměn znamenalo pro zájemce o novou herní sestavu? Zejména se znovu začala vyplácet těžba kryptoměn pomocí grafických karet. Nastala tak v pořadí druhá těžařská horečka, která se od té první dost zásadním způsobem liší. Záměrně nepoužívám minulý čas, neboť tato horečka dosud neodezněla.

Druhou vlnou honby za těžbou virtuálních měn nebyly postiženy jenom grafické karty AMD (jako v červnu 2017), které jsou při tomto způsobu nasazení známé svým vysokým výkonem, ale také grafické karty nVidia. Nebudu nyní zacházet do podrobností, ale díky mnoha novým typům kryptoměn se těžba začala vyplácet prakticky na všech typech grafických karet od střední třídy výše.

Z nabídky trhu tak postupně zmizely grafické karty AMD od modelu Radeon RX 570 výše a brzy poté grafické karty nVidia GTX 1060 a výše. Neuspokojená poptávka logicky znamenala růst cen grafických karet, kdy modely nižších tříd se prodávaly za ceny dříve obvyklé pro vyšší třídu. Vlastně ani za tyto vysoké ceny se mnohé grafické karty nedaly koupit, protože se do obchodů vůbec nedostaly. Výrobci je po tisících distribuovali přímo těžařům .

Doporučené herní PC sestavy nižší a střední třídy – jaro 2018
i Zdroj: PCTuning.cz

Za vrchol zoufalství prodejců, kteří neměli zákazníkům co nabídnout, považuji reklamní leták, který byl rozesílán nejmenovaným e-shopem na konci ledna. Podle tohoto letáku máme zatočit s nízkými detaily, lagy a nízkými takty pořádnou grafikou. K tomu nám má posloužit profesionální grafická karty AMD Radeon Pro WX4100 a jako alternativa trojice profesionálních karet nVidia Quadro s cenovkou do deseti tisíc korun. No, možná si někdo v době všeobecného nedostatku profesionální grafiku na hraní koupil.

Za takové situace se vydání plánovaného zimního přehledu herních počítačových sestav jevilo jako holý nesmysl. Copak bychom vám mohli doporučovat k vyšším třídám počítačových sestav slabé grafické karty Radeon RX 560 a nVidia GTX 1050 Ti, které jediné byla běžně dostupné? Nebo bychom měli doporučovat adekvátně výkonné grafické karty za přemrštěné ceny, které ani tak nebyly běžně k sehnání?

Pokud máme postavenu koncepci přehledu herních počítačových sestav na několika kategoriích s pevně danými cenovými limity, měly by přemrštěné ceny grafických karet výrazně negativní dopad na výběr ostatních komponent. Proto jsme od vydání zimního přehledu nakonec upustili.

Přestože ani nyní není situace na trhu s grafickými kartami zcela stabilizována a ceny nejsou zdaleka na úrovni, kde by měly správně být a kde byly na podzim loňského roku, pokusili jsme se přehled herních počítačových sestav pro jaro 2018 připravit. Rozhodlo to, že doporučené komponenty bude již možné zakoupit.

Předem upozorňuji, že náš výběr modelů grafických karet je třeba brát s určitou rezervou. Vybrány byly modely, které bylo možné v době přípravy přehledu zakoupit. Často se jedná o nejlevnější varianty z konkrétní modelové řady, aby mělo cena grafiky minimální dopad na ostatní komponenty sestavy. Tentokrát jsme větší váhlu přikládali výběru ostatních komponent sestavy a grafické karty jsou zde prezentovány spíše jen jako zástupci modelových (výkonnostních) řad (například GTX 1070, GTX 1080, ...). Inspirovat se tak můžete modelovou řadou, ale konkrétní model si musíte vybrat sami podle aktuální situace v obchodech. Ta si snad bude postupně zlepšovat.

První jarní díl našeho přehledu herních počítačových sestav bude koncepčně shodný s předchozím podzimním přehledem počítačových sestav nižší a střední třídy, který vyšel na začátku listopadu 2017. Přehled jsme rozdělili do dvou samostatných článků, přičemž podzimní přehled počítačových sestav vyšší třídy vyšel na konci listopadu. Obdobně budeme publikovat také oba díly aktuálního jarního přehledu.

Koncepce přehledu sestav

Celková koncepce přehledu sestav zůstává zachována už od roku 2016. Opět si představíme několik sestav rozdělených do samostatných kategorií stanovených podle celkové pořizovací ceny základní sestavy bez operačního systému a periferií. Začneme výchozí kategorií s cenou okolo 12 tisíc korun a skončíme nejvyšší kategorií s částkou nad 40 tisíc korun. S ohledem na značný rozsah textu je přehled rozdělen do dvou samostatných dílů, které budou publikovány v krátkém časovém odstupu. V prvním díle budou nejprve představeny tři kategorie počítačových sestav v cenových hladinách 12, 16 a 22 tisíc korun, tedy sestavy od nejnižší třídy do třídy střední. Ve druhém díle navážeme sestavami v hladinách 28, 34 a 40 tisíc korun, tedy vyššími a nejvyššími třídami (kategoriemi). Kvůli přehlednosti článku jsou sestavy na procesorových základech Intel a AMD ve všech cenových kategoriích představeny pomocí samostatných kapitol.

Doporučené sestavy budou i nadále rozděleny na levnější a dražší variantu v každé z cenových kategorií. Levnější varianta A bude navržena tak, aby se výrazně neodchýlila od stanoveného limitu v dané kategorii. V této variantě bude upřesněno dosažení maximálního herního výkonu na úkor výbavy. Cílem rozhodně nebyla úspora nákladů za cenu použití komponent s pochybnou kvalitou. Dražší varianta B se bude pořizovací cenou pohybovat někde v intervalu mezi limity jednotlivých kategorií. Cena zde nebyla tím rozhodujícím kritériem. Cílem bylo dosažení maximálního herního výkonu a současně optimální výbavy. Rozdíly mezi variantami A a B budou například v použití lépe vybavených základních desek, větší kapacity RAM a disků, luxusnějších verzí grafických karet a lépe vybavených skříní. V některých případech bude u dražší sestavy použita o něco výkonnější nebo lépe vybavená grafická karta.

U doporučených grafických karet bude v tabulce pro srovnání uveden jejich přibližný výkon v pěti populárních hrách. Výkon byl změřen u obdobného modelu grafické karty na testovací sestavě se šestijádrovým procesorem Intel i7, a proto je označen pouze jako orientační. Portfolio her, ve kterých je výkon grafických karet porovnáván, bylo sestaveno tak, aby bylo možné posoudit výkon grafických karet ve dvou novějších titulech pod DX11, ve dvou titulech pod nejnovějším DX12 a také v jednom titulu využívajícím API Vulcan. Díky tomu můžeme odhadnout, jestli je grafická karta vhodná spíše pro starší herní tituly využívající DX11, nebo bude perspektivní volbou do budoucna a pro nová API, která staré DX11 postupně nahradí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama