Doporučené herní PC sestavy vyšší třídy: podzim 2017
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Doporučené herní PC sestavy vyšší třídy: podzim 2017

Doporučené herní PC sestavy vyšší třídy: podzim 2017

Petr Kupský

Petr Kupský

27. 11. 2017 03:00 52

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Vyšší třída okolo 28 000 Kč – Intel 3. Vyšší třída okolo 28 000 Kč – Intel: RAM, disky... 4. Vyšší třída okolo 28 000 Kč – AMD 5. Vyšší třída okolo 28 000 Kč – AMD: RAM, disky... 6. Nejvyšší třída okolo 34 000 Kč – Intel 7. Nejvyšší třída okolo 34 000 Kč – Intel: RAM, disky... 8. Nejvyšší třída okolo 34 000 Kč – AMD
9. Nejvyšší třída okolo 34 000 Kč – AMD: RAM, disky... 10. Nejvyšší třída nad 40 000 Kč – Intel 11. Nejvyšší třída nad 40 000 Kč – Intel: RAM, disky... 12. Nejvyšší třída nad 40 000 Kč – AMD 13. Nejvyšší třída nad 40 000 Kč – AMD: RAM, disky... 14. Periferie 15. Kvalita zvuku integrovaného kodeku 16. Závěr

Vánoce se kvapem blíží a je tedy nejvyšší čas na objednání nových počítačových sestav, anebo jen některých komponent pro doplnění či upgrade sestav stávajících, které budou jistě vítaným dárkem pod stromečkem. Tímto dílem pravidelného přehledu vám pomůžeme s výběrem komponent vhodných pro stavbu herních počítačových sestav vyšší třídy.

Reklama

Úvod

V první polovině listopadu jsme vám v prvním díle tradičního podzimního přehledu počítačových sestav představili návrhy herních počítačových sestav nižší a střední třídy v cenové kategorii do 22 000 Kč. V tomto druhém díle se zaměříme na počítačové sestavy vyšší třídy, rozdělené do tří cenových kategorií. Navážeme kategorií s cenou okolo 28 000 Kč a skončíme nejvyšší kategorií s částkou nad 40 000 Kč.

Zásadní novinkou prvního dílu podzimního přehledu herních počítačových sestav byla zbrusu nová procesorová platforma Intel postavená na 8. generaci procesorů Coffee Lake a základních deskách s čipovou sadou Z370. Situaci při výběru základních desek pro tuto platformu nám v prvním díle, věnovanému počítačovým sestavám nižších tříd, komplikovala existence pouze relativně dražších základních desek s nejvyšší čipovou sadou Z370. K procesorům Coffee Lake bez odemčeného násobiče se nenabízely a stále nenabízí levnější základní desky postavené na nižších čipových sadách, jež by byly obdobou předchozích sad B250 a H270.

Přesto jsme ve všech případech u sestav nižších tříd, kde to jen bylo možné, procesory nové generace použili. Získali jsme tím celkově vyšší procesorový výkon ve všech kategoriích nejen díky všeobecně vyšším taktům nových procesorů, ale zejména díky zvýšení počtu procesorových jader a souvisejících výpočetních vláken. U herních sestav vyšších tříd použijeme nyní již výhradně procesory 8. generace Coffee Lake. A nebudeme se držet nijak při zemi, takže začneme hned u šestijádrových modelů. V této souvislosti je třeba opět připomenout, že nová generace procesorů není kompatibilní se stávajícími základními deskami dvoustovkové řady, takže nelze počítat s tím, že bychom mohli novými procesory později upgradovat stávající sestavu.

Ryzen zlevňuje

V době dokončování příprav tohoto dílu přehledu herních počítačových sestav vyšší třídy na začátku 47. týdne se zajímavě začínala dramatizovat situace na trhu okolo procesorů AMD Ryzen a Threadripper. Prakticky všechny modely procesorů byly citelně zlevněny. Zatímco u nižších modelů se slevy logicky pohybovaly v řádu stokorun, u vyšších modelů se již jednalo o tisíce korun úspory. Procesory AMD si tak tímto zlevněním dále posilují své konkurenční postavení vůči poslední generaci procesorů Intel.

Doporučené herní PC sestavy vyšší třídy: podzim 2017
i Zdroj: PCTuning.cz

Na začátku 47. týdne dokázala na pokles cen reagovat z velkých obchodů pouze Alza. Adekvátně zareagovali i někteří drobní prodejci. Ceny ostatních velkých prodejců ještě zůstávaly na předchozí úrovni, což ale již v době publikování tohoto přehledu nemusí platit. Při výběru komponent se tedy na ceny procesorů AMD více zaměřte a projděte si nejen nabídky, které najdeme na portálu Heuréka, ale mrkněte i na Alzu. Do tabulek komponent v jednotlivých kategoriích jsme u procesorů AMD použili ceny Alzy ze dne 21. 11. 2017.

Nabídka grafických karet je přeplněna

Za zmínku stojí také situace na trhu s grafickými kartami. Na začátku listopadu přidala Nvidia do svého portfolia herních grafických karet s architekturou Pascal zcela nový model GeForce GTX 1070 Ti. Jedná se o model, který přímo konkuruje grafickým kartám AMD RX Vega 56 a výkonem se řadí někde mezi grafické karty GeForce GTX 1080 a 1070 (blíže k 1080). Její technické parametry jsou podobné s GTX 1080, oproti ní je osazena obyčejnými paměťovými čipy GDDR5.

V době jejího uvedení do obchodů se ceny nereferenčních GeForce GTX 1070 Ti pohybovaly vesměs vysoko nad úrovní třinácti tisíc korun, kde se však současně pohybovaly i ceny některých modelů výkonnější GTX 1080. Cenové rozdíly byly prakticky zanedbatelné. Například nový model PALiT GeForce GTX 1070 Ti JetStream se den po vydání nabízel na CZC za 13 735 Kč a současně zde bylo možné zakoupit oblíbený model PALiT GeForce GTX 1080 JetStream za 13 991 Kč. Při rozdílu necelých třech stovek se GeForce GTX 1070 Ti jevila jako zcela nezajímavý a zbytečný model. V tu chvíli to vypadalo tak, že se novinka vůbec do našeho doporučení nedostane.

Doporučené herní PC sestavy vyšší třídy: podzim 2017
i Zdroj: PCTuning.cz

Jenže situace GeForce GTX 1070 Ti na trhu se postupně vylepšila. Je ovšem otázkou, zda nás způsob řešení zlepšení jejího postavení může těšit. Pokud si vezmeme příkladem výše uvedené konkurenční modely firmy PALiT, tak GeForce GTX 1070 Ti sice zlevnila aktuálně na částku 13 445 Kč, tedy přibližně o tři stovky, ovšem GeForce GTX 1080 naopak výrazně zdražila na částku 14 690 Kč, což je zdražení o sedm stovek. Tímto zdražením vytvořený rozdíl o více než dvanáct stovek vznikl GeForce GTX 1070 Ti určitý konkurenční prostor na trhu a tím si získala místo v našem přehledu herních počítačových sestav.

Popsaná situace současně zapříčinila, že z našeho přehledu doporučených komponent zcela vypadly modely GeForce GTX 1070, které jsou sice okolo tisícovky levnější (některé modely i méně) než verze Ti, jenže výkonově jsou na tom výrazně hůře. Dokud nepůjdou ceny GeForce GTX 1070 výrazně dolů, jejich pořízení nebude výhodné kvůli stávajícímu poměru ceny a výkonu.

Kde je Vega?

Také situace okolo grafických karet AMD se v poslední době docela zamotává. Všechny dostupné základní referenční modely grafické karty Radeon RX Vega 56 prakticky zmizely z trhu a je možné si je pouze objednat. Současně s tím vzrostly jejich ceny. Tím se ceny přiblížily nejvyšším modelům Radeon RX Vega 64. Z nebeského obláčku naopak do přijatelné hladiny klesla cena absolutně nejvýkonnějšího modelu RX Vega 64 v provedení s vodním chlazením. O jeho pořízení se dá konečně vážně uvažovat.

Doporučené herní PC sestavy vyšší třídy: podzim 2017
i Zdroj: PCTuning.cz

Přestože došlo k dalším únikům snímků některých výrobců mimo ASUS, nově konkrétně Sapphire, PowerColor a XFX, nereferenčních modelů grafických karet AMD Radeon RX Vega na trhu jsme se stále nedočkali. Je otázkou, zda se nějaký z modelů objeví ještě před Vánoci.

Také v tomto přehledu herních počítačových sestav se podíváme na problematiku kvality integrovaného zvukového čipu a souvisejících zvukových obvodů základních desek podrobněji v samostatné kapitole těsně před závěrem. Najdeme zde vybrané výsledky testů zvukových obvodů mnoha základních desek, které dlouhodobě provádí webový magazín Hardware.Info (http://hardware.info/), přehledně seřazené podle naměřených hodnot. Nově byly tabulky doplněny o nejnovější modely základních desek s čipovými sadami Intel Z370 a X299. Abychom si mohli udělat představu, jakou kvalitu naměřené výsledky vlastně prezentují, byla nově doplněna také tabulka s výsledky měření dedikovaných zvukových karet.

Co se týče koncepce tohoto dílu přehledu herních počítačových sestav vyšší třídy, budou doporučené sestavy i nadále rozděleny na levnější a dražší varianty v každé z cenových kategorií. Levnější varianta A bude navržena tak, aby se výrazně neodchýlila od stanoveného limitu v dané kategorii. V této variantě bude upřesněno dosažení maximálního herního výkonu na úkor výbavy. Cílem rozhodně nebyla úspora nákladů za cenu použití komponent s pochybnou kvalitou. Dražší varianta B se bude pořizovací cenou pohybovat někde v intervalu mezi limity jednotlivých kategorií. Cena zde nebyla tím rozhodujícím kritériem. Cílem bylo dosažení maximálního herního výkonu a současně optimální výbavy. Rozdíly mezi variantami A a B budou například v použití lépe vybavených základních desek, větší kapacity RAM a disků, luxusnějších verzí grafických karet a luxusnějších skříní. V některých případech bude u dražší sestavy použita o něco výkonnější grafická karta.

Nyní se již pojďme podívat, jak vypadají podzimní herní sestavy vyšší třídy. Ceny byly aktualizovány na začátku 47. týdne a mohou se již mírně lišit. Ke zjištění aktuální ceny slouží odkazy u jednotlivých položek, ukryté pod tlačítkem s ikonou nákupního košíku.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama