Doporučené PC sestavy pro hráče – jaro 2016
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Doporučené PC sestavy pro hráče – jaro 2016

Doporučené PC sestavy pro hráče – jaro 2016

Petr Kupský

Petr Kupský

21. 4. 2016 03:00 54

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Co je nového 3. Nejnižší třída okolo 12 000 Kč 4. Nižší střední třída okolo 16 000 Kč 5. Střední třída okolo 22 000 Kč
6. Vyšší třída okolo 28 000 Kč 7. Nejvyšší třída okolo 34 000 Kč 8. Nejvyšší třída nad 40 000 Kč 9. Závěr

Jaro je již v plném proudu a s ním vám přinášíme pravidelný přehled doporučených herních počítačových sestav. Uplynulý kvartál byl poměrně skoupý na novinky, ale díky výhodnějšímu kurzu koruny a výrazným slevám RAM modulů jsme si mohli dovolit pár změn v sestavách, směřujících k vyššímu hernímu výkonu nebo lepší výbavě.

Reklama

Úvod

Po hektickém vánočním období a po následných výprodejích se situace na trhu s počítačovými komponenty uklidnila. Skladové zásoby byly doplněny, objemy prodejů netrhají žádné rekordy, takže výběr komponent by neměl být omezen jejich nedostupností. Na druhou stranu bývá konec zimy a začátek jara poměrně nudným obdobím, co do uvádění nových komponent. Ani letošní rok není výjimkou, takže s novinkami mezi komponenty v návrhu počítačových sestav nemůžeme moc počítat. Pár se jich najde, ale půjde spíše o výjimky. Aktuální jarní přehled bude mít tedy mnoho společného s našim zimním přehledem počítačových sestav, který jsme publikovali těsně před vánoci koncem loňského roku.

Výrazný vliv na výběr komponent v jednotlivých kategoriích měl tentokrát zpevněný kurz české koruny vůči dolaru, který se příznivě projevil na pořizovacích cenách. U některých komponent se jednalo o slevy na úrovni desetikorun, u těch hodnotnějších se vyšplhaly i na úroveň stokorun. Mimo to se celoplošného výrazného zlevnění dočkaly paměťové moduly RAM a o něco méně výrazného také SSD disky. To nám umožnilo, v porovnání s předchozím zimním přehledem, osadit více RAM a použít SSD disky už v nižších kategoriích počítačových sestav.

Doporučené PC sestavy pro hráče – jaro 2016
i Zdroj: PCTuning.cz

Na druhou stranu je překvapivé, jak vysoké ceny si stále drží grafické karty. U obou dominantních výrobců grafických jader AMD a nVidia se již v polovině roku očekává vydání nových modelů Polaris a Pascal, postavených na zbrusu novém technologickém procesu. Očekává se výrazné zvýšení efektivity, případně významné posunutí výkonové laťky u modelů nejvyšší třídy. Snahou výrobců a následně prodejců by tedy mělo být vyprázdnění skladů před příchodem nových modelů, kterému se dá efektivně pomoci zlevněním. Nic takového se ale zatím v širším měřítku neděje. Za výjimku lze považovat grafickou kartu Radeon R9 Nano, která nedávno zlevnila o přibližně třetinu původní ceny a z dříve nezajímavého produktu se rázem stal prodejní hit. Na následné vyprodání skladových zásob bohužel prodejci zareagovali opětovným zvýšením ceny.

Situace s cenami grafických karet se však může brzy změnit. Doporučujeme proto s výběrem vhodné grafické karty posečkat na období okolo června, kdy už by mělo být jasné, jak budou nové grafické karty vypadat z pohledu výkonu a ceny. V případě aktuálního nákupu počítačové sestavy je možné na přechodnou dobu využít k zobrazení integrovanou grafickou kartu v procesoru, pokud jí ovšem procesor disponuje. Na hry to nebude, ale v přechodném období můžeme například do počítače nainstalovat všechny potřebné programy a řádně jej otestovat.

Doporučené PC sestavy pro hráče – jaro 2016
i Zdroj: PCTuning.cz

Aktuální přehled počítačových sestav zachovává stávající koncepci. Jedinou novinkou je, že interaktivní odkazy u jednotlivých položek v tabulkách komponent nyní nesměřují do jednoho určitého internetového obchodu, ale na srovnávací portál Heuréka. Takto získáme ucelenější pohled na aktuální cenu komponent napříč celým trhem. Na portálu Heuréka najdeme jak největší internetové prodejce, tak drobnější obchodníky. Do výsledné tabulky komponent byly převzaty nejnižší ceny, které v době uzávěrky článku nabízely velké české obchody Alfa, Alza, CZC a TSBohemia. Nejednalo se tedy o zcela nejnižší ceny bez ohledu na obchodníka, které nabízel portál Heuréka.

V rámci dosavadní koncepce si opět představíme několik sestav rozdělených do samostatných kategorií podle celkové pořizovací ceny základní sestavy bez operačního systému a periferií. Začneme výchozí kategorií s cenou okolo 12 000 Kč, u které se můžeme pustit do kterékoliv ze současných her a skončíme nejvyšší kategorií s částkou výrazně nad 40 000 Kč.

Kromě dvou nejvyšších kategorií si vždy představíme varianty sestav na procesorových základech Intel a AMD. Sestavy obou výrobců budou dále rozděleny na levnější a dražší varianty v každé z cenových kategorií. Levnější varianta A bude navržena tak, aby se výrazně neodchýlila od stanoveného limitu v dané kategorii. V této variantě bude upřesněno dosažení maximálního herního výkonu na úkor výbavy. Cílem rozhodně nebyla úspora nákladů za cenu použití komponent s pochybnou kvalitou.

Dražší varianta B se bude pořizovací cenou pohybovat někde v intervalu mezi limity jednotlivých kategorií. Cena zde nebyla tím rozhodujícím kritériem. Cílem bylo dosažení maximálního herního výkonu a současně optimální výbavy. Rozdíly mezi variantami A a B budou často v použití lépe vybavených základních desek, větší kapacity RAM a disků, luxusnějších verzí grafických karet a luxusnějších skříní. V některých případech bude u dražší sestavy použita o něco výkonnější grafická karta.

U vybraných grafických karet bude v tabulce pro srovnání uveden jejich přibližný výkon v pěti populárních hrách. Výkon byl změřen u obdobného modelu grafické karty na testovací sestavě se šestijádrovým procesorem Intel i7, a proto je označen pouze jako orientační.

Tabulky sestav budou i tentokrát doplněny o návrhy alternativních komponent, kde si zájemci o grafickou kartu z jiného tábora jistě vyberou. Najdeme zde i další zajímavé modely základních desek, disků, chladičů, skříní, apod. Kromě alternativních komponent vám vždy vyčíslíme případnou hodnotu sestavy doplněné o operační systém a DVD mechaniku. K tomu přidáme doporučení vhodné myši, klávesnice a monitoru, přestože tyto periferie jsou většinou otázkou osobního vkusu zákazníka.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama