Test herních sestav za 25 tisíc: CZC, Mironet a T. S. Bohemia
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Test herních sestav za 25 tisíc: CZC, Mironet a T. S. Bohemia

Test herních sestav za 25 tisíc: CZC, Mironet a T. S. Bohemia

Z. Obermaier

Z. Obermaier

30. 11. 2015 03:00 71

Seznam kapitol

1. Pravidla testu a specifikace 2. CZC Hraju si SKYLAKE Edition 3. CZC Hrej si SKYLAKE Edition – Testy 4. Mironet Hyperion 3 5. Mironet Hyperion 3 – Testy 6. BARBONE Eagle Silver 7. BARBONE Eagle Silver – Testy
8. Srovnání výkonu počítačů 9. Herní testy – COD Black Ops 3, Crysis 3 10. Herní testy - Fallout 4, GTA V 11. Herní testy – Shadow Of Mordor, Witcher 3 12. Provozní vlastnosti sestav 13. Závěr

Pokukujete po novém počítači na hry, ale v hardwaru se moc nevyznáte? Dobrou volbou mohou být hotové sestavy. Po nějaké době jsme oslovili velké české prodejce počítačových sestav s jednoduchým požadavkem — rádi bychom si koupili co nejvýkonnější počítač na hry za 25 tisíc korun s daní.

Reklama

Pravidla testu a specifikace

Test herních sestav za 25 tisíc: CZC, Mironet a T. S. Bohemia
i Zdroj: PCTuning.cz

Už několik let po sobě vám před Vánoci přinášíme test herních sestav s rozumnou cenou – do 25 000 Kč s daní. Tomáše, který dříve sestavy pravidelně testoval, nahradím tentokrát já. Základní myšlenka je jasná – právě v tuhle roční dobu se elektronika prodává nejlíp, a mnozí z vás třeba právě počítač „pod stromkem“ najdou, nebo by jej aspoň rádi našli. I když je stavba počítače hlavně zábava spojená s edukací a pochopením principů počítače, tedy je výhodná pro uživatele – nemá na ní čas každý. Ani já už si dnes sestavy neskládám sám, ale přenechám to někomu jinému, jen komponenty samozřejmě vybírám sám.

Doba už také pokročila, a ne každý prodejce se nás snaží natáhnout a ošálit „herními“ sestavami s integrovanou grafikou nebo grafikou, která by se hodila spíš do muzea. Výrobci se snaží, a mnoho jejich hotových sestav je vyvážených, dobře udělaných a skutečně zajímavých. Například sestava CZC z našeho testu je tak výhodná, že má na ní výrobce už desítky předobjednávek. A to se nestává tak často.

Nemůžeme ale říci obecně, že všechny hotové sestavy jsou dobré - to není možné, a výrobci na nich chtějí hlavně "něco trhnout" tedy musí někde ušetřit, pokud vám například osadí dobrý procesor, musí se ušetřit zase na grafice a naopak. Limitem je totiž cena, my jsme opět zvolili hranici 25 000 Kč s DPH. Což si myslíme, není žádné herní dělo, ale běžný, solidní herní počítač pro HD monitor. Pro výrobce je samozřejmě cenové omezení výzva, jelikož výkon dnes neleží jen na CPU a GPU. Důležitý je také disk, množství paměti a třeba i operační systém (hlavně u herního stroje). Následující zadání výrobcům se už mnoho let nezměnilo:

  • počítač s co největším výkonem ve hrách
  • maximální cena 25 tisíc korun včetně daně, limit by neměl být překročen
  • v ceně musí být licence na operační systém Windows 7 nebo Windows 8-10
  • žádné příslušenství není požadováno, ohled bude brán jen na samotný počítač
  • počítač musí být možné reálně zakoupit
  • hodnocen bude výkon nejen ve hrách, ale i kvalita sestavení a provozní vlastnosti

Oslovili jsme pět firem, nakonec ale dorazila jen trojice počítačů. Hned v úvodu musím říci, že jsem se s hotovou sestavou této třídy nesetkal už léta, a kvalitou i výběrem komponent jsem byl příjemně překvapen. Výrobci při výběru komponent v podstatě neudělali žádnou zásadní chybu a všechny systémy jsou opravdu solidními herními stroji.

Hardware nám od posledního testu pořádně omládl, máme nové grafické karty i procesory s lepším výkonem a nižší spotřebou. Proti stojí ale kurz dolaru, který cenu komponent ovlivňuje. Kvůli slabému euru i koruně je nutné se uskrovnit.

Pokud by kurz dolaru zůstal na stejné úrovni před dvěma lety, zcela určitě bychom mohli mít o třídu lepší grafiku. Realita je ale jiná a do požadované částky se musíme vejít s aktuálními cenami. Ale jak uvidíte, není to zase tak extrémní omezení. Podívejme se na konfiguraci počítačů v testu:

Test herních sestav za 25 tisíc: CZC, Mironet a T. S. Bohemia
i Zdroj: PCTuning.cz

První stroj je z dílny CZC a je označen celkem dlouhým názvem „Hraju si“ Intel SKYLAKE Edition. Najdete ji zde. Osazen je procesorem Skylake, pouze boxovým procesorovým chladičem, základní deskou MSI a 16 GB paměti. Jako grafická karta slouží Asus GeForce GTX 960 2 GB Strix. Pevné disky jsou dva – jeden SSD a druhý klasický s kapacitou 1 TB. Počítač je osazen v celkem pěkné skříni Zalman R1 a napájí jej spíše levný zdroj. Záruka dva roky, v ceně Windows 7 x64.

Druhý počítač je z produkce Mironet a má název Hyperion 3. Také tento stroj je postaven na Intel Skylake, má lepší chladič, desku Asus a 8 GB paměti DDR4. Grafická karta není GeForce, ale Radeon R9 380 od Asus ve verzi Strix. Zvláštností je velice výkonný disk SSD pro M.2 a značkový zdroj. Skříň je spíše obyčejná, záruka je tři roky s Windows 7 x64.

Poslední počítač je od společnosti T.S. Bohemia a nese název Eagle Silver. Ten jje v nabídce už delší dobu, je vybaven procesorem Haswell, deskou MSI a 8 GB paměti DDR3. Grafická karta je z produkce MSI, jde o GeForce GTX 960 2 GB. Pevné disky jsou dva – první SSD a druhý běžný mechanický disk. Opět zde vidíme skříň zalman R1 a levnější zdroj. Záruka je ale tři roky a je včetně nových Windows 10 x64.

Na všechny konfigurace se samozřejmě podíváme podrobněji dále v článku.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama