Asus R.O.G. GR8: elegantní herní PC velikosti konzole
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Asus R.O.G. GR8: elegantní herní PC velikosti konzole

Asus R.O.G. GR8: elegantní herní PC velikosti konzole

Z. Obermaier

Z. Obermaier

9. 7. 2015 03:00 23

Seznam kapitol

1. Asus GR8 – Úvod 2. Představení, balení a specifikace 3. Asus GR8 - hardware I. (CPU, GPU) 4. Asus GR8 – Hardware II. (disky, paměť) 5. Chlazení, rozšíření, Miracast
6. BIOS a software 7. Zpracování, konektory, teploty a spotřeba 8. Výkon systému 9. Galerie počítače GR8 10. Závěr

V dnešním testu si představíme herní konzoli z kategorie „Steam Machine“, neboli maličkaté PC s plnohodnotnou grafickou kartou architektury Maxwell – GeForce GTX 750 Ti. Nulová hlučnost, nízká spotřeba a solidní výkon jsou jednoznačnými přednostmi tohoto stroje. Asus si za to ale nechá dobře zaplatit.

Reklama

Asus GR8 – Úvod

Hned v úvodu musím říci, že počítač, který dnes testujeme, je už dosti starým modelem. Představen byl na konci roku 2014! Bohužel než se dostal do ČR a později k nám, chvilku to trvalo. Dalo by se říci, že s testem přicházíme „s křížkem po funusu“, ale tak horké to nebude. I když komponenty nejsou žhavou novinkou, zejména grafická karta uvnitř, stále jde o zajímavé PC kompaktních rozměrů. Oceňuji hlavně, že jde o zcela „od podlahy“ udělaný stroj, žádný recyklát komponent z notebooků nebo desek a dalších komponent.

Asus uvedl zároveň dva kompaktní počítače R.O.G., my testujeme ten menší nalevo
i Zdroj: PCTuning.cz
Asus uvedl zároveň dva kompaktní počítače R.O.G., my testujeme ten menší nalevo

Než se podíváme na počítač samotný, pozastavme se nad jeho konceptem. Na konci roku 2013 vyšly nové konzole Xbox One a PS4. I když jde v podstatě o PC se vším všudy, počítačový průmysl chtěl uvést na trh mermomocí nějakého přímého konkurenta. Nejdříve to zkoušela Nvidia s několika malými PC, které měly být konkurencí konzolím, tato snaha ale později utichla zcela a Nvidia se vydala trochu jinou cestou, kterou známe jako „Nvidia Shield“. Další vlnou pak jsou „Steam Machine“, ve kterých spousta firem ze začátku viděla naději na konkurenta konzolím. Jenže uživatelé konzolí jsou zvyklí na svůj komfort, snadné ovládání a jednoduchou funkčnost. Nechtějí instalovat hry, chtějí prostě zapnout a hrát. Konzolový „národ“ je v tomto směru hodně konzervativní a novinky vstřebává těžko. A právě dnes testovaný stroj patří do Steam Machine kategorie počítačů.

Steam Box, později Steam Machine budou uvedeny v listopadu 2015
i Zdroj: PCTuning.cz
Steam Box, později Steam Machine budou uvedeny v listopadu 2015

Osobně si myslím, i když se mohu mýlit, že Steam Machine neuspějí, stejně jako plno podobných pokusů před nimi. Oficiální uvedení na trh je letos v listopadu, k tomu velká většina těchto počítačů se už dávno několik měsíců prodává, což nechápu. Pravděpodobně se stále čeká na funkční SteamOS a proto Valve stále oficiálně tyto počítače neuvedl. Jen pro připomenutí, první „Steam Machine“ v podobě počítače „Piston“ jsme viděli už v roce 2011, od té doby jen samé odklady, sliby a nic z toho. Listopad tyto počítače nespasí, tento boj proti konzolím je dávno prohraný. Jednu pozitivní věc ale na trh přinesly: solidní výkon v malém provedení, většinou i líbivém designu. Většina avizovaných „Steam machine“ jsou totiž designově moc pěkně navržené stroje, za vypíchnutí stojí modely od Alienware, Alternate nebo Digital Storm. Ale bude jich více.

Asus R.O.G. GR8: elegantní herní PC velikosti konzole
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak už jsem zmínil, Asus svou první verzi RG8 uvedl v prosinci roku 2014. V české distribuci se pak počítač objevil v polovině ledna letošního roku. Jde o první, možná jakousi zkušební verzi. Jelikož v listopadu vyjde inovovaná verze s GeForce GTX 960 nebo GTX 970. V námi testovaném kusu je osazena slabší, první verze Maxwellu - GeForce GTX 750 Ti. V tuto chvíli jde už o notně "vousatou" grafickou kartu, kterou už jednoduše nazvat přímo herní nemůžeme, i když hrát se na ní stále dá. Také v procesoru dojde ke změně, osazený "notebookový" čip Haswell bude nahrazen ekvivalentem Broadwell, který významně zvýší procesorový výkon. Jelikož jsem přesvědčen, že nové komponenty budou osazené ve stejné skříňce, a budou využívat stejné PCB a chlazení, dá nám dnešní test představu o vlastnostech stroje budoucího.

Provozní vlastnosti jsou totiž skvělé, naprosté ticho a solidní výkon. Dát si tento počítač k televizi, jako HTPC nebo přímo herní konzoli je ideální stav. Žádné odpadní teplo, žádný hluk, nízký odběr a dostatek výkonu pro většinu her na HD rozlišení. Pro 4K televizor to ale už není, byť počítač podporuje HDMI 2.0 i DP 1.4a. V HD si s ním ale užijete spoustu zábavy, během testu jsem narazil pouze na jeden nedostatek, ale ten byl vcelku zásadní. Neprozradím jej nyní, ale až na něj dojde řada.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama