Doporučené PC sestavy pro hráče – zima 2014
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Doporučené PC sestavy pro hráče – zima 2014

Doporučené PC sestavy pro hráče – zima 2014

Petr Kupský

Petr Kupský

8. 12. 2014 08:00 39

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Nejnižší třída okolo 12 000 Kč 3. Nižší střední třída okolo 16 000 Kč 4. Střední třída okolo 22 000 Kč
5. Vyšší třída okolo 28 000 Kč 6. Nejvyšší třída okolo 34 000 Kč 7. High End nad 40 000 Kč 8. Závěr

Blíži se konec roku a doba vánoční, se kterou je spojeno shánění dárků, či následné utrácení darů finančních. Pokud zamýšlíte letos pořídit svému dítku nebo sobě novou počítačovou sestavu, nebo jen potřebujete vylepšit tu stávající, může vám být inspirací náš návrh čistě herních počítačových sestav od levných až po luxusní.

Reklama

Úvod

Do vánoc už moc dní nezbývá, takže pokud jste přemýšleli nad hodnotným dárkem v podobě počítačové sestavy, je nejvyšší čas pro její navržení a objednání. Je třeba si pospíšit také proto, že některé oblíbené komponenty nemusí být na skladě ihned k dispozici. V případě požadavku na sestavení počítače přímo od prodejce se termín dodání ještě více prodlouží.

Naposledy jsme vám obdobný přehled počítačových sestav přinesli v září tohoto roku. Vyslyšeli jsme některé připomínky z diskuze a podoba článku doznala několika úprav. Vynechali jsme levné sestavy a zaměřili se již výhradně na počítače vhodné pro hraní her. Proto jsme zcela vypustili kategorii nejlevnějších sestav v cenové kategorii okolo 8 000 Kč, určených spíše na kancelářské využití. Nově tedy začínáme cenovou kategorií okolo 12 000 Kč, u které se můžeme pustit do kterékoliv ze současných her.

Kromě nejvyšších kategorií si vždy představíme dvě varianty sestav na procesorových základech Intel a AMD. Nenabídneme vám už dvě alternativy s různými grafickými kartami, ale jen jednu s aktuálně nejlepším poměrem cena/výkon bez ohledu na výrobce čipu. U zvolené grafické karty bude v tabulce pro srovnání uveden její přibližný výkon v pěti populárních hrách. Výkon byl změřen na testovací sestavě se šestijádrovým procesorem i7, a proto je označen pouze jako orientační.

Tabulky sestav nově doplníme o návrhy alternativních komponent, kde si zájemci o grafickou kartu z jiného tábora jistě vyberou. Kromě alternativních komponent vám vždy vyčíslíme případnou hodnotu sestavy doplněné o operační systém a DVD mechaniku. Ostatní periferie (klávesnice, myš, reproduktory a monitor) jsou otázkou osobního vkusu zákazníka, takže do výběru nebyly zahrnuty.

Pojďme si nejprve ve zkratce zrekapitulovat, co se na trhu s počítačovými komponenty za poslední tři měsíce událo. U procesorů, základních desek a RAM modulů bylo živo pouze u Intelu a socketu 2011-3 pro procesory Haswell-E. Dočkali jsme se rozšíření nabídky základních desek všech dominantních výrobců, takže aktuálně si můžeme vybírat z více než třiceti modelů s čipovou sadou X99. Obdobně se rozrostla nabídka RAM modulů DDR4, které jsou taktované na frekvencích od 2133 do 3000 MHz. V nejčastěji používané variantě 4× 4 GB si opět můžeme vybírat z nabídky více než třiceti modelů.

Doporučené PC sestavy pro hráče – zima 2014
i Zdroj: PCTuning.cz

Velkých překvapení jsme se dočkali na poli grafických karet. O to první se zasloužilo AMD, které na začátku září vydalo grafickou kartu střední třídy Radeon R9 285 s jádrem Tonga. Jedná se o přímého nástupce grafické karty R9 280 s jádrem Tahiti, doplněného o moderní technologie a funkce vyšší řady R9 290(X) s jádrem Hawaii. Obecně se očekávalo, že nové jádro nabídne oproti svému předchůdci obdobný výkon při výrazně lepších provozních vlastnostech. Překvapením bylo, že vytoužené lepší provozní vlastnosti se jaksi nedostavily. Naopak někteří výrobci nastavili limity pro power management karty tak vysoko, že spotřeba byla dokonce vyšší než u staré verze R9 280. Výkonnější verze jádra Tonga v podobě R9 285X jsme se dosud nedočkali, protože veškerá produkce AMD prozatím končí v počítačích Apple.

Zato překvapení, které nám připravila nVidia, se ale povedlo a ve výsledku potěšilo nejen příznivce značky, ale také příznivce AMD. V polovině září spatřilo světlo světa duo grafických karet GeForce GTX 970 a GTX 980 s jádrem GM204 a architekturou Maxwell. Překvapením nebyl (s ohledem na parametry) jen mírně vyšší výkon oproti předchůdcům GTX 780 a GTX 780 Ti s jádrem Kepler, ale i výrazně nižší spotřeba elektrické energie potřebná k dosažení tohoto výkonu.

Ještě větším překvapením pak byla netušeně nízká cena modelu GTX 970 na úrovni těsně nad 9 tisíc korun, tedy nejen pod úrovní původního modelu GTX 780, ale také Radeonu R9 290, kterého výkonem mírně překonává. AMD muselo na tuto skutečnost reagovat výrazným zlevněním Radeonů.

Doporučené PC sestavy pro hráče – zima 2014
i Zdroj: PCTuning.cz

Zlevnění grafických karet vyšších tříd bohužel nekompenzuje rozdíly způsobené opětovným poklesem kurzu koruny, které se projevily na cenách prakticky všech ostatních komponent. Navíc ceny komponent se mění téměř každý den, občas vznikají výhodné nabídky, které vzápětí mizí, takže výběr vhodných komponent do sestav ve stanovených finančních limitech byl poměrně komplikovaný. Je prakticky jisté, že ceny uvedené v tabulkách, nebudou již v okamžiku publikace článku zcela aktuální. Když jsem ceny těsně před uzávěrkou článku přes víkend aktualizoval, zaznamenal jsem další plošné zdražení, takže výsledné ceny sestav nejspíš budou většinou o něco výše nad stanovenými limity.

Pojďme se již věnovat samotnému výběru doporučených počítačových sestav.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama