Doporučené PC sestavy pro hráče – podzim 2014
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Doporučené PC sestavy pro hráče – podzim 2014

Doporučené PC sestavy pro hráče – podzim 2014

Petr Kupský

Petr Kupský

17. 9. 2014 03:00 136

Seznam kapitol

1. Ohlédnutí do historie 2. Nejnižší třída okolo 8 000 Kč 3. Nižší střední třída s cenou okolo 16 000 Kč 4. Střední třída okolo 24 000 Kč
5. Vyšší třída okolo 32 000 Kč 6. Nejvyšší třída nad 40 000 Kč 7. Závěr

Plánujete nákup a stavbu nového počítače a potřebujete se zorientovat v záplavě komponent? Nebo jste si vyhlédli hotovou sestavu a potřebujete si jen ověřit, zda reklamní slogan slibující strhující výkon není pouze relativní? Inspirací vám může být náš návrh počítačových sestav v několika cenových kategoriích.

Reklama

Ohlédnutí do historie

Jsou to přesně dva roky, kdy jsme přinesli poslední z pravidelných přehledů doporučených počítačových sestav od Tomáše Horta. Na tuto tradici se nyní pokusíme navázat. Dva roky ve výpočetním průmyslu jsou velmi dlouhou dobou, za kterou se v některých segmentech dokážou obměnit generace hardwarových
i softwarových produktů. Nejinak tomu bylo od září roku 2012, takže si pojďme udělat malou rekapitulaci uplynulého vývoje v oblasti stěžejních komponent, které se nejvýrazněji podílejí na celkovém výkonu počítačových sestav.

Začneme u procesorů. Na trhu i nadále dominují pouze dva výrobci, a to Intel a AMD. Do září roku 2012 byly nejmodernějšími procesory Intelu do klasických PC sestav jejich Sandy Bridge, vyráběné 32nm výrobním procesem. Od té doby Intel se svou strategií „Tick-Tock“ odtikal generaci Ivy Bridge a Haswell na 22nm procesu, až po mírně modernizovaný Haswell Refresh. Uvedený vývoj znamenal postupné snížení spotřeby procesorů a určité zvýšení efektivity. Na druhou stranu nepřinesl nijak zásadní posun v hodnotě maximální pracovní frekvence, kterou jsou procesory schopny dosáhnout. Nižší výrobní procesy totiž přinesly komplikace s odvodem produkovaného tepla z čipu do chladiče, které jsou určitou brzdou vyššího taktování.

Doporučené PC sestavy pro hráče – podzim 2014
i Zdroj: PCTuning.cz

Aktuální novinkou Intelu jsou procesory Haswell-E určené do nového socketu 2011-3. Tato platforma nahrazuje letitý socket 2011, pro nejž byly určené předchozí generace Sandy Bridge-E a Ivy Bridge-E. Jedná se o procesory určené zejména do výkonných sestav pro zpracování náročných výpočetních úloh. Převážně herní sestavy ale dosud nedokážou bezezbytku využít výkon tolika jader.

I u AMD došlo za dva roky v nabídce procesorů ke generační obměně. V září roku 2012 kralovaly u slabších sestav APU Llano a u silnějších sestav procesory FX Buldozer až s osmi jádry vyráběné 32nm výrobním procesem. V případě APU probíhala obměna přes generace Trinity, Richland, až k aktuální Kaveri na 28nm výrobním procesu.

U procesorů FX jsme se dočkali pouze přechodu na architekturu Piledriver, kde jsou k dispozici pod kódovým označením Vishera čtyř až osmijádra, stále vyráběná 32nm výrobním procesem. Vývoj se v případě AMD neubíral cestou citelného snížení spotřeby a zvýšení efektivity. U procesorů FX došlo ke zvýšení výkonu zejména navýšením základních taktů s drobným zvýšením efektivity. Přesto se ve srovnání
s Intelem ztráta AMD v efektivitě procesorů s postupem času prohlubuje. Zlepšení provozních vlastností přinesla změna výrobního procesu v případě APU Kaveri a zejména u nejnovější platformy AM1 s procesory Jaguar.

Grafické karty

Stejně jako v případě procesorů, taky na poli grafických karet dominují pouze dva velcí výrobci grafických čipů, konkrétně AMD a Nvidia. V září 2012 okupovalo pomyslný výkonový trůn jednočipových grafických karet AMD s Radeonem HD 7970 GHz Edition, postaveným na jádře Tahiti. Tato edice nahradila na trůnu již půl roku vévodící grafickou kartu GeForce GTX 680 od Nvidia s architekturou Kepler. V následujícím roce jsme se dočkali „nových generací“ grafických karet u obou producentů zejména masivním přeznačováním celých modelových řad. Například uvedený Radeon HD 7970 GHz byl přeznačen na R9 280X a GeForce GTX 680 byla přeznačena na GTX 770, přičemž obě přeznačené verze se stále dobře prodávají.

Zatímco u jádra Tahiti AMD již vyčerpalo veškeré možnosti zvýšení výkonu, Nvidia teprve začala uvolňovat dosud spoutaný potenciál architektury Kepler. Nejprve si vzala zpět pozici na výkonovém trůnu svou jednočipovou extrémní grafickou kartou Titan, kterou později doplnila o civilnější verzi v podobě GTX 780. AMD se podařilo pokořit obě grafické karty Nvidie až před koncem roku 2013 za pomoci zbrusu nového jádra Hawaii v podobě grafické karty R9 290X. Na hozenou rukavici Nvidia bezprostředně reagovala vydáním posílené verze GTX 780 Ti, založené stále na původní architektuře Kepler.

U výkonných jednočipových karet se ale už za pár dní začnou dít věci... čekáme na uvedení nových highendových GeForce s architekturou Kepler. Výkonné Radeonu na to reagují už v předstihu a zlevňují.

V případě dvoujádrových grafických karet byla koncem roku 2012 na trhu nejvýkonnější grafickou kartou Nvidia GTX 690 s architekturou Kepler. Duální Radeon HD 6990 výkonem citelně zaostával. AMD kontrovala až na jaře roku 2013 příchodem Radeonu HD 7990 se dvěma jádry Tahiti. Tento si udržoval mírnou výkonovou nadvládu až do jara 2014, kdy Nvidia ohlásila nejvýkonnější a zároveň nejdražší herní grafickou kartu všech dob s názvem Titan Z. Na pultech obchodů, ale i ve výkonu ji nakonec předběhlo AMD s vodou chlazeným duálním monstrem v podobě Radeonu R9 295 X2, který se na výsluní drží i nyní.

Doporučené PC sestavy pro hráče – podzim 2014
i Zdroj: PCTuning.cz

Díky konkurenčnímu boji dosáhly na konci roku 2012 historického minima ceny paměťových modulů. V září 2013 vypukl rozsáhlý požár v jedné z továren společnosti SK Hynix, která je významným producentem paměťových čipů. Této situace využili i ostatní výrobci k drastickému zvýšení cen. Zatímco v roce 2012 jsme za jeden 4 GB modul DDR3 zaplatili přibližně pět stovek, v současné době je cena dvojnásobná. Tato skutečnost významně zasahuje do rozpočtu při tvorbě sestavy. Jinak vývoj v oblasti modulů operační paměti poslední dva roky stagnoval, až nyní se v souvislosti s procesory Haswell-E dostávají na trh moduly DDR4, které však budou prozatím výsadou socketu 2011-3. Mimochodem,

V případě ostatních komponent počítačových sestav (pevné disky, zdroje, skříně, chladiče, mechaniky) se dá říct, že situace na trhu poslední dva roky poměrně stagnovala, přičemž ceny komponent mírně klesaly. Nové modely se objevovaly sporadicky a nedočkali jsme se žádných významných inovací. Snad jen u desek docházelo k pravidelné k obměně modelových řad společně s nově vydávanými procesory a čipsety.

Většího rozšíření nabídky a poklesu cen jsme se dočkali u disků SSD. Cena disku s optimální velikostí 120 GB se dostala pod magickou hranici dvou tisíc korun.

Mimochodem, asi si vzpomínáte, že se něco podobného jako u pamětí přihodilo před lety u pevných disků. I když i u nich dochází k pomalému zlevňování, pokud si vedle sebe položíte aktuální ceník a ceník ze září 2011, je to hodně smutný pohled.

Dolar o dvě koruny dražší

Po dvou letech se bohužel změnil ještě jeden důležitý faktor, který při skládání vhodné počítačové sestavy hraje roli. Tím je aktuální kurz dolaru vůči české koruně, který ovlivňuje ceny jednotlivých komponent. V září 2012 se dolar prodával za 19,35 korun, avšak současný kurz se pohybuje okolo 21,50 korun, což je nezanedbatelný rozdíl, jenž koupi počítače citelně prodražuje.

Pojďme se již věnovat samotnému výběru doporučených počítačových sestav. Stanovil jsem několik kategorií, ve kterých se pokusím navrhnout sestavy na základě procesorových platforem Intel a AMD a vyzkoušíme si také varianty s grafickými kartami od Nvidia a AMD.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama