Intel NUC – počítač 11 × 11 cm s Intel Ivy Bridge
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Intel NUC – počítač 11 × 11 cm s Intel Ivy Bridge

Intel NUC – počítač 11 × 11 cm s Intel Ivy Bridge

Z. Obermaier

Z. Obermaier

12. 11. 2012 04:00 41

Seznam kapitol

1. Intel NUC, nový segment PC? 2. Představení počítače 3. Specifikace počítače 4. Pohled do nitra počítače 5. Detaily počítače, komponenty 6. BIOS desky
7. Pohled do operačního systému 8. Aplikační výkon 9. Teploty a spotřeba 10. Přehrávání HD videa a Flash 11. Herní výkon 12. Závěr

V dnešním testu se podíváme vskutku luxusní hračičku – miniaturní počítač osazený plhodnotným Core i3 procesorem s grafikou HD 4000. Společně s SSD diskem, rozhraním Thunderbolt, Bluetooth a WiFi nabízí dostatek výbavy a výkonu pro domácí centrum zábavy, a to včetně hraní moderních her. Nejde jen o nějakou studii, tohle jde na trh!

Reklama

Dnes si krapet odpočineme od nadupaných sestav a luxusních desek pro jakoukoliv platformu. Ani výkonné a energeticky náročné grafické karty nás dnes nebudou zajímat. Zařízení, které vám dnes představíme, je zcela z opačné strany PC trhu. Je energeticky úsporné, ale jeho výkon stačí už téměř na všechno. Co zřejmě nepotěší, je jeho cena, ta se totiž těm zmíněným "nadupaným" grafikám snadno vyrovná. Podle informací z Intelu ale bude ve finále přeci jen nižší. V dnešním testu si představíme unikátně malý počítač, jež Intel nazval NUC (Next Unit of Computing).

Intel NUC – počítač 11 × 11 cm s Intel Ivy Bridge
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak ukazuje obrázek, počítač z produkce společnosti Intel je opravdu jen o kousek větší než třeba „kostka“ másla. Tak, jej vidíte na obrazovce vašeho běžného monitoru, je jeho skutečná velikost. Rozměry jsou 11 × 11 cm a šířka necelých 5 cm. Mini počítač v sobě ukrývá ale schopnosti, které bohatě dostačují pro většinu činností, které chcete v pohodlí sedačky v obývacím pokoji (případně kanceláři) provádět. Poradí si se všemi dnešními HD videoformáty, přehraje bez potíží i HD video ve Flash, výkon virtuálních čtyř jader CPU bohatě postačí i na většinu kancelářské práce a samozřejmě i na brouzdání webem. Srdcem počítače totiž není žádný Atom, ale plnohodnotné Core i3 (Ivy Bridge) se dvěma jádry a Hyper-Threadingem. Novinkou v tomto segmentu je pak možnost si zahrát solidně i hry, grafiku totiž obstarává Intel HD 4000. Tím ale všechna lákadla nekončí, počítač je vybaven SSD diskem, digitálním zvukem, několika USB porty a rozhraním Thunderbolt. Samozřejmostí je WiFi a Bluetooth. To už je vcelku slušně nadupaný stroj, co říkáte?

Nový formát

Vedlejším produktem ultrabooků je dnes testovaný počítač. Jelikož Intel potřeboval právě do ultrabooků dostat výkonný procesor, musel navrhnout nová řešení do těchto počítačů, jejichž technologii nám nyní nabízí i v počítači NUC. Podivným krokem je ale hned první věc, volba formátu základní desky a celého počítače. Rozměr počítače byl totiž pevně daný, musí se vejít na VESA držák monitoru, tedy nesmí být větší než čtverec o straně maximálně 12 centimetrů. Možností je několik, viz obrázek.

Intel NUC – počítač 11 × 11 cm s Intel Ivy Bridge
i Zdroj: PCTuning.cz

Formát Mini-ITX je ze hry, je příliš velký. V úvahu tedy přichází Nano-ITX nebo Pico-ITX. Pokud bychom dnes chtěli koupit desku tohoto formátu s x86 procesorem, je to oříšek. V Nano a Pico formátu jde sehnat v podstatě pouze řešení VIA, což není nejlevnější a také nejoblíbenější platforma. Občas jsem mohli vidět nějaký koncept desky této velikosti pro běžný CPU, na trhu ale nakonec nic z toho není. Nadějně vypadala Nano-ITX deska s APU Ontario od AMD, koupit se ale nakonec zřejmě nedala. Pokud chcete počítač do krabičky od mýdla (10×10 cm) , tak jedině na platformě ARM nebo VIA. Výjimku zde tvoří ještě Zotac a jeho 13×13 cm velkými počítači platformy Brazos.

Intel ale nezvolil formát ITX v žádné jeho standardizované variantě, ale vytvořil svůj. Základní deska pro počítač NUC má rozměry 10×10 cm. Osadit tuto základní desku do jiné skříňky bude tedy problém, možná pomůže nějaké bastlení, možná prostě nebude jak menší desku osadit do klasických Nano-ITX skříní. Proč Intel nenavrhl standardní formát desky, není jasné, možná chtěl právě své řešení nějak odlišit.

Tři modely

Intel NUC – počítač 11 × 11 cm s Intel Ivy Bridge
i Zdroj: PCTuning.cz

Intel NUC – počítač 11 × 11 cm s Intel Ivy Bridge
i Zdroj: PCTuning.cz

Intel hodlá uvést na trh tři verze počítače NUC, dvě z nich vidíte na slajdech. Netroufám si říci, která verze bude levnější, možná budou totiž stejně drahé (cena by měla být kolem 300 EUR). Liší se ale výbavou. Model s červeným víkem je vybaven jedním HDMI portem a má Thunderbolt, jenž lze využít jako Display Port. Chybí mu ale klasický Ethernet, neboli RJ45 konektor. Druhý model nemá Thunderbolt, ale má Ethernet a dva HDMI porty. Lze k němu tedy připojit dva HDMI monitory. Také „kabelová“ síť může někomu u prvního modelu chybět, druhý ji má. Ostatní parametry jsou totožné, tedy osazený procesor i paměti. Pevný disk si budete moci vybrat z několika možných, nebo si osadit svůj. Červený model by měl přijít na trh v listopadu, černý v prosinci. Na jaro příštího roku pak Intel plánuje ještě třetí model, myslím si, že půjde o levnější verzi bez osazených komponent. Tedy bude obsahovat pouze CPU a vše ostatní si uživatel dokoupí zvlášť dle svého uvážení, bude ale stejně svázán velikostí a rozhraním rozšiřujících částí.

Pozn: Intel nám poskytl vyjádření nejen k ceně, ale i dalším parametrům NUC. Více na konci článku

Než kliknete na další kapitolu naší recenze, shlédněte toto video. Intel jej na web umístil teprve před několika dny a říká v podstatě vše, co potřebujete o NUC vědět. Tedy co potřebuje běžný americký uživatel vědět, my půjdeme samozřejmě více do hloubky, nás zajímá i to, co se skrývá pod krytem a co všechno nám může nabídnout.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama