Doporučené sestavy a monitory – září 2012
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Doporučené sestavy a monitory – září 2012

Doporučené sestavy a monitory – září 2012

Tomáš Hort

Tomáš Hort

10. 9. 2012 03:00 26

Seznam kapitol

1. Přehled srpnového vývoje IT trhu 2. Nejlevnější „kancelářské“ sestavy 3. Levné sestavy okolo 10 tisíc korun 4. Střední třída - sestavy okolo 15 tisíc korun 5. Optimální sestavy okolo 20 tisíc korun 6. Výkonné herní stroje okolo 30 tisíc korun 7. Hodně výkonný herní stroj kolem 50 tisíc
8. Maximální sestava bez limitu 9. HTPC sestavy Intel 10. HTPC sestavy AMD 11. Doporučené monitory I (20 a 22 palců) 12. Doporučené monitory II (23 a 24 palců) 13. Doporučené monitory III (27" + TV tuner)

Na trh se za pár dní konečně dostane nová konkurence ve střední třídě grafických karet od společnosti nVidia v podobě GTX 660. Kurz eura a dolaru pádí směrem dolů, což výrazně snižuje ceny počítačů a komponent u nás. A celkem výrazně – o 8 až 9 procent jen za tyto prázdniny. Pojďme se proto podívat, jak to vypadá s aktuálními cenami a produkty v doporučených sestavách na měsíc září.

Reklama

Aktuální ceny většiny počítačového hardwaru jsou ovlivněny závislostí kurzu české koruny vůči americkému dolaru a euru. To je základní věc, kterou je potřeba zmiňovat stále, protože kurz dolaru a eura mění ceny 95 procent zboží na našem trhu. A pokud dolar od půlky července klesl z přibližných 21,10 na aktuálních 19,35, jedná se o pokles o 8 až 9 procent. Pokud by se tedy udržela aktuální hodnota po delší dobu tak, aby na to stačili prodejci zareagovat, zlevnil by nám například 2TB pevný disk za 2500 korun o více než dvě stě korun nebo grafická karta HD 7850 1GB o více než 400 korun. A to vše za měsíc a půl? Slušné. Bohužel trend kurzů nelze předem moc předvídat, a proto se může stát velmi rychle i opačný jev a vše bude zdražovat. Ale tak to vždy chodilo a chodit bude. Nicméně pokud chcete nakupovat IT dárky na Vánoce či jen tak čekáte na upgrade svého počítače, je aktuálně velmi dobrá příležitost.

V okurkové sezóně letních měsíců se na trhu nedělo nic převratného. Výrobci čekali s vydáním nových produktů na předvánoční čas, který právě nastává. V létě tak s velkým očekávání, které rychle opadlo, vyšla jen grafická karta GTX 660 Ti, která však není tou, na kterou všichni čekali, je poměrně drahá a bestseller to prostě nebude. Nicméně již 13.9. má být představena GTX 660, tedy plnohodnotný mainstreamový model, na který už od Nvidie čekáme více než půl roku, a to od té doby, co vyšla aktuální řada konkurenčních karet AMD HD 7800.

Doporučené sestavy a monitory – září 2012
i Zdroj: PCTuning.cz

Obrázek OEM verze GTX 660 koluje po internetu již více než měsíc. Zajímavější než to, jak bude vypadat, ale jsou dohady, kam bude cenově a výkonově na trhu zapadat. Cenové nasazení je poměrně jasné. Střední segment karet GTX 560 a GTX 560 Ti je pro Nvidii aktuálně mrtvý a přesně do cenového rozhraní 4 až 6 tisíc korun se čeká GTX 660. Dále bych situaci nerozváděl, protože už jsou některé recenze hotové a čekají na vydání, nicméně z informací, které už mám, neočekávejte nic velkého. Vím se to bude trošku bít s informacemi některých kolegů z PCT, ale každý má svůj pohled na věc a ten můj je takový, že GTX 660 bohužel vypadá na to, že pouze dorovná konkurenci a nikam jí neuteče. Nicméně jsem optimista a doufám, že to tak úplně nebude, protože pak by konkurenční prostředí opět nebylo takové, jaké nám zákazníkům vyhovuje.

Na trh s komponentami ještě nedorazily nástupci APU procesorů AMD Llano v podobě AMD Trinity. Ač AMD původně předpokládalo vydání na srpen, desktopové modely pro běžný trh byly posunuty na řijen. A v říjnu už prý opravdu vyjdou, další zdržení není podle AMD možné. Trinity už jsou totiž skoro měsíc na trhu v notebookových verzích, kde si základ s nimi můžeme pořídit už u většiny výrobců. Dokonce už se objevily i OEM sestavy HP a Acer, ve kterých jsou sazeny nové APU procesory AMD Trinity. Stavěči si však na nový socket FM2 s novými APU ještě přibližně měsíc počkají.

Doporučené sestavy a monitory – září 2012
i Zdroj: PCTuning.cz

S prvním pracovním dnem měsíce září, tedy před týdnem, však už vyšly dlouho očekávané nižší modely procesorů Intel Ivy Bridge. Jedná se o modely Pentium v cenové kategorii do dvou tisíc korun a také nástupci série Core i3-2100 v čele s Core i3-3220 o frekvenci 3,3 GHz. Spolu s jejich vydáním se o pár dolarů snížily ceny starších modelů. Aktuálně tak novinky seženeme o pár desítek korun dráž. Pro zákazníky je hlavní to, že stávající základní desky podporují tyto nové modely až s nejnovějšími BIOS, a proto je potřeba při koupi z ajistit příslušnou kompatibilitu se základní deskou nahráním nového BIOS. Často se tak musí dělat se starším procesorem, který stávající BIOS podporuje, takže se na to před koupí určitě informujte.

Vzhledem ke snížení kurzu dolaru nás při pohledu do ceníků potěší pevné disky. Některé modely od Western Digital i Seagate zlevnily za měsíc opět více než 100 korun a například Seagate Barracuda 1 TB už seženeme za cenu 1750 korun s DPH. To samé se děje i na trhu s SSD, kde se navíc přidává i velký konkurenční boj, kde mnoho výrobců už vyprodává své zásoby starších SSD před vydáním nových NAND flash pamětí s 20nm výrobou, které budou výrazně levnější než ty aktuální. S poklesem kurzu zlevňují stále i operační paměti.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama