Doporučené sestavy a monitory – srpen 2012
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Doporučené sestavy a monitory – srpen 2012

Doporučené sestavy a monitory – srpen 2012

Tomáš Hort

Tomáš Hort

13. 8. 2012 03:00 42

Seznam kapitol

1. Přehled červnového vývoje IT trhu 2. Nejlevnější „kancelářské“ sestavy 3. Levné sestavy okolo 10 tisíc korun 4. Střední třída - sestavy okolo 15 tisíc korun 5. Optimální sestavy okolo 20 tisíc korun 6. Výkonné herní stroje okolo 30 tisíc korun 7. Hodně výkonný herní stroj kolem 50 tisíc
8. Maximální sestava bez limitu 9. HTPC sestavy Intel 10. HTPC sestavy AMD 11. Doporučené monitory I (20 a 22 palců) 12. Doporučené monitory II (23 a 24 palců) 13. Doporučené monitory III (27 palců a modely s TV tunerem)

Kurz eura a dolaru stále prudce osciluje, a ceny se tím pádem mění velmi často. Aktuální kurzy nejsou ale tak špatné jako v průběhu července. Z produktů netrpělivě čekáme na grafické karty Nvidia GTX 660 Ti a GTX 660, které vyjdou v následujících dnech. Jak to vypadá s aktuálními cenami a produkty na měsíc srpen?

Reklama

Aktuální ceny většiny počítačového hardwaru jsou ovlivněny závislostí kurzu české koruny vůči americkému dolaru a euru. Cenový vývoj se za poslední měsíc měnil hodně. V souhrnu je kurz eura na začátku srpna přibližně o 30 haléřů nižší než na začátku července, u dolaru je to skoro o 40 haléřů méně. Z toho vyplývá i fakt, že většina sestav je levnější, než byla v červenci.

V okurkové sezóně letních měsíců se na trhu neděje nic převratného. Výrobci čekají s vydáním nových produktů na předvánoční čas, což je v případě IT sféry už září a říjen. Vydávat nové produkty v létě, kdy je mnoho zákazníků na dovolených, prostě nemá smysl. Denní aktuality jsou spíše plné informací, které nezahrnují nové produkty. Pokud se přece jen najde nějaká novinka, spadá povětšinou do sféry vylepšení či nové edice již vydané komponenty, produktu. Nicméně jedna zajímavá novinka se blíží a bude v nejbližších dnech vydána. Ano, píši o GTX 660 Ti.

Doporučené sestavy a monitory – srpen 2012
i Zdroj: PCTuning.cz

Moc se toho zatím neví, nicméně smutný fakt pro zákazníky je ten, že první vydaná GTX 660 nebude ta, na kterou všichni čekají. Nejdříve (za pár dní) totiž Nvidia ukáže GTX 660 Ti, což je lehce osekaná GTX 670 (a tím pádem více osekaná GTX 680). Bude proto sahat do cen vyššího mainstreamu, tedy zřejmě nad 7000 korun. Tato informace ještě není úplně jistá, nicméně vše tomu nasvědčuje. Realitou však je, že na „pravou“ GTX 660 s menším jádrem za cenu konkurenční AMD HD 7850 si budeme muset ještě počkat a GTX 560 a GTX 560 Ti tak bude muset na trhu nadále muset bojovat s novějšími modely AMD.

Na trh se dostávají také jiné grafické karty, které však pouze doplňují již uvedenou nabídku výrobců. Z grafických karet to byla v minulém měsíci třeba luxusní MSI Lightning v provedení jak HD 7970, tak i GTX 680. Asus vydal HD 7970 v edici Matrix. Na trh se také pomalu dostává Sapphire HD 7970 Toxic, která má takt jádra nastavený na 1050 MHz, takže v základu ještě 1100 MHz pokořeno na nereferenční kartě nebylo. To však přijde s novou revizí čipu HD 7970, který už nyní bude v základu vycházet o frekvenci 1 GHz, a proto si budou moci výrobci na svých nereferenčních řešeních dovolit ještě vyšší takty v základu.

Na trh s komponentami ještě nedorazily nástupci APU procesorů AMD Llano v podobě AMD Trinity. Ač AMD původně předpokládalo vydání na srpen, desktopové modely pro běžný trh byly posunuty na řijen. AMD Trinity však již vyšly v notebookových verzích, kde si základ s nimi můžeme pořídit už u většiny výrobců. Dokonce už se objevily i OEM sestavy HP a Acer, ve kterých jsou sazeny nové APU procesory AMD Trinity. Stavěči si však na nový socket FM2 s novými APU ještě přibližně dva měsíce počkají.

Doporučené sestavy a monitory – srpen 2012
i Zdroj: PCTuning.cz


AMD Trinity pokračuje v konceptu APU procesorů AMD s názvem Fusion

Těšit se v dalších měsících můžeme také na vydání levnějších modelů procesorů Ivy Bridge, v jejichž portfoliu jsou aktuálně stále jen dražší čtyřjádrové CPU. Intel se však k vydání nových levných modelů stále nemá a vypadá to, že se dočkáme zřejmě také až na přelomu září i října, stejně jako v případě AMD Trinity. Po Ivy Bridge se pak už dočkáme nových modelů s architekturou Haswell, to už je však opět píšeň příštího roku.

Vzhledem ke snížení kurzu dolaru, ale také díky postupu času, nás při pohledu do ceníků potěší pevné disky. Některé modely od Western Digital i Seagate zlevnily za měsíc i o více než 200 korun a například 1TB velikosti už seženeme nově pod dva tisíce korun s DPH. To samé se děje i na trhu s SSD, kde se navíc přidává i velký konkurenční boj. Někteří výrobci chtějí vyprodat své zásoby starších SSD před vydáním nových NAND flash pamětí s 20nm výrobou, které budou výrazně levnější než ty aktuální. Výrazně zlevnily také některé operační paměti, hlavně si všimněme doporučovaných Kingston HyperX blu. v konfiguraci 2×4 GB a Corsair XMS3 o frekvenci 2000 MHz.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama