Doporučené sestavy a monitory – únor 2012
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Doporučené sestavy a monitory – únor 2012

Doporučené sestavy a monitory – únor 2012

Tomáš Hort

Tomáš Hort

3. 2. 2012 03:00 56

Seznam kapitol

1. Přehled cenového vývoje a základních desek 2. Aktuální stav na trhu procesorů a operačních pamětí 3. Aktuální stav grafických karet a pevných disků 4. Nejlevnější „kancelářské“ sestavy 5. Levné sestavy okolo 10 tisíc korun 6. Střední třída - sestavy okolo 15 tisíc korun 7. Optimální sestavy okolo 20 tisíc korun
8. Výkonné herní stroje okolo 30 tisíc korun 9. Hodně výkonný herní stroj kolem 50 tisíc 10. Maximální sestava bez limitu 11. HTPC sestavy Intel 12. HTPC sestavy AMD 13. Doporučené monitory

Pokračující oficiální představení nových grafických karet AMD ze série HD 7000, ustalování cen pevných disků, oslabení amerického dolaru a s tím i klesání cen všeho počítačového. To jsou zásadní informace ovlivňující to, jaký počítač si v únoru můžeme za určité částky složit. Kromě nových grafik zapracujeme i na PC bez kompromisů – střihneme si sestavu za 90 tisíc korun.

Reklama

Aktuální ceny většiny počítačového hardwaru jsou vždy ovlivněny závislostí kurzu české koruny vůči americkému dolaru. Cenový vývoj za poslední měsíc je poměrně dobrý. Po zdražení na hodně vysokých 20,30 koruny za jeden dolar se na konci měsíce ledna dostavil velký pokles a dolar je aktuálně za 19,20 koruny. Díky tomu se můžeme těšit aktuálnímu zlevňování všeho v oblasti počítačů. Situace se však může rychle obrátit, na trzích nejde situaci vůbec odhadovat dopředu.

Vezměme si třeba segment grafických karet, který je ideálním kandidátem na ukázku změny české koncové ceny vůči změnám kurzu dolaru. Taková běžná grafická karta střední třídy stála na konci října 150 dolarů. Ač nyní stojí také 150 dolarů, v ČR ji pořídíme po přepočtu s připočtením daní a marží za minimálně 3700 korun zatímco na konci října to bylo 3350 korun. A základ počítače, který stál na konci října 20 tisíc nyní stojí 22 tisíc.

Největší lednovou událostí v oblasti hardwaru bylo stejně jako v prosinci představení nových grafických karet AMD ze série HD 7000. Nejvyšší jednojádrový model HD 7970 3GB už dorazil na pulty obchodů za cenu kolem 14 tisíc korun. Na konci ledna byla představena také HD 7950, která bude stát okolo 10 tisíc korun. V únoru by pak měly následovat modely HD 7700 a na přelomu února a března také HD 7800, na které čeká plno nadšenců asi nejvíce.

Doporučené sestavy a monitory – únor 2012
i Zdroj: PCTuning.cz


Nejnovější grafická karta AMD HD 7970 3GB v referenční verzi AMD

Brzy přijde na trh HD 7770, která bude cenovým i výkonnostním nástupcem oblíbené HD 6850. Bude stát 159 dolarů, což je kolem čtyř tisíc korun při podobném výkonu jako má HD 6850, ale výrazně nižší spotřebě v klidu i v zátěži. Komu by se zdála stejná cena za stejný výkon a jen nižší spotřebu u nové řady grafických karet málo, je potřeba zmínit, že nová 28nm výroba je zatím prostě dražší než starší 40nm technologie.

Situace v oblasti pevných disků se ustaluje, stejně jako ceny, za které si můžeme HDD koupit. Dnes seženeme 500GB modely za cenu okolo 2000 korun, 1TB typy za cenu okolo 2700 korun a 2TB archivy za 3300 korun.

Do únorového přehledu doporučených sestav jsem zařadil i nejnovější ultimátní socket Intel LGA 2011, který si v diskuzích čtenáři přáli. Jak vypadá taková sestava za 90 tisíc korun se dozvíte dále. Kdo by si chtěl osvěžit, jak na tom procesory Intel Sandy Bridge E jsou, může se podívat do recenze této nové platformy na PCTuningu zde.

Doporučené sestavy a monitory – únor 2012
i Zdroj: PCTuning.cz


Nová základní deska MSI Big Bang XPower II pro nové procesory Intel Sandy Bridge E

Již v tomto měsíci chce AMD začít vyrábět konkurenci pro nové Atomy D2600 a D2700, kterou je AMD Trinity. Problém AMD je však stále v produkci. Co se týče aktuální produkce APU procesorů AMD Llano, je již situace lepší. Na trh dorazily nové modely s otevřeným násobičem a na skladech obchodníků jich je (například modelu A8-3870K) poměrně velké množství.

Doporučené sestavy a monitory – únor 2012
i Zdroj: PCTuning.cz

Krabička od procesoru AMD Bulldozer s luxusní základní deskou Asus Crosshair V Formula / Thunderbolt s čipovou sadou AMD 990FX

Základní desky se až na malé výjimky nepotýkají s žádnými výrobními problémy a jejich situace je v podstatě stále stejná. Vyvíjí se ale jejich kvalita a stabilita, protože s pokročilými technologiemi je možné osazovat za stejnou cenu kvalitnější součástky. Dříve jsme byli zvyklí na to, že levnější modely nebyly vždy úplně perfektně zpracovány, což už se dnes v podstatě nestává.

U platformy Intel je logicky v nabídce mnohem více modelů než u několikanásobně méně rozšířené platformy AMD. Došlo však ke změně v tom směru, že s poměrně velkým očekáváním od procesorů Bulldozer bylo vydáno mnohem více dražších základů s AMD čipsety, než tomu bylo v minulosti. S paticí AM3+ už také zcela skončilo účinkování společnosti Nvidia na trhu čipových sad.

Doporučené sestavy a monitory – únor 2012
i Zdroj: PCTuning.cz


Nejvyšší modely základních desek Asus s čipsetem Intel X79 nepotěšily malým ventilátorem jižního můstku

Po oficiálním vydání platformy Intel Sandy Bridge E se socketem 2011 a čipovou sadou X79 nás epotěšila přítomnost malých ventilátorů na některých základních deskách Asus (Sabertooth nebo Rampage IV Extreme). Osobně jsem si myslel, že doba ventilátorů na čipových sadách skončila s rozvojem nižších výrobních technologií jejich čipů již před pár lety...

Aktuální stav na trhu základních desek

Pořídit kvalitní základní desku do počítačové sestavy je jedna z nejdůležitějších věcí. Je pravdou, že většina prodávaných modelů od největších výrobců (Asus, Gigabyte, MSI) je kvalitních, a to i v nižších cenových relacích. Dražší základní deska sama o sobě žádný výkon navíc nepřidá, mívá ale lepší vybavení a může výrazně ovlivnit možnosti přetaktování. Kvalitně taktovat se dá už na průměrně drahých základech, které nemají o nic horší vybavení pro běžné použití než nejdražší modely. I proto v sestavách nebudu doporučovat designově vypiplané desky se speciálními „čudlíky“ a dalšími vylepšeními za horentní sumy.

Doporučené sestavy a monitory – únor 2012
i Zdroj: PCTuning.cz


Za designově vypiplané a vysoce kvalitní základní desky lze považovat i ty ze sérií Gigabyte Assassin či Sniper

I do kvalitní dražší sestavy je vhodnější motherboard maximálně za tři až čtyři tisíce korun, z ušetřeného zbytku peněz se dá počítač vylepšit po stránce výkonu (lepší procesor, grafická karta) či velikosti (větší operační paměti, pevné disky). Nikomu však nechci vyvracet, že si dražší základní desky nemá kupovat. Přeci jen, jedná se prostě o to nejlepší a i osobně znám ten pocit, když si na to nejlepší člověk našetří a má to. Z výše zmíněných důvodů je to však racionálně a ekonomicky méně vhodná volba.

V aktuální nabídce se řídíme podle toho, jaký procesor do základní desky plánujeme dát. Může to být Intel nebo AMD. U společnosti Intel je jediným aktuálně smysluplným socketem LGA 1155 pro procesory z řady Sandy Bridge. Vybíráme z různě drahých čipových sad, mezi které patří hlavně Intel H61, H67, P67 a Z68. H61 a H67 jsou levnější typy, P67 a Z68 jsou dražší a lépe vybavené čipsety, například v podpoře dvou dedikovaných grafických karet (SLI, Crossfire) nebo v obsažení více SATA 6Gbps (H61 nepodporuje SATA 6Gbps) a USB 3.0 portů. Z68 je nejvyšším modelem z řady, nabízí nejlepší vybavení. Na trhu jsou již i procesory Sandy Bridge E se socketem LGA 2011 a čipovou sadou

Intel X79

. O té není potřeba moc říkat, protože běžné zákazníky zcela jistě mine a ostatní si informace najdou například v odkazu přímo na stránky společnosti Intel.

Doporučené sestavy a monitory – únor 2012
i Zdroj: PCTuning.cz


MSI Big Bang-Marshal je jednou z nejdražších základních desek z čipsetem Intel P67

Pro klasické desktopové procesory AMD je hlavní volbou socket AM3+, který byl již několik měsíců na základních deskách na trhu připraven pro vydání nových procesorů AMD Bulldozer. Důležité je, že zároveň podporuje i starší Athlon II a Phenom II modely, zatímco Bulldozery do AM3 a starších desek nedáme (některé jsou revizí upraveny, aby to šlo - musí být černá patice, ne bílá). Čipové sady AMD 900 přináší podporu nejnovějších standardů, bohužel však nemají nativně integrován řadič USB 3.0 (to má aktuálně jen čipset A75 pro Llano), a proto výrobci musí dodávat podporu pro nejnovější USB pomocí přídavných řadičů, které nejsou vždy tak bezproblémové jako by bylo nativní řešení v čipové sadě.

Doporučené sestavy a monitory – únor 2012
i Zdroj: PCTuning.cz


Gigabyte 990FXA-UD7 zlevnila v lednu o skoro 1000 korun

Vybírat můžeme z levnějších AMD 970 a 990X nebo vyšší 990FX. AMD oficiálně ukončilo integraci grafických čipů na základní desky kvůli vydání APU procesorů AMD Llano, které už mají grafickou část v sobě. Výrobci zřejmě z přesvědčení, že někteří uživatelé mohou chtít integrovanou grafiku přímo na desce, vydali také základy pro socket AM3+ se starší čipovou sadou AMD 880G, která má integrovanou grafickou kartu Radeon HD 4250. Čím více možností ve výběru máme, tím lépe. Stěžovat si proto nebudeme hlavně z důvodu nedostatku procesorů Llano pro socket FM1 s integrovaným jádrem v sobě. Někdo by totiž mohl chtít osadit výkonný procesor, ale grafickou kartu kupovat nepotřebuje, a proto mu na zobrazení stačí integrovaná.

Doporučené sestavy a monitory – únor 2012
i Zdroj: PCTuning.cz
Doporučené sestavy a monitory – únor 2012
i Zdroj: PCTuning.cz


Asus F1A75-V EVO s čipovou sadou AMD A75 je jednou ze zajímavých základních desek pro AMD Llano. Stojí kolem 2600 korun

Druhou volbou je socket FM1 s čipovými sadami A55 a A75. Devizou lepšího A75 je, že jako první čipová sada podporuje nativně rozhraní USB 3.0 (4 porty) spolu s deseti konektory USB 2.0. Socket FM1 je určen pro procesory AMD Llano ze sérií A4, A6 a A8. V cenících se objevují i procesory AMD Athlon II, které jsou vyráběny 32nm výrobním procesem a jsou také určeny pro socket FM1. Mají deaktivovanou grafickou část z důvodu vady, což ale na finální funkčnost samotné procesorové části vliv nemá. I na nich se však projevuje prozatimní nedoladěnost nového výrobního procesu AMD, protože jejich TDP je ve specifikaci 100 W při frekvenci 2,6 GHz. Má sice o 2 MB větší L2 cache, ale běžné starší Athlony II X4 mají při 3,1 GHz TDP 95W. Alespoň podle specifikačních údajů tak nový menší výrobní proces u AMD zatím nepřináší nižší spotřebu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama