notebook-acer-aspire-5520-kancelarsky-elegan
Mobilní zařízení Článek Notebook Acer Aspire 5520 - kancelářský elegán

Notebook Acer Aspire 5520 - kancelářský elegán

Filip Eckstein

Filip Eckstein

18. 1. 2008 01:00 80

Seznam kapitol

1. Notebook jako oblázek 2. Acer Aspire 5520 - detailní pohled, chlazení 3. Testy TFT displeje 4. Testy procesoru a paměti
5. Testy grafického jádra 6. Testy pevného disku a baterie 7. Vyhodnocení a závěr

Je tu další z naší pravidelné série testů moderních notebooků. Jednoho zástupce "kancelářské party" modelů jsme si představili již minule - tentokrát se podrobněji podíváme na poměrně povedený kousek z dílen společnosti Acer, který je navržený v tolik diskutovaném gemstone designu. Co si za cca 20 tisíc Kč s DPH (vč. Windows Vista) skutečně domů odnesete? To se dozvíte v dnešním testu, tak pojďme na to...

Reklama

Přenosné počítače společnosti Acer patří k nejčastěji diskutovaným produktům. Na trhu také zaujímají jednu z nejdominantnějších značek z této oblasti. Ne vždy jsou však uživateli zrovna chváleni. Snad nejvíce kritizovanou otázkou "acerovských" produktů je software, jež s laptopem bývá dodáván. V balení totiž žádné médium, byť jen s jediným ovladačem, nenalezneme. Obdobné je to s OEM předinstalovaným operačním systémem. K tomu se však dostaneme později.

Notebook Acer Aspire 5520 - kancelářský elegán
i Zdroj: PCTuning.cz

Klikněte pro detail

Tak co na něj říkáte? Nevypadá zle viďte? O jeho kvalitách a celkovém zpracování si však povíme až v příští kapitole. Nyní se tedy pojďme podívat, co nám skrývá ve svých útrobách.

Doplněno: Acer a jeho postoj k uživatelům

Ti z vás, co o speciálním "recovery oddílu" již slyšeli, můžete tuto krátkou vsuvku s poklidem přeskočit. Nicméně pro ty z vás, co s ním ještě neměli zkušenosti, bude lepší, když následující slova budete brát v úvahu při výběru společnosti, od níž váš příští laptop bude.

Již v úvodu jsem zmínil skutečnost, že balení většiny přenosných počítačů společnosti Acer nedisponuje žádnými ovladači nebo jakýmkoli recovery médiem. Vše je obsaženo na tzv. "recovery oddílu", který vás při prvním spuštění laptopu provede instalací veškerých komponent včetně samotného operačního systému. Po úspěšném provedení tohoto procesu a následném prvním nabootování OS je tak váš přenosný počítač plně funkční a již není třeba cokoliv doinstalovávat nebo případně nastavovat. Co se ale stane, když se vám nově nainstalované Visty prostě porouchají? I s tímto si recovery oddíl dokáže poradit, v BIOSU notebooku je totiž přítomna volba, kterou je možné recovery oddíl okamžitě aktivovat a celý proces tak od začátku opakovat. Výsledkem bude tedy opět zbrusu nově nainstalovaný systém se všemi potřebnými prvky. Zní to prakticky a jednoduše, že?

Notebook Acer Aspire 5520 - kancelářský elegán
i Zdroj: PCTuning.cz

Opak je ale pravdou. Tato služba vás totiž absolutně zbaví možnosti formátovat váš pevný disk. Abych byl přesný, disk sice formátovat lze, nicméně po odstranění recovery oddílu nastane stejná situace, jako kdybyste u jiného notebooku vaše CD s ovladači a médium s OEM Windows Vista vyhodili z okna. Podobná situace se mi totiž stala při dodatečné instalaci operačního systému Linux OpenSUSE. Jelikož na podobné způsoby nejsem zvyklý, v instalátoru jsem si v danou chvíli neuvědomil, že formátovat celý disk si vlastně nemohu dovolit. Náhoda je ale... nevyzpytatelná a mé prsty při rozdělování disku spočinuly na tlačítku "Formát". Svoji chybu jsem si však uvědomil až o pár minut později, kdy byl disk laptopu již po formátu přepisován soubory operačního systému Linux. Co teď? Ačkoliv je zákazník nucen si za Visty připlatit, není toto příliš příjemná situace. Na zadní straně notebooku máme ve formě bezpečnostní nálepky sice legální důkaz o tom, že jsme právoplatnými vlastníky jedné licence na OEM Windows Vista, nicméně bez instalačního média je nám to lidově řečeno... k ničemu.

Ještě jsme se ovšem stále nedostali k tomu, jak bychom se v dané situaci měli chovat. Běžného, ve většině případech také neinformovaného, uživatele napadne kontaktovat prodejce nebo přímo výrobce, aby vám software, jenž jste zakoupili, doručil v nějaké více mobilní formě - kupříkladu právě na klasickém CD/DVD médiu. Od technika nebo operátora z dané společnosti se však dozvíme, že něco takového "bohužel" není možné. Dozvíme se také, že jediným možným řešením je oddíl s pomocí profesionálního technika obnovit. "Dobrá, alespoň něco,..." řekne si většina nešťastných tazatelů. Jejich dočasné nadšení ze zdánlivě vyřešené situace však po chvíli vystřídá opět další nepříjemnost - po tom, co se dozví, že za obnovu si Acer účtuje 1000 Kč. (Acer samozřejmě není jedinou firmou, která využívá podobný "nehmotný" způsob dodání OEM software) Se společností Acer mám jinak poměrně uspokojivé zkušenosti a o kvalitě jejich produktů podle mého názoru nelze nijak pochybovat.

Osazený hardware

Notebook Acer Aspire 5520 - kancelářský elegán
i Zdroj: PCTuning.cz

Notebook je osazený mobilním dvoujádrovým procesorem AMD Athlon 64 X2 TK-55 (Socket S1 - 638). Procesor je taktován frekvenci 1,8 GHz, což na kancelářský notebook za cca dvacet tisíc Kč není zase až tak úplně špatné. Snad jeho jedinou nevýhodou je zahřívání i v situacích, kdy počítač příliš nezatěžujeme. O přebytečné teplo se však ventilátor bez problémů postará.

Co se pamětí týká, notebook disponuje celkem dvěma DDR2 1GB moduly (celkem tedy 2048 MB) taktovanými na 333MHz (PC2-5300). Oba pocházejí z dílen společnosti Samsung s klasickou latencí 5-5-5-15.

Notebook Acer Aspire 5520 - kancelářský elegán
i Zdroj: PCTuning.cz

Grafický čip představuje na celém notebooku asi tu vůbec nejslabší součást. Je plně integrovaný a disponuje "ubohými" dvěmi pipeline. Tento počítač však naštěstí není vůbec koncipován na hry, nýbrž jen na kancelářskou činnost. Zájemce by ho tedy měl kupovat s vědomím, že novější - a v mnohých případech dokonce ani ty starší - hry si na něm opravdu nezahraje.

Notebook Acer Aspire 5520 - kancelářský elegán
i Zdroj: PCTuning.cz

Ke zobrazování obrazu byl použit lesklý 15,4" TFT displej (8ms/220nits). Jeho standardní rozlišení je 1280x800. Na jeho vrchní části se mimo jiné nachází také webkamerka s mikrofonem - o nich si však povíme až později.

Notebook Acer Aspire 5520 - kancelářský elegán
i Zdroj: PCTuning.cz

Vestavěná optická mechanika Optiarc čte a zapisuje všechny typy CD a DVD médií. Tato mechnika je však poměrně hlučná a při jakékoliv vnitřní manipulaci velice nepříjemně rozvibruje celou plochu podstavce. Občas jsem měl pocit (zejména u tištěných médií), že mechanika silou hluku a vibrací "vyletí" z notebooku :).

Nakonec ještě hodíme očko na interní 2,5 palcový pevný disk. Ten disponuje kapacitou 160GB a s notebookem komunikuje skrze rozhraní SATA. Vyrobila ho společnost Toshiba a jeho rychlost byla stanovena na 5400 ot./min.

Nyní si ještě uvedeme tabulku zobrazující podrobnou specifikaci a celkový souhrn všech komponent.

komponentaspecifikace
procesorAMD Athlon 64 x2 TK-55
frekvence1,8 GHz, 2 x 256 kb L2 cache
chipsetNVIDIA nForce 560 rev. A2
RAM2 x DDR2 1GB modul, 333 MHz
grafická kartaNVIDIA GeForce 7000M 256MB
displayTFT 15,4" 1280 x 800
pevný diskTOSHIBA MK1637GSX 160GB
optická mechanikaOptiarc DVD RW AD-7560A
USB4 x USB 2.0

+

1 x miniUSB
IEEE 1394ano
express cardano
PCMCIAne
čtečka karet

MMC/MS/SD PRO/xD

výstupy na monitord-sub
TV Outano
WiFiAtheros AR5007EG
Ethernet1Gbit
modemano
bluetoothano
infraportano
webová kameraAcer Crystal Eye 0.3Mpix
rozměry366 x 274 x 43 mm
hmotnost2,75 kg
operační systémWindows Vista Home Premium
cena (vč. DPH)cca 20 000 Kč
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama