prehled-notebooku-do-20-000kc-bez-dph
Mobilní zařízení Článek Přehled notebooků do 20 000Kč bez DPH

Přehled notebooků do 20 000Kč bez DPH

Martin Přibyl

Martin Přibyl

24. 8. 2007 01:00 29

Seznam kapitol

1. Notebook do 20 000Kč? Máte široký výběr... 2. Velký přehled notebooků - Acer, Asus 3. Velký přehled notebooků - Fujitsu-Siemens, HP 4. Velký přehled notebooků - Lenovo, Toshiba

Dnes vám přinášíme stručný přehled notebooků, které si můžete koupit, pokud chcete investovat maximálně 20 000 Kč bez DPH (cca 24 000 včetně 19% DPH). Vzhledem k rostoucí konkurenci na trhu je dnes tato kategorie plná zajímavých strojů a najdeme zde zástupce prakticky od každého výrobce. Pojďme se tedy společně podívat co se za tu dobu v této oblasti změnilo…

Reklama

Oproti poslednímu přehledu je nabídka širší – ceny klesají, notebooky se stávají masovější záležitostí každým rokem. Následující přehled je pouze orientační a v tabulkách je několik vybraných parametrů. Pokud se vám nějaký laptop líbí, rozhodně nevybírejte pouze podle tohoto kritéria. Důležitá je také ergonomie, kvalita zpracování nebo displeje, kterou samozřejmě u článku tohoto typu nemáme možnost posoudit, proto zkuste použít nějaký online vyhledávač (např. Google) a podívat jestli se na nějakém serveru neobjevila recenze, popř. pokud na nějakém fóru nenajdete uživatelské zkušenosti. Přece jen málokdo kupuje notebook na měsíc, aby ho poté vyměnil, protože mu np. nevyhovuje rozložení klávesnice, lesklý displej apod.

Někteří výrobci a obchody nabízejí tzv. showroomy, kde si můžete počítače osahat – a i když je pravda, že všechny nedostatky na místě hned nepoznáte, dostanete alespoň rámcovou představu.

Přehled notebooků do 20 000Kč bez DPH
i Zdroj: PCTuning.cz


Toshiba Satellite A200: lesklý (avšak na údržbu citlivější) krasavec

Jak tedy správný přenosný počítač vybrat? Základem jsou dvě věci – stanovení si cenového limitu a rozmyšlení si, co vlastně budete na notebooku dělat. Na Internetu také najdete spoustu recenzí a testů, které vám hodně napoví.

Notebooky nejsou tak snadno upgradovatelné jako klasické desktopy. Vyměnit můžete pouze paměť, disk a v některých případech také grafickou kartu (zapotřebí jsou sloty MXM nebo AXIOM, ani jeden ale u notebooku za dvacet tisíc nečekejte), další rozšíření je možné pomocí novějšího ExpressCard nebo staršího PCMCIA slotu. V tomto případě si dejte pozor – oba sloty nejsou vzájemně kompatibilní, určeny jsou např. pro WiFi karty, TV-Tunery, řadiče a podobné doplňkové záležitosti (výkon jejich použitím nezvýšíte).

Přehled notebooků do 20 000Kč bez DPH
i Zdroj: PCTuning.cz


Design "Gemstone" ve spolupráci s BMW Group Designworks

Co se týče vnitřní konfigurace, platí to, že různé notebooky mají své výhody a nevýhody, které je nutné zvážit s ohledem na použití.

Dedikovaná (vyhrazená) grafická karta (typicky GeForce Go a ATI Mobility Radeon Xxxx) je lepší na aplikace vyžadující vyšší grafický výkon. Pro 3D hry nebo náročnější technické modelování nemá integrovaná grafická karta takový výkon, ale na druhou stranu má menší spotřebu a bohatě stačí na kancelářskou práci, 2D CAD nebo méně náročné 3D hry (joro: na nejrozšířenější integrované grafice GMA 950 hraje np. můj syn v kanceláři stále hru Trackmania eXtreme).

Podobně je to i s procesory, i když zde platí, že dražší modely jsou "lepší" nejen kvůli výkonu, ale i kvůli širší podpoře energii šetřících technologií (tohle platí zejména u Intelu – mezi Celerony M a dalšími je vzhledem k absenci SpeedStepu dost velký rozdíl).

Paměti a pevný disk

U operační paměti záleží na tom, jaký operační systém chcete používat.

  • Pro Windows XP postačí 512 MB (pro komfortnější práci doporučuji 1 GB RAM),
  • u Windows Vista je sice 512 MB papírovým minimem, 1 GB je ale lepší, ideální jsou pak 2 GB RAM (ty doporučuji i vzhledem k tomu, že část paměti si může ukousnout grafická karta).

Bohužel, ne všechny notebooky zvládnou víc jak 2 GB (a i to doporučuji jako jeden z parametrů, ke kterým přihlédnout). Co se týče pevných disků, snad všechny notebooky v přehledu dnes nabízejí SATA disk s 5 400 otáčkami za minutu – záleží tedy pouze na tom, jakou kapacitu potřebujete a využijete (v případě nutnosti můžete vždy dokoupit externí).

Přehled notebooků do 20 000Kč bez DPH
i Zdroj: PCTuning.cz


Lenovo si u řady ThinkPad zakládá na klasické robustnosti a ergonomii...

Displej

Důležitou součástí je také displej – zde při výběru nepomůže nic jiného, než si displej ozkoušet „na vlastní oči“ nebo prohlédnout recenze (to ale bohužel také nemusí mít dobrou vypovídající hodnotu – v některých případech dochází ke změně dodavatele této součástky, kterou nemáte šanci rozpoznat). Lepším vodítkem tedy můžou být stížnosti nebo naopak chvála uživatelů (čím je jich víc, tím je samozřejmě objektivnější), tyto názory vám také pomohou s odpovědí na otázku jak je to s chlazením a zpracováním.

Přehled notebooků do 20 000Kč bez DPH
i Zdroj: PCTuning.cz


ASUS hraje na poli výroby notebooků stále větší roli...

Operační systém

Poslední věcí o které se zmíním, je volba operačního systému. Většina notebooků se dnes prodává vybavena Windows Vista – nejčastěji narazíte na verze Home Basic, Home Premium a Business. (verze Ultimate je devizou hodně drahých přístrojů což vzhledem k ceně není nic překvapivého), pokud předinstalované Vista z nějakého důvodu nechcete, nabízí Microsoft možnost downgradu Windows XP – postup je ale trochu složitější. Na počítač nainstalujete XP z originálních disků (pokud je nemáte, musíte zajít za Microsoft dealerem) a aktivaci systému provedete po telefonu (prokážete se přitom štítkem od novějšího systému). Tento postup nefunguje pro varianty Home Basic a Premium.

Přehled notebooků do 20 000Kč bez DPH
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama