tablet-fujitsu-siemens-stylistic-st-5111-jde-to-i-bez-klavesnice
Mobilní zařízení Článek Tablet Fujitsu Siemens Stylistic ST 5111 - jde to i bez klávesnice?

Tablet Fujitsu Siemens Stylistic ST 5111 - jde to i bez klávesnice?

Kuchař Martin

Kuchař Martin

25. 5. 2007 01:00 16

Seznam kapitol

1. První seznámení a technické parametry 2. Ergonomie a design 3. Detailní pohled 4. Práce s tabletem a software
5. TFT a multimédia 6. Testy - procesor a operační paměť 7. Testy - Grafická jádra 8. Testy - pevný disk a výdrž baterie

Jistě jste si všimli nedávné recenze tablet PC, který byl prakticky úvodním článkem pro seznámení se s touto oblastí HW. Dnes se podíváme na přístroj, který do této kategorie samozřejmě patří také, ale na druhou stranu se zcela odlišuje od nedávno testovaného kousku. Dnes zde totiž nenajdeme nic jiného, než dotykový displej, extra nízkou hmotnost, neuvěřitelnou výdrž na baterii a především kompletní absenci klávesnice. Bude se tedy jednat o "elektronický sešit"...

Reklama

Když jsme se v článku o tabletu Fujitsu Siemens T4215 zmiňovali o jeho možném použití na přednáškách či jednáních, kde do něj lze psát jako do bloku nebo sešitu, přišlo nám to jako skvělá a velmi užitečná funkce. Dnes testovaný kousek, ale tuto možnost dotáhl do naprosté dokonalosti avšak za cenu omezení ostatních, jinak samozřejmých vlastností, které se u tablet PC očekávají.

Stylistics ST je totiž pouhý tablet, který v sobě integruje relativně výkonný HW (vzhledem ke kompaktním rozměrům) a který dokáže plně nahradit sešit, učebnice, skripta, ale také... přenosnou pokladní knihu, databází náhradních dílů, zápisník návštěv apod. Díky jeho kompaktním rozměrům a velmi nízké hmotnosti je totiž přímo dělaný pro položení na předloktí a obsluhu druhou rukou. Z následující fotografie jasně vidíme, že se jedná o poměrně specializované zařízení - hlavní oblastí je dotykový TFT displej kolem kterého máme umístěny základní funkční klávesy a vstupně-výstupní porty.

Tablet Fujitsu Siemens Stylistic ST 5111 - jde to i bez klávesnice?
i Zdroj: PCTuning.cz


Velikost se dá srovnat s knihou formátu A4 (Pro zvětšení klikněte)

Celý přístroj je postaven na čipové sadě z rodiny Intel - konkrétně platforma Intel 945GM, která je dobrou základnou pro procesory Core Duo v kombinaci s DDR2 pamětmi. V testovaném modelu byl osazen procesor Intel Core  Duo U2500  tikající na frekvenci 1,2GHz (označení U znamená Ultra Low Voltage - snížené napájecí požadavky), tomu sekunduje operační paměť 1GB DDR2 na taktu 533MHz. Možná že někteří z Vás již také tuší, že tato čipová sada v sobě integruje grafické jádro s označením Intel GMA 950.

Pro uložení dat slouží pevný disk SATA s kapacitou 80GB (typ se sníženými napájecími požadavky). Nechybí samozřejmě ani DVD+/- R,RW (8x dual layer) mechanika pro čtení a zápis DVD médií. Grafický výstup je prezentován na otěruvzdorném dotykovémTFT panelu 12,1” (1024 x 768).

Z tohoto výčtu se dá předběžně usuzovat, že se bude jednat o slušně výkonný model, který při přehrávání DVD filmů nebo poslechu MP3 bude pořád dodávat dostatečný výkon pro "SOHO" práci (po připojení klavesnice) - pro hry se ale tento notebook příliš nehodí.

Komponent

Specifikace

procesorIntel Core Duo U2500 - Ultra Low Voltage 1,2GHz
chipsetIntel 945GM
operační paměť1 GB DDR PC2 533MHz
grafická kartaIntel GMA 950
pevný disk80GB S-ATA 5400 ot/min
optická mechanikaDVD Super-Multi
TFT10,4''' (1024 x 768)
audioSTAC9228
WiFiIntel Pro Wireless 802.11b,g
Bluetooth Bluetooth® V1.2
LAN10/100/1000 Mbit Ethernet LAN
porty a sběrnice2 x USB 2.0, line-out, mic-in, RJ11 (modem), RJ45 (ethernet), IRDA, 2 x IR Keyboard port, D-Sub, IEEE 1394, dock-port, PCMCIA
Záruka36 měsíců
Čtečka karetano
Specialityne
Cena bez DPH62 000 bez DPH
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama