asus-a6km-notebook-pro-praci-a-obcasne-hrani
Mobilní zařízení Článek ASUS A6Km - notebook pro práci a občasné hraní?

ASUS A6Km - notebook pro práci a občasné hraní?

dr.Neo

dr.Neo

1. 6. 2006 01:00 23

Seznam kapitol

1. Vybavení a příslušenství 2. Design a provedení 3. Výkonové testy 4. Ostatní testy a závěr

V dnešním článku se podíváme na další kousek od společnosti Asus s označením A6Km. Notebook má 64bit procesor AMD Turion a slušnou grafickou kartu GeForce 7300. Nám nezbývá nic jiného, než se na tuto kombinaci podívat blíže.

Reklama
ASUS A6Km - notebook pro práci a občasné hraní?
i Zdroj: PCTuning.cz

Když si koupíte notebook, pak každé další užitečné příslušenství je příjemným bonusem. U ASUSu se vám takového malého bonusu dostane. Uvnitř krabice naleznete nejen samotný notebook a obligátní krabici s instalačními CD a manuály, ale také malou optickou myš a černou látkovou brašnu. Tato brašna není luxusní ani nijak zvlášť důkladně vyztužená (jde jen o běžné polstrování), ale notebook se v ní nosit dá. Při svých prvních cestách tedy bude notebook v relativním bezpečí.

Uvnitř malé krabice na vás čeká síťový adaptér pro nabíjení, anglický a český manuál, záruční list, kabel pro modem, redukce S-video / cinch a již zmíněná malá optická myška s kolečkem. Myška je docela obyčejná, 80cm USB jejího kablíku je tak akorát, aby nepřekážel.

Ze softwarové výbavy naleznete:

  • 3CD pro práci s multimedii (ASUSDVD - pro přehrávání DVD, PowerDirector Pro - pro stříhání videa a Media@Show - na vytváření prezentací)
  • Nero OEM Suite - pro rychlé vypalování na DVD a CD
  • ASUS CD s divery a utility

ASUS na svém CD dodává opravdu zajímavé utility. Mě osobně se líbila NB Probe, která slouží k monitorování systému. Ukazuje teploty na procesoru a HDD, otáčky na větráčku procesoru, využití paměti a další informace o systému.

ASUS A6Km - notebook pro práci a občasné hraní?
i Zdroj: PCTuning.cz


ukázka NB Probe

Další neocenitelnou utilitou pro notebook je Power4 Gear. V této utilitě se nastavují výkonové profily. Můžeme měnit časy pro přechod do úsporného režimu, vypínaní disku, využití procesoru, jas LCD... Tímto se dají ušetřit cenné minuty při provozu na baterii a nebo využit maximální výkon při napájení ze sítě. Nevýhodou je, že se zde nedá nastavovat výkon grafické karty. To jde akorát přímo v ovladačích grafiky.

ASUS A6Km - notebook pro práci a občasné hraní?
i Zdroj: PCTuning.cz


ukázka Power4 s přednastavenými 8 profily

ASUS taky myslel na vaše bezpečí a na CD přidal balíček Norton Internet Security 2005. V tomto baličku naleznete antivir a firewall. Já osobně tento balíček nemám rád a používám konkurenční programy, ale zase na druhou stranu je to lepší než nic.

Klasický uživatel ocení Live Update, který na internetu vyhledává nejnovější ovladače a uživatel se tak nemusí o nic starat. Uživatel, který se rád šťourá v systému, zase ocení Windows Flash, který umožňuje flashováni BIOSu přímo z Windows.

Námi testovaný kousek byl dodáván bez operačního systému, ale za jistý finanční příplatek je možno dokoupit Microsoft® Windows® XP Home.

Technické parametry aneb co najdeme pod pokličkou

To byl výpis dodávaného příslušenství a teď se podíváme na technické parametry.

Komponenta

ASUS A6Km

procesor

Mobile AMD Turion MT32(64bit) 1,8GHz L2 512kB

chipset

North bridge - SiS 756
South bridge - SiS 964

operační paměť

2 x 256MB DDR333

grafická karta

GeForce 7300 TC

pevný disk

80GB Fujitsu 4200rpm

optická mechanika

DVD±RW+DL

TFT

15.4” WXGA (1280x800)

audio

Realtek AC97 Audio

WiFi

ASUS 802.11g (klient, AP mod)

porty a sběrnice

4x USB 2.0, VGA, RJ11, RJ45, line-out, mic, PCMCIA 2.1, čtečka 3v1, Fire-Wire, IRDA, LPT, Tv-Out

rozměry (šířka/hloubka/výška)

354 x 284 x 35 mm

Záruka

24 měsíců + 1 rok na baterii

Cena bez DPH

26 446,- bez DPH

Kompletní popis naleznete na stránkách výrobce ZDE (anglické znění).

Ještě bych uvítal integrované Bluetooth, ale jinak má notebook všechno, co budeme potřebovat. V dalších kapitolách si jednotlivé komponenty popíšeme a otestujeme.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama