premio-4080n-intel-core-duo-v-akci
Mobilní zařízení Článek Premio 4080N - Intel Core Duo v akci

Premio 4080N - Intel Core Duo v akci

Kuchař Martin

Kuchař Martin

12. 4. 2006 01:00 19

Seznam kapitol

1. První seznámení a technické parametry 2. Testy - popis nové metodiky 3. Testy - procesor a operační paměť 4. Testy - Grafická jádra 5. Testy - pevný disk a výdrž baterie 6. Závěr

Jistě už většina čtenářů alespoň slyšela o příchodu nové mobilní platformy Centrino Napa. Ta je založena na čipsetu z rodiny i945 a podporuje i z brusu nové procesory Intel Core Duo procesory. V dnešní recenzi si ukážeme, jak tato nová řada ve skutečnosti pracuje a jaký je výkonový nárůst oproti předchozím generacím.

Reklama

Testovaný kousek se řadí na mainstreamové pole výrobků díky velmi rychlému procesoru a výkonným operačním pamětem. Není ale primárně vhodný pro hraní počítačových her kvůli integrovanému grafickému čipu - ten je ale stejně jako všechno ostatní přepracován na novou verzi. Jsme opravdu zvědaví, jak si tento notebook povede v praktických testech.

Premio 4080N - Intel Core Duo v akci
i Zdroj: PCTuning.cz


Design nenápadně připomíná značku ACER. (Pro zvětšení klikněte)

Zmínili jsme s o přepracované mobilní platformě společnosti Intel a tak je nyní vhodné se podívat, co výrobci vlastně do testovaného kousku ukryli. Jako hlavní výpočetní centrum slouží procesor Intel Core Duo T2400 (dvě jádra po 1,8 GHz, 2 x 2MB l2 cache), tomu sekunduje operační paměť DDR2 SODIMM SDRAM s kapacitou 1024 MB (2 x 512MB). Vše je ovládáno čipovou sadou z rodiny Intel 945GM+ICH7M, která v sobě navíc skrývá grafický akcelerátor GMA950 se schopností sdílet až 256MB.

Pro uložení dat slouží pevný disk P-ATA s kapacitou celých 100GB. Nechybí samozřejmě ani DVD+/- R,RW (8x dual layer) mechanika pro čtení a zápis DVD médií. Grafický výstup je prezentován na širokoúhlém TFT panelu 14,1” WXGA (1280x800 - 16:10)

KomponentSpecifikace
procesorIntel Core Duo T2400
chipsetIntel i945GM + ICH7M
operační paměť2 x 512MB DDR2 667MHz
grafická kartaGMA950
pevný disk80GB 7200 rpm P-ATA
optická mechanikaDVD±RW+DL
TFT14,1” WXGA (1280x800 - 16:10)
audioIntel High Definition Audio (Azalia)
WiFiIntel 802.11a,b,g miniPCI
LAN10/100/1000 Mbit Ethernet LAN
porty a sběrnice4 x USB 2.0,
D-SUB (VGA),
Line-out, Mic-in,
digitální SPDIF-out
IEEE 1394 (FireWire),
S-VIDEO,d),
RJ45, RJ11,
čtečka karet 4v1
Zárukaaka24 měsíců
Specialityintegrované Bluetooth, integrovaná CMOS kamera 0,35Mpix
Cena bez DPH33 300Kč bez OS, 35 000Kč s Win XP MCE (vše bez 19%DPH)

Design a ergonomie

Z hlediska designu zde není celkem co popisovat. Jedná se o zcela klasický návrh a provedení, které je velmi podobné notebookům ACER - vroubkování za klávesnicí, uchycení TFT displeje, zámek víka... Podobných znaků je opravdu mnoho. Bohužel podobné zůstaly i nekalé vlastnosti, které se u ACERu vyskytují - jedná se především o šasi z měkkého plastu a přílišné prohýbání horní strany víka displeje, což prakticky neumožňuje mít na zavřeném notebooku nic postaveného.

Premio 4080N - Intel Core Duo v akci
i Zdroj: PCTuning.cz


Zavřený notebook j decentní v klasickém provedení. (Pro zvětšené klikněte)

Příjemné jsou ale rozměry notebooku, které jej předurčují pro častější nošení nebo práci na cestách - 334 (šířka) x 252 (hloubka) x 35,5mm (výška), bohužel váha 2,4kg již není natolik příjemná a kompaktní avšak i přes to je tato hodnota ještě v "normě". Díky vyššímu rozlišení je možné mít i na menším displeji vše zobrazeno jak je třeba - 14,1 palců není sice v žádném případě tím největším používaným řešením co je dnes možné sehnat, ale rozlišení 1280x800 nám vše vynahradí.

Poměrně nekvalitně je provedeno uchycení TFT. To je řešeno skrze tři drobné klouby přesně tak jako u značek ACER. Otevírání je tedy poměrně tuhé a neumožňuje vyklopení jednou rukou - je nutno držet základnu. Tyto klouby mají navíc ve zvyku po pár letech provozu praskat.

Premio 4080N - Intel Core Duo v akci
i Zdroj: PCTuning.cz


Detail indikačních LED a jednoho reproduktoru.

I zde se objevuje lesklý typ displeje - stále více výrobců přechází na tento typ a upouští od klasického matného provedení. Lesklý povrch zlepšuje podání barev a úroveň kontrastu, ale ne druhou stranu zcela znemožňuje práci proti oknu nebo jasnému zdroji světla - odlesky jsou totiž prakticky k nevydržení. Na všechny tyto odlišnosti si ale každý uživatel po krátké době zvykne.

Detailní pohled

Nyní se podíváme, jakým způsobem rozvrhli výrobci umístění všech vstupních a výstupních portů. Je samozřejmé, že tyto parametry nejsou jen tak ledajaké, neboť dokáží zcela zásadně ovlivnit ergonomii a pohodlí při práci.

Premio 4080N - Intel Core Duo v akci
i Zdroj: PCTuning.cz


Čelní pohled nám neukazuje prakticky žádné speciality.

Při pohledu na čelní stranu jsou na první pohled velice zřetelné dva porty pro připojení sluchátek a mikrofonu - jedná se o 3,5mm mini jacky. Dále je zde vstup pro čtečku karet, která podporuje MMC / SD / MS a MSPRO - není to tedy žádné unikátní řešení ale i tak dokáže obsloužit alespoň část běžně používaných flash karet. Zbývají už pouze čtyři indikační LED po monitoring napájení, provozu, činnosti HDD a bezdrátové sítě.

Premio 4080N - Intel Core Duo v akci
i Zdroj: PCTuning.cz


Prakticky všechny nejčastěji používané konektory. (Pro zvětšení klikněte)

Na pravé straně se nachází prakticky všechny nejpoužívanější konektory. Jsou zde všechny USB konektory - bylo y ale vhodnější vyvést alespoň jeden z nich například na zadní stranu, čímž by se zvýšila orientace v zapojení. Na této straně dále jsou D-SUB pro připojení monitoru a také S-Video sloužící jako Tv-OUT. V neposlední řadě pak zdířka pro RJ11 a RJ45 (modem a síťová karta) a nakonec fire-wire port.

Premio 4080N - Intel Core Duo v akci
i Zdroj: PCTuning.cz


Levá strana v celé své kráse.. (Pro zvětšení klikněte)

Narozdíl od velice bohaté pravé strany, nenajdeme zde kromě optické mechaniky prakticky nic. Optická mechanika slouží pro čtení i zápis DVD+/-R, RW s rychlostí 8x dual-layer. Stejně jako u konkurenčních modelů, je vedle DVD mechaniky mřížka sloužící pro nasávání chladného vzduchu - ten následně proudí kolem chladičů a vychází spodní stranou.

Premio 4080N - Intel Core Duo v akci
i Zdroj: PCTuning.cz


Prakticky zcela holá zadní strana.

Na zadní straně už nám zbývá jen port pro připojení dokovací stanice či replikátoru a zdířka pro napájení - prakticky celou zbylou plochu pak zaujímá baterie. Na pravé straně je ale přitom dostatek místa pro vyvedení dvou USB portů, čímž by se značně zlepšilo jejich možné využití.

Notebook je koncipován pro využití v kanceláři či na cestách, kde je potřeba mít při sobě silný výpočetní výkon, pro aplikace jako je komprimace videa apod. - pro hry není opravdu primárně určen.

Klávesnice a touchpad

Provedení a kvalita klávesnice je zcela průměrná a zapadá do daného segmentu - ničím nás neoslinila ale také nezklamala. Rozvržení je klasické s umístěním kláves Home, End, PgDown... po pravém boku vedle Enteru a šipek. Jediné co bych vytknul je umístění klávesy Fn - čím dál tím více notebooku ji má na místě, kde mnoho uživatelů očekává tlačítko Ctrl. Dochází tak z počátku k častým omylům při použití kombinací stylu Ctrl+C a Ctrl+V. Je však pouze otázkou času než si na toto rozvržení každý zvykne. Jak je ale vidět, tak toto řešení se vyskytuje čím dál tím častěji a tak to vpadá, že v brzké době již bude zcela standardní.

Premio 4080N - Intel Core Duo v akci
i Zdroj: PCTuning.cz


Klasické rozvržení až na klávesu Fn v dolním levém rohu. (Pro zvětšení klikněte)

Pro speciální funkce slouží kombinace klávesy Fn s tlačítky F1,F2, F5-F8 a F10-F12. Díky těmto kombinacím je možno plynule měnit hlasitost zvukového výstupu, aktivovat či deaktivovat bezdrátovou síť či upravovat jas displeje. Nechybí ani numerická klávesnice používaná opět s tlačítkem Fn.

Premio 4080N - Intel Core Duo v akci
i Zdroj: PCTuning.cz


Tlačítka jsou umístěna na standardním místě.

Je také dobrým zvykem, že notebook vlastní mimo klávesnici i několik funkčních tlačítek. Není tomu jinak ani u tohoto přístroje. Na pravé straně pod víkem TFT jsou tlačítka pro spuštění e-mailového klienta webového prohlížeče a programu pro obsluhu výkonnostních profilů. V neposlední řadě je zde i programovatelná klávesa a samozřejmě tlačítko pro zapnutí notebooku. Vedle těchto kláves se nachází LED pro indikaci činnosti HDD, aktivitě Num-Lock, Scroll-Lock a Caps-Lock.

Premio 4080N - Intel Core Duo v akci
i Zdroj: PCTuning.cz


Decentně provedený touchpad.

Stejně jako klávesnice i touchpad odpovídá profilu tohoto testovaného notebooku. Provedení je klasické avšak pohodlné a dostatečně velké. Jejich odezva a tuhost je ale naprosto v pořádku. Funkce scrollovací lišty je průměrná - její citlivost lze samozřejmě nastavit ale klasickému kolečku se bezesporu nemůže rovnat, Je také trochu škoda, že touch-pad neobsahuje také lištu pro scrollování do bočních stran.

TFT a multimédia

TFT panel je lehce nadprůměrný pro tento segment. 14,1'' sice není natolik běžné řešení, ale zde se perfektně hodí a díky rozlišení 1280 x 800 (odpovídá poměru 16:10) je panel schopen zobrazit opravdu vše jak je potřeba. Díky lesklému provedení jsou barvy opravdu "živé" a jejich podání je velmi věrné. Bohužel horší situace nastává při posouzení pozorovacích úhlů.

Premio 4080N - Intel Core Duo v akci
i Zdroj: PCTuning.cz
Premio 4080N - Intel Core Duo v akci
i Zdroj: PCTuning.cz


Horizontální rovina je opravdu velmi špatná.


Vertikální rovina je o poznání lepší.

Především u horizontální roviny dochází už při málem vybočení k velmi patrnému úbytku kontrastu a u fotografií k inverzi barev - to je jev, který by se u moderních TFT panelů neměl prakticky vyskytovat.  Vše lehce napravuje rovina vertikální, která podává slušné výsledky i při velmi ostrém úhlu - pozorovatelný je jen lehký úbytek jasu a kontrastu.

Doba odezvy je zde zcela standardní - pomocí sady testů jsme ji odhadli na dobu 22-24ms. Celkově by se panel dal pochválit až na zmíněné vady při naklonění v horizontální rovině.

Zvuk

Testovaný kousek pracuje s Intel High Definition Audio, která je přímo integrována v south-bridge iCH7-M a je prezentována pomocí kodeku Realtek AC97 Audio. Zvyukový výstup je poměrně dostačující pro základní činnosti. Je to dáno také kvalitními reproduktory, které dokáží ozvučit i celou místnost.

Optická mechanika

Popisovat vlastnosti zcela běžné optické mechaniky, která dnes už skoro u žádného notebooku nechybí by bylo jako nošení dříví do lesa. Veškeré vlastnosti jsou rozepsány níže.

  • "Dual Layer" DL, podpora DVD±R/RW
  • 24x CD-R (zápis i čtení)
  • 8x DVD-R, DVD+R (zápis)
  • 4x DVD±RW (zápis)
  • 8x DVD-ROM (čtení)
  • 2x DVD-RAM (čtení)
  • CD-TEXT Support
  • CD-DA transfer přes ATAPI Bus

Nabídka je zcela klasická a nepřináší žádné speciality či nečekané parametry - pro většinu uživatelů je ale tento rozsah bohatě postačující.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama